Ko teiksiet par kūku brokastīs? Ak ,šausmas ,vai ne..!!! Bet es vēlos piedāvāt ļoti neparastu kūkas recepti, kas satur daudz vērtīga, veselīga, kas parastās kūkas maz sastopams. Vienīgā sastāvdaļa,kas ir ne tik veselīga būs cukurs, tomēr tā daudzums šajā kūkā ir niecīgs. Es pat teiktu,ka dažās labās pankūkās ir pat vairāk cukura kā šajā kūkā. Kūku var papildināt ar daudz dazādām ogām, augļiem,riekstiem.
Protams,kūku nepiedāvāsim katrās brokastīs,bet piemēram brīvdienu rītos, kad visi kopā nesteidzoties brokastojam, kāpēc ne.
Sastāvdaļas:
1 liels burkāns ap 150g
1 glāzes auzu pārslas,izmantoju pilngraudu
1 glāze rīsu milti
1/2 ēd.k cep.pulveris
3 ēd.k cukurs
3 ēd.k eļļa
šķipsniņa sāls
Sastāvdaļas krēmam:
300g āboli
ja vēlas var pievienot ogas,svaigas vai saldētas,es pievienoju sauju zemenes
3 ēd.k mannā
arī pēc vēlēšanās sviests 70g
cukurs pēc garšas,es liku 3 ēd.k un pilnīgi pietika. Saldumam var pievienot sablenderētus banānus, dateles, aprikozes, rozīnes
mandeļu skaidiņas , šokolādes gabaliņi,svaigas avenes dekorēšanai
Gatavojam kūkas ripas:
Auzu pārslas samaļam dzirnaviņās.
Burkānu sarīvējam uz smalkās rīves.
Rīvētam burkanam pievienojam cukuru,eļļu un viegli sablenderējam,lai nedaudz izdalās sula.Pievienojam sāli,auzu pārslu miltus,cepamo pulveri un izmaisam.Pakāpeniski beram klāt rīsu miltus un maisam mīklu,kad mīkla jau grūti maisāma,sākam mīcīt ar rokām.Iemīcam tik miltus līdz mīkla vairs nelīp pie virsmas.Bet nepārcenšamies ar miltiem,jo miklai nav jābūt sausai.Ieliekam maisiņā un ļaujam atpūsties.
Gatavojam krēmu:
Ābolus sagriežam,izņemam serdes.Liekam katliņā kopā ar zemenēm un nedaudz cukura.Vāram zem vaka uz mazas uguns līdz āboli sāk šķīst.Massu sablenderējam (ja liekam banānus,žāvētus augļus,tad šaja solī pievienojam) un izlaižam caur sietiņu.Liekam atpakaļ katlā un maisot ieberam mannā.Uzvāram maisot līdz mannā uzbriest.
Nedaudz atdzesējam un sākam putot.Šajā solī arī nogaršojam cukura daudzumu pēc vajadzības pievienojam.Putojam massu līdz tā kļūst gaisīga.
Ja vēlamies,tad pilnīgi atdzisušā krēmā ieputojam sviestu,bet arī bez sviesta krēms ir ļoti labs.Krēmu liekam ledusskapī līdz brīdim,kad izmantosim.
Atgriežamies pie mīklas.
Mīklu sadalīju 4 daļās,jo gatavoju 24cm diamtera ripas.
Katru izrullējam plānu,virsmu un miklu viegli apkaisot ar miltiem,lai nelīp.
Uzliekam vajadzīgā diametra šķīvi un izgriežam skaisti apaļu formu.
Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 15-20 minūtēm līdz ripas nedaudz uzpūšās un paliek sausas.Atdzesējam.
Ņemam vienu ripu apsmērējam ar krēmu,tad liekam virsū nākamo ripu,tad atkal krēms un šādi visas 4 ripas apsmērējam.
Apsmērējam kūkas sānus ar krēmu,apberam ar grauzdētām mandeļu skaidiņām. Šāds te burvīgas krāsas krēms man sanāca-āboli un zemenes.
Kūku paturam pāris stundas ledusskapī.
Dekorēšana katra paša ziņā,es uzbēru šokolādes graudiņus un uzliku svaigas avenes.Bet tik pat labi iederēsies arī citas ogas un augļi.
Lielisks savienojums-burkāni,auzu pārslas un āboli.
Degustēja kā lieli tā mazi un visiem prasījās pēc papildporcijas.
Protams,uzzinot šo neparasto recepti visi bija sajūsmā.
Ar interesantu piesitienu ir kopējā garšas buķete.
Vizuālais izskats,manuprāt ir lielisks.Burvīgi krāsu toņi.
Domāju,ka var gan ar medu,gan arī piemēram sablenderētas dateles un aprikozes lieliski saldinās.
Klausies... pamet šo portālu! Es vairs nespēju izturēt Tavas receptes! Visa klaviatūra siekalās!
Bet, ja nopietni, kārtējā superīgā recepte, ko būs jāizmēģina, un, galvenais - rīsu milti! Urā, urā, urā! (man ir bezkviešu un bezcukura diēta, vai cukuru varu aizvietot ar medu?)
Kādreiz biju,bet tagad ne.Tagad pārsvaru ņēma tortes,daudz laika veltu īpašām dekorācijām.
Jā, tas gan! Tu par grāmatas rakstīšanu neesi domājusi😃
Ieraugot kādu konkursa tēmu man jau padomā ir desmitiem versiju ko un kā var pagatavot,bet reāli jau to visu nevaru realizēt konkursa laika posmā, tad jau būtu jānobaro kaimiņi 😃
Es gatavoju visu laiku, ir receptes, kas top tieši konkursa laikā, bet ir receptes, kas iekrājušās, jo tās man ir loti daudz, ņemot vērā, ka gatavoju katru dienu. Kaut jāatzīst,ka pēdējā laikā gatavoju salīdzinoši mazāk 😃
PA kuru laiku tu to visu dabū gatavu!!!🌷
Perfekta kūka!