Brokoļu un dzērveņu salāti

Brokoļu un dzērveņu salāti

04. Jan 2021, 18:31 Klintasmamma Klintasmamma

Šī recepte nevar lepoties ar to, ka tā būtu cītīgi glabāta un no paaudzes paaudzē mūsmājās nodota, taču tā ļoti ātri ir kļuvusi par iemīļotu recepti, ko likt gan svētku galdā, gan vienkārši kādā brīdī, kad gribas iesākt svētdienas rītu ar ko gardu. To atzinuši par labu ēdāji vecumā no 1,5 līdz pat 70, tādējādi pierādot, ka brokoļi var garšot gan maziem, gan arī pārsteigt lielos, kas itin bieži garšu ziņā ir visai konservatīvi:)

Šī recepte nav manis izdomāta, taču es to ilgi meklēju un rediģēju līdz atradu meklēto garšu salātiem, ko pirms vairāk nekā 8 gadiem biju ēdusi kādā Dānijas salā. Toreiz kautrējos pajautāt recepti, taču iegaumēju 3 sastāvdaļas, apsolot sev kādreiz šo salātu pagatavot. Pagāja vairāki gadi un šis salāts mūsmājās ir godam iekarojis vietu mīlētāko salātu TOP3 noteikti. 

Zinot, ka vēlēšos ar šo recepti dalīties MK, uzņēmu pagatavošanas laiku: 19 minūtes (skaitot laiku no produktu izņemšanas līdz gatava salāta ielikšanai ledusskapī, pa vidu ļaujot 1,5gadus vecajai asistentei pārliecināties par produktu kvalitāti un garšu). Liels pluss, ka salātu droši var gatavot kopā, neuztraucoties par jēliem prodduktiem vai ļoti alerģiskiem.

Sastāvdaļas:

1000 ml brokoļi (pērkot veikalā 1 vidēji liela izmēra brokoli un griežot to 1,5-2cm lielos gabaliņos, man sanāk vidēji 1000 ml);

200 ml izlobītas saulespuķu sēklas (nav jāapgrauzdē!);

150 ml žāvētās dzēvenes (saldinātas);

200 ml rīvēts Čedaras siers (vegānajai versijai droši var lietot kādu no augu izcelsmes sieriem);

100 ml sīki sagriezts sarkanais sīpols (vidēji liels) (šis man šķiet salātiem ideāli piemērots gan tāpēc, ka ir maigāks, gan tāpēc, ka piešķir papildus krāsu salātam);

Mērce:

Mērces pagatavošanai samaisiet kopā: 200 ml salātu mērces vai majonēzes (vegānajai versijai der arī veganēze), 30 ml jeb 2 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa, 1/5 tējkarotes  malti pipari, 1/2 tējkarotes sāls.

Pagatavošana:

Sagriež brokoļus 1,5-2 cm lielos gabaliņos, ieliek lielā bļodā, pievieno saulespuķu sēklas, žāvētas dzērvenes, uz rupjās rīves sarīvētu Čedaras sieru un sīki sagrieztu sarkano sīpolu, pievienojot mērci un rūpīgi visu samaisot. Nav jābrīnās, ka salāts liekas grūti samaisāms un mērces sākotnēji šķiet par maz, viss būs kārtībā, tās pietiks! Lieciet gatavo salātu ledusskapī nedaudz atpūsties vai arī ēdiet uzreiz, lai labi garšo! Un patiesi ceru, ka arī Jums šis salāts garšos un svētku galdā noderēs:)