Dietoloģe: Mēs ēdam arī tad, ja neesam izsalkuši

30. Jan 2013, 09:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba Vecāku skolā var apmeklēt semināru ciklu „Kļūsti slaida bez aizliegumiem”. Kāpēc sievietes nāk uz šīm nodarbībām un vēlas atbrīvoties no svara bez aizliegumiem? Konsultē sertificēta ārste - dietoloģe, pārtikas atkarības speciāliste Dr. Irisa Oganesjana.

Kā atzīmē arste dietoloģe, no malas var saprast, ar ko sieviete īsti nav apmierināta: “Parasti tā ir viņas izturēšanās un sevis raksturošana, kad viņa par sevi stāsta. Spriežot pēc tā, kādus vārdus sieviete izvēlas, sevi raksturojot, aprakstot savu ķermeni, savu uztura uzvedību, var pateikt, vai sieviete sevi mīl. Ja sieviete sevi nemīl, visbiežāk viņa raksturo sevi vārdiem „pretīga”, „resna”. Ja sieviete tomēr sevi mīl, viņa par sevi saka, ka ir vienkārši „noapaļojusies”, un tā jau ir liela starpība.”

„Psihodietoloģija” kā metode

Lai atvadītos no liekajiem kilogramiem tiek izmantota „psihodietoloģijas” metode.

„Psihodietoloģija” ir jēdziens, kas cēlies no diviem vārdiem: psiholoģija un dietoloģija. Psihe no grieķu valodas tulkojumā nozīmē  dvēsele. Ja dvēseli ārstē ar psihoterapiju, tad arī ēšanas problēmas var ārstēt tieši tāpat.

Ar ko sākt?

Apsverot domu par atbrīvošanos no liekajiem kilogramiem,  nereti sievietes uzreiz iedomājas par sevis ierobežošanu un nabadzīgu ikdienas ēdienkarti.

Tomēr Dr.Irisa Oganesjana ir citās domās: „Būtu jāsāk ar to, ka jāizvēlas ēdiens, kurš mums garšo,jo, ēdot to, kas negaršo, šādu rīcību var pielīdzināt vardarbībai pret sevi- mēs sevi piespiežam kaut ko darīt, un tas var dot rezultātu uz kādu brīdi, bet ilgstošā laika periodā tas nebūs auglīgi.”

Mēs taču ikviens esam dzirdējuši aicinājumu: „Ieklausies savās sajūtās!” Tieši tāpat strādā arī šī „psihodietoloģijas” metode- vienkārši  ir jāiemācās dzirdēt savu ķermeni, sava ķermeņa signālus. Savukārt, ja sieviete ēd, vadoties pēc savām emocijām, neiestājas sāta sajūta, jo emocijas nevar pabarot ar pārtiku.

Taujāta, kā sadzirdēt šos signālus, dietoloģe uzskata, ka to var panākt trenējoties,bet ar laiku jau tas ir pavisam vienkārši: atslēdzamies no apkārtējās pasaules, aizveram acis, noliekam roku uz vēdera kuņģa rajonā un vienkārši pāris reizes ieelpojam, izelpojam un top skaidrs – ir sāta sajūta vai nav. Ieklausīšanās sevī notiek pakāpeniski, un katram  - citādāk.

Kāds iemācās ieklausīties sevī visai ātri – nedēļas laikā, citam vajag vairāk laika, jo mūsu ķermeņa signāli ir apspiesti jau no bērnības. Kad mēs sākam sevi dzirdēt, mums našķus nevajag tik daudz. „Tā ir šīs metodes atslēga- mēs varam atļauties ēst našķus, bet nelielā daudzumā,jo vairāk tos vienkārši negribas, bet tajā pat laikā neesam sev neko lieguši,” papildina dietoloģe.

 Māmiņu Klubs

Noskaties video ar ārsti- dietoloģi, pārtikas atkarību speciālisti Dr. Irisu Oganesjanu!

PIESAKIES SEMINĀRU CIKLAM KĻŪSTI SLAIDA BEZ AIZLIEGUMIEM MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ!

Tiešraides ierakstu Ipad vai Iphone skaties šeit!

dayrealco965 dayrealco965 24. May 2019, 13:55

Notievēšanas tabletes - http://thermacuts.lv Es notievēju ļoti ātri un bez jo-jo efekta.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 30. Jan 2013, 07:43

Šīs bija ļoti vērtīgas lekcijas! Interesantākais, ko man par diētām bija līdz šim nācies dzirdēt. Nezināju, ka to sauc par psihodietoloģiju,bet man palīdzēja reāli 1 mēneša laikā sakārtot sevi un tikt vaļā no kaitīgiem paradumiem pret sevi