Dana Gulbe: Kārtošana ir veids, kā atgūt kontroli

Dana Gulbe: Kārtošana ir veids, kā atgūt kontroli

26. Dec 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Danu Gulbi daudzi pazīst kā Danu ar kasti, kura labprāt dalās ar praktiskiem ieteikumiem, kā sakārtot sev vidi apkārt. Ne tikai praktiski, bet arī emocionāli.

Sarunā ar Māmiņu Klubu Dana atzīst, ka šobrīd viņa atrodas pārmaiņu posmā, kas, nenoliedzami, rada satraukumu un reizēm arī trauksmi, taču ar ko tādu sastopas ikviens sava biznesa attīstītājs. “Kopumā man ir ļoti mierīga sajūta, jo man ir dziļš pamats un es zinu, kāpēc to daru un kam es ticu,” saka Dana.

Kārtot, bet nebūt perfekcionistei

Viņai vienmēr patikusi kārtība, taču Dana uzsver, ka nekad nav bijusi perfekcioniste. “Man patīk kārtība tieši no kontroles aspekta, jo kārtība nozīmē to, ka tu pār kaut ko valdi,” teic Dana Gulbe. Tiem, kuri vēlas sakārtot vidi sev apkārt, viņa rekomendē izmantot paņēmienus, kas reāli strādā, nevis veltīt laiku, lai mēģinātu izdomāt riteni pašiem.

Ar ko sākt kārtošanu?

Vaicājot, ar ko sākt tiem, kuri vēlas ieviest kārtību sev apkārt, Dana savu atbildi sāk, uzsverot, ka viņas skatījumā īpaša kategorija ir māmiņas ar mazuļiem vecumā līdz 3 mēnešiem. Viņa uzsver, ka šīm māmiņām nevajadzētu uzsākt lielo kārtošanu, jo tas radīs vēl lielāku trauksmi. “Šis ir vienīgais posms sievietes dzīvē, kad jākoncentrējas uz to, kas patiešām ir svarīgs – uz savu labsajūtu, laiku sev. Kādai tas nozīmē iziet pastaigā, kādai pagulēt,” stāsta Dana, piebilstot, ka viņai tas bija brīdis, kad kaut ko sakārtot, jo tādējādi viņa kaut daļēji ieguvusi kontroli pār savu dzīvi.

VISU SARUNU AR DANU SKATIES ŠEIT

“Visas jaunās māmiņas zina, ka pēc bērna piedzimšanas tu vairs neko nekontrolē, jo viss ir pakārtots bērniņam. Tā ir mammu svētība un reizē arī grūts uzdevums. Manā gadījumā kārtošana bija iespēja atgūt kontroli,” ar savu pieredzi dalās Dana.

Ja jaunā māmiņa tomēr vēlas pievērsties kārtošanai, Dana iesaka sākt ar ikdienā redzamo un pieejamo priekšmetu skaita samazināšanu. “Jaunās māmiņas to var darīt, nopērkot lielu kasti, kurā salikt savus dekorus, drēbes… Kad būs vairāk enerģijas, to visu varēs arī sašķirot un sakārtot,” stāsta Dana. Viņa norāda, ka kārtošana ir brīnišķīga, jo katram pašam dabiskā veidā liek nonākt pie secinājuma, ka mums nevajag tik daudz lietu. Sakārtojot māju un zinot, kur kas stāv, mums samazināsies vēlme pēc priekšmetiem, kas, savukārt, ļaus radīt kārtīgāku vidi apkārt, ietaupīt laiku, naudu un planētas resursus.