Īstenībā šo lietu ir grūti nosaukt par gadžetu, jo tā daudzās virtuvēs, pat daudzās pasaules malās mīt jau diezgan pasen. Vienlaikus gan daudzi par šāda virtuves priekšmeta eksistenci nezin neko.
Savā ziņā šī ierīce aizstāj mūsdienu ēdienu tvaicējamos aparātus, un mazliet mikroviļņu krāsni, jo ideāli noder ēdiena sildīšanai, izņemot šķidros ēdienu. Gatavojot ēdienu šajā gadžetā tas sanāk aromātisks, piesātināts garšām, pagatavošana neprasa īpašas iemaņas un ēdiens sanāk diētisks.
Droši vien daļa ir uzminējuši, ka šis gadžets ir visparastākais virtuves metāla tvaicējamais sietiņš, kurš lieliksi piemērojas dažādiem katlu izmēriem, ir pietiekami kompakti saliekams, lai plauktā vai atvilknē neaizņemtu daudz vietas.
Pie mums populārākais ir metāla sietiņš, bet nu jau ir nopērkani arī plastmasas/silikona sietiņi, bet āzijā visbiežāk izmanto bambusa sietiņus.
Ēdienu gatavošana ir vienkārša – notīram dārzeņus vai zivtiņu, sagatvojam sietiņu, to ieliek katlā un ielejot ūdeni, lai tas ir apmēram 1-1,5 cm. Liekam sagatavotos dārzeņus vai zivi, uzberam garšvielas un tvaicējam uz lēnas uguns, kamēr ēdiens ir gatavs. Piemēram, zivs gatavojas apmēram 15 minūtes, nesadalīts puķkāposts, kas ir gandrīz katla izmērā gatavosies 15-20 minūtes, mazākos gabaliņos sagriezti dārzeņi gatavojas apmēram 10 minūtes. Ēdiens iznāk ļoti aromātisks.
Tāpat sietiņš ir idāls ēdiena uzsildīšanai, kad negribas to likt uz pannas – ērti var uzsildīt gan rīsus, gan makaronus, gan kartupeļus un griķus bez papildus taukvielu devu, tāpat var uzsildīt arī dārzeņus – visu, kas nav šķidrs.
Kā papildus bonuss, iespējams, ka tieši šādā veidā gatavoti dārzeņi garšos bērniem, jo mūsmājās bērniem negaršo vārīts puķkāposts, bet šādā veidā pagatavots tiek noēsts ar gardu muti!
Vai jūs izmantojat šādu sietiņu?
Ar tā palīdzību var mājās izgatavot ziedūdeņus. Ļoti vienkārši. Katlā iejej ūdeni, ieliek šo sietiņu. Sietiņa vidū mazu bļodiņu. Uz sietiņa apkārt bļodiņai saliek ziedus. Virsū uz katla (ar visu iekšā) uzliek bļodu ar ledu. Karsē. Pēc kāda laika mazajā bļodiņā būs ziedūdens.
Es gan citu pielietojumu šim sietiņam savā virtuvē neatradu.
Nesadalīts puķkāposts apmēram 1 kg smags - 15-20 minūtes, brokolis -līdzīgi, ja dārzeņus sagriež, tad 10-15 minūtēs ir gatavi no ūdens vārīšanās brīža. Ļoti ātri!
Plānā iegādāties. Cik ilgi ir tādā jātvaicē dārzeņi, piemēram, puķkāposts brokoļi, burkāni ?