Dabīgas vistu olas.

Dabīgas vistu olas.

26. Mar 2013, 22:51 annijalise annijalise

Pēc neilga laika visi svinēsim Lieldienas, celsim galdā krāsotas olas, tās ēdisim un priecāsimies.

Man šajā reizē gribas pastāstīt - cik gan dabīgas olas arī nekrāsotas ir skaistas, tik tiešām skaistas un dažādas. Pilnīgi iespējams pārnesot tās no veikala plastmasas kastītē, sitot tās omletē mēs bieži vien par to nepadomājam.

20130326220250-95645.jpg

Cik gan māte daba tomēr ir liela krāsu meistare, šajā foto to var lieliski redzēt, šīs olas ir izdējušas parastas lauku vistas, vienkārši izdarījušas savu darbu.

Dažādu šķirņu vistām ir dažādu krāsu olas, sākot no baltām un brūnām līdz pat zilām, zaļām un sārtām olām. Sārtās olas dēj Arakaunas šķirnes vistas no Dienvidāzijas

Ja palasa faktus tad var uzzināt:" Vista atšķirībā no daudziem citiem putniem olas spēj dēt visu gadu. Vienas dienas laikā tā izdēj tikai 1 olu, bet tā nedēj katru dienu."

Fakti iegūti no http://lv.wikipedia.org/wiki/M%C4%81jas_vista

Arī olu lielums var ļoti atšķirties, no maz mazītiņa, līdz ievērojama lieluma olai.

20130326221628-42405.jpg

Vidēji olas sver no 53g- 73g, tās attēlā pašas mazākās olas ir vistas pirmais dējums, un tās ir bez olas dzeltenuma, savukārt diezgan lielās olas ir vistas retais dējums, un nereti ir ar diviem olu dzeltenumiem.

Tad, kad esmu jums atrādījusi olu dabīgo skaistumu.

Bet kāpēc gan olas vispār ēdam, un kas gan tajās ir tik labs, jo praktiski neviens cilvēks savu ikdienas uzturu nevar iedomāties bez olu izmantošanas.

"Ola sastāv no čaumalas, olas baltuma un dzeltenuma. Olas baltuma un dzeltenuma ķīmiskais satāvs ir visai atšķirīgs. Gan olas baltumā gan dzeltenumā ir pilnvērtīgas olbaltumvielas, kas satur tik svarīgās aminoskābes.Tauku olas baltumā nav, toties olas dzeltenumā ir ap 5g tauku. Dzeltenumā ir arī taukiem līdzīgas vielas- lecitīns un holesterīns ( nepieciešams organismam D vit. sintezēšanai), vecāku cilvēku uzturā tomēr iesaka ierobežot olu dzeltenuma izmantošanu uzturā.

Olās ir maz ogļhidrātu, nedaudz minerālvielu, olas dzeltenumā ir vitamīni A, D,E. Savukārt baltumā ir B grupas vitamīni.

Veselam cilvēkam dienas deva var būt 1-2 olas.

Un nobeigumā: Daži diezgan svarīgi atgādinājumi- ikvienu olu pirms lietošanas rūpīgi ir jānomzgā, ja pārsotot čaumalu olas baltums sajaucas ar dzeltenumu, olu nedrīkst lietot uzturā, jo tā ir bojāta. Svaigas olas dzeltenumu iekļauj stingra plēvīte, tāpēc dzeltenumu var labi atdalīt no baltuma.

Informācija iegūta no Mājturības mācību grāmatas.

Tātad gaidīsim svētkus, svinēsim tos, gatavosim vienkārši krāsotas, vārītas olas, biezpiena pashu, pildītas olas, olu salātus un cepsim apaļas biezpienmaizītes.

Lai skaiti un jauki Jums visās ģimenēs šie svētki!

ar cieņu Ligita

P.S. Fotogrāfijas ir no personīgiem avotiem.

 

annijalise annijalise 27. Mar 2013, 11:04 taschinka

tie ir fakti no grāmatas,
par veikala olām nezinu, bet par lauku olām gan.

taschinka taschinka 27. Mar 2013, 09:54

Nu par to olas baltumu sajaukšanos ar dzeltenumu,tad jau veikala olas liela daļa nebūs ēdamas.