BALTA apdrošinās pret ērču izraisītajām saslimšanām

BALTA apdrošinās pret ērču izraisītajām saslimšanām

30. May 2016, 14:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Palielinoties ērču daudzumam dabā, pieaug arī saslimušo skaits – šī gada pirmajos četros mēnešos Latvijā apstiprināts jau 41 saslimšanas gadījums ar Laima slimību vai ērču encefalītu. Ņemot vērā lielo ērču daudzumu dabā, kā arī augsto saslimstības risku, Latvijas lielākā apdrošināšanas sabiedrība BALTA (PZU grupa) turpmāk piedāvās jaunu pakalpojumu – apdrošināšanu pret ērču izraisītajām saslimšanām. Pakalpojums klientiem  tiks piedāvāts par fiksētu vienreizēju maksājumu 5 eiro apmērā neatkarīgi no tā, vai persona ir veikusi vakcināciju.

“Mūsu mērķis ir gādāt par klientu sirdsmieru un drošību, tāpēc attīstām tādu risku iekļaušanu apdrošināšanas polisēs, kas ir aktuāli Latvijas iedzīvotājiem. Pavasara un vasaras sezonā tās noteikti ir arī ērces,” pakalpojuma ieviešanu komentē Sandra Pietkēviča, BALTA Personu apdrošināšanas produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītāja. Vienlaikus S.Pietkēviča norāda, ka vakcinācija un piesardzība, dodoties brīvā dabā un veicot profilaktiskos pasākumus – atbilstošs apģērbs, izsmidzināmie aerosoli un rūpīga ķermeņa un apģērba pārbaude pēc tam –  ir galvenais priekšnoteikums, lai ērču aktīvās sezonas laikā pasargātu sevi un līdzcilvēkus no iespējas saslimt ar kādu no ērču izraisītajām slimībām.

Apdrošināšanu pret ērču izraisītajām saslimšanām BALTA piedāvās par fiksētu vienreizēju maksājumu – 5 eiro gadā, neatkarīgi no tā, vai persona ir vakcinējusies, un tas būs pieejams gan fiziskām, gan juridiskām personām. Saslimšanas gadījumā[1] BALTA nodrošinās vienreizēju kompensāciju 400 eiro apmērā, sniedzot finansiālu atbalstu atveseļošanās procesā.   Kaut arī Latvijā apdrošināšana pret ērču kodumiem vēl netiek plaši piedāvāta, citās valstīs tā veiksmīgi darbojas jau vairākus gadus. Piemēram, PZU grupas uzņēmums Lietuvā – apdrošināšanas sabiedrība „Lietuvos Draudimas” – šādu pakalpojumu piedāvā jau trīs gadus, un šajā laikā to izvēlējušiesi teju 15 tūkstoši iedzīvotāji.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) statistikas dati liecina, ka pēdējo gadu laikā pieaudzis ar ērču pārnēsāto slimību saslimušo skaits. Pēdējo piecu gadu laikā reģistrēti 5 743 saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu vai Laima slimību; pērn ik mēnesi tika reģistrēti vidēji 55 saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu vai Laima slimību. SPKC epidemioloģe Antra Bormane norāda, ka pret ērcēm nedrīkst izturēties vienaldzīgi un ir jādomā par piesardzības pasākumiem. „Ērču visvairāk ir tām piemērotos ainavu tipos, kas pārsvarā ir brikšņi un gara zāle. Šādas vietas ir visos novados, citos vairāk, citos mazāk, bet jāņem vērā, ka cilvēku saslimstību ietekmē ērču blīvums, inficētība un citi faktori,” tā A.Bormane.

Atgādinām, ka ērču izraisītas saslimšanas var iegūt bez tieša kontakta ar ērci, piemēram, dzerot termiski neapstrādātu govs vai kazas pienu. Lai izvairītos no ērču encefalīta, veselības aprūpes speciālisti un epidemiologi ir vienisprātis, ka vislabākā aizsardzība ir vakcinācija


[1] Segumā iekļautās ērču izraisītās saslimšanas: ērču encefalīts, mielīts, encefalomielīts, Laima slimība