Binnija Ārberga: "Bērnu attiecībās nedrīkst padarīt par marioneti"

Binnija Ārberga: "Bērnu attiecībās nedrīkst padarīt par marioneti"

01. Jan 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Paejot 3,5 gadiem kopš dēliņa Luisa piedzimšanas, skaistumkopšanas salona “BBBinnija” īpašniece Binnija Ārberga ir gatava runāt par sajūtām, par kurām, kā pati saka, nav viegli stāstīt.

Piedzimt pirms laika

Binnijas dēliņš piedzimis pirms noliktā laika. Lai arī viņai bijis zināms fakts, ka priekšlaikus dzimušie mazļu ir mazāki un trauslāki, brīdī, kad tas noticis ar pašu, neviens cilvēks pirmajās stundās nav pienācis klāt, lai pateiktu, ka viss ir kārtībā. “Viena vecmāte man pienāca un pateica, ka viss ir kārtībā – viņš ir maziņš, vesels bērniņš, kuram vienkārši pārējos būs jāpanāk. Ar šo vienu teikumu man bija par maz. Es ķēros pie katra salmiņa, jo man iekšēji bija vajadzīga sajūta, ka viss ir kārtībā,” ar piedzīvoto dalās Binnija.

SKATIES VISU INTERVIJU ŠEIT

Zinot, ka noteikti ir arī citas mammas, kuras ir iedzītas stūrī, Binnija no savas pieredzes bilst, ka viss būs kārtībā – priekšlaikus dzimušie mazuļi ir cīnītāji, kuri ies pāri robežām, jo viņiem ir jāizdzīvo. To viņa stāsta, redzot, par kādu bosiku izaudzis viņas mazais Luiss. “Tas bija ārkārtīgi sarežģīts laiks, bet netverami svarīgs, mīlestības piepildīts un motivējošs turpmākajai dzīvei,” saka Binnija. Šo 3,5 gadu laikā viņa arī sapratusi, ka svarīgs ir katrs mirklis, kad blakus ir dēls, jo reiz pienāks diena, kad durvis būs ciet, un viņai būs jāatrod spēks un sapratne tam, ka viņa ir kļuvusi par nepiederošo, jo dēls ir pieaudzis. Binnija: “Es vienmēr būšu ar viņu un par viņu, arī tad, kad nebūšu vairs šajā pasaulē. Gribu, lai viņš to izjustu līdz pēdējai nervu šūniņai un tie nebūtu tikai pliki vārdi.”

Savam dēlam Binnija vēlas dzīvē dot līdzi laipnību, piebilstot, ka būt laipnam ir iespējams vienmēr. “Meklēt kādā melnumus nav forša cilvēka lieta, tāpēc man šķiet, ka mans uzdevums ir iemācīt viņam saskatīt mirdzošo pasauli,” saka Luisa mamma. Viņa piebilst, ka raudzīs atbalstīt dēlu it visā, ko viņš gribēs darīt, un tā būs kā viņas ceļamaize Luisam līdzi dzīvē, jo vēlētos, lai viņš mīl to, ko ir izvēlējies mācīties un strādāt, jo tad dzīve ir ļoti viegla.

Par vecākiem, kas nedzīvo kopā

Drīz pēc dēla nākšanas pasaulē Binnija izšķīrusies no bērniņa tēta, taču pati atzīst, ka terminu “vientuļais vecāks” vajadzētu nomainīt ar citu vārdu, jo daudz briesmīgāk ir, ja vecāki dzīvo kopā nesaprotamu iemeslu dēļ. 

Viņasprāt, ja vecāki var savas ambīcijas izrunāt, izkliegties, izsāpēt šķiršanās sajūtu, neiesaistot bērnu un nepadarot viņu par marioneti, bērnam ir gan tētis, gan mamma. “Tas, ka viņi nedzīvo kopā, ir tikai tehniska lieta,” saka Binnija, piebilstot, ka dažkārt tas ir vērtīgāk un interesatāk. Binnija: “Man ar dēla tēti ir tiešām labas un brīnišķīgas tēta un mammas attiecības. Luiss zina, ka viņu ļoti mīl gan tētis, gan mamma.”

SKATIES VISU INTERVIJU ŠEIT