Atvaļinājums pirmajā darba gadā!

Atvaļinājums pirmajā darba gadā!

04. May 2013, 15:22 čabule čabule

Sveikas! 

Man būtu ļoti nepieciešams viedoklis vienā jautājumā. Mēģināšu pēc iespējas vairāk aprakstīt situāciju, lai Jūs varētu sniegt man padomu.

Tātad. Novembra vidū sāku strādāt kādā lielveikalā. Šis līdz šim ir mans pirmais darbs, ja neskaita 4 dienu darbu līdzīgā uzņēmumā oktobra beigās. Strādāju un viss bija lieliski, līdz brīdim, kad janvāra vidū nācās paņemt slimības lapu sakarā ar ādas problēmām. Slimības lapas laikā uzzināju, ka gaidu bērniņu. Tā, protams, ir priecīga ziņa, bet man radās vēl citas veselības problēmas, kā rezultātā biju uz slimības lapas līdz maija sākumam (slimības lapa man sanāk ir gandrīz pilnus 4 mēnešus), izskatās, ka vairs slimības lapu man nedos, kaut arī ir problēmas ar muguru. Pirmsdzemdību atvaļinājums man ir paredzēts no 15. jūlija. Tātad Man vēl 2 mēnešus līdz tam ir jānostrādā. Tagad jautājumi, vai drīzāk lietas, kas mani interesē.:

1. Vai man ir tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu,Un cij aptuveni liels man tas pienākas? Šeit ir likuma izvilkumi, no kā saprotu, ka ir tiesības-

  •  Tiesības uz ikgadēju apmaksātu atvaļinājumu ir ikvienam darbiniekam, neatkarīgi no tā, vai darba līgums ir noslēgts uz noteiktu vai nenoteiktu laiku, kā arī neatkarīgi no tā, vai darbinieks strādā normālu vai nepilnu darba laiku. To nosaka Darba likums.
  • Laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu, ieskaita laiku, kad darbinieks bijis faktiski nodarbināts pie darba devēja, ieskaitot laiku, kad darbinieks nav faktiski strādājis, bet viņam ir bijusi saglabāta vidējā izpeļņa (piemēram, dīkstāves laiku) un laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, ieskaitot- pārejošu darba nespējas laiku, pirmsdzemdību un dzmedību atvaļinājuma laiku, īslaicīgu prombūtnes laiku.
  • Darbinieks ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu var prasīt, ja pie darba devēja ir nodarbināts ne mazāk kā 6 mēnešus par pirmo darba gadu.
  •  Sievietēm pēc viņas pieprasījuma, ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā, neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie darba devēja.
 
2. Kā tas, ja paņemšu bezalgas atvaļinājumu ietekmēs bērna kopšanas pabalstu? Vēl nezinu vai spēšu veikt savus darba pienākumus muguras sāpju dēļ, tāpēc ir iespēja, ka aptuveni mēnesi būs jādzīvo bezalgas atvaļinājumā. 
 
 
Saprotu, ka situāciju izklāstiju ļoti juceklīgi, bet galvenie jautājumi būtu. Vai pirmajā darba gadā man pienākas atvaļinājums, ņemot vērā to, ka lielāko laiku esmu bijusi uz slimības lapas. Kā mēnesisbezalgas atvaļinājumā ietekmēs  bērna kopšanas pabalsta apmēru?
čabule čabule 05. May 2013, 16:19

Tagad tikai es nesaprotu- kā es varu pamatot to, ka ņemu atvaļinājumu avansā- ja darba devējs man to nesaka.. Pēc darba likuma 150. panta 4. daļas- ) Sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja. un 152. panta pirmās daļas pirmo un otro punktu? -(1) Laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, ieskaita laiku, kad darbinieks bijis faktiski nodarbināts pie attiecīgā darba devēja, un laiku, kad darbinieks nav veicis darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, ieskaitot:
1) pārejošas darbnespējas laiku;
2) grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku;

čabule čabule 04. May 2013, 23:51

Iesniegšu iesniegumu ar likumu pielikumu 😃 😃 😃

čabule čabule 04. May 2013, 22:54

man ginekoloģe atteicās rakstīt, tagad ja neirologs neuzrakstīs otrdien to lapu, iešu pie ģimenes ārsta un lūgšos.. nu ja nu gadījumā neiedos, tad mēģināšu pastrādāt atlikušo mēnsi! 😀

čabule čabule 04. May 2013, 21:01

paldies 😀

čabule čabule 04. May 2013, 20:03

Paldies par padomu..
Ja mani neiralogs vēl otrdien neapžēlos, tad iešu uz darbu un cerēšu, ka varēšu mēnesi izvilkt..
Tiešām paldies par padomu, nedaudz nomierinājos 😉

čabule čabule 04. May 2013, 19:34

Paldies par atbildi.
Tātad- ja man tās visas slimības lapas beidzas novembra vidū, tad darba tiesiskajās attiecībās būšu jau gadu, tas sanāk, ka jau jūnijā varu izņemt visu 4 nedēļu atvaļinājumu , kas sakrātos līdz tam novembra vidum? tur gandrīz precīzi sanāk, ja plānotais dzemdību datums ir 24. septembris, + 56 dienas pēcdzemdību atvaļinājums, sanāk 20. novembris, bet darba līgums man ir r 15. novembri.

Tāda izziņa man ir, bet darba devējs saka, ka man vajag konkrēti ko es drīkstu un ko nedrīkstu darīt, mana ginekoloģe teica, ka tādu zīmi viņa nevar dot- dot tikai- pārcelt uz mazākas slodzes darbu- bet mutiski man izstāstīja, ka nedrīkstu celt smagumus, kas lielāki par 3kg, nedrīkstu iet karstumā un aukstumā un stress ar nedrīkst būt, tas nozīmē, ka manā darbā es gandrīz vispār neko nevaru darīt- ieliks mani strādāt pie kases- neteikšu, ka tur ir mazs stress- esmu mēģinājusi 😀

Tagad sev pati izklausos ļoti slinka, tā nebūt nav, apnicis jau sēdēt mājās, labprāt pastrādātu, bet negribu, lai tas kaitē mazulim.. un arī nezinu vai varēšu pastrādāt, jo muguras sāpes ir patiešām neciešamas- dažu brīdi pat no gultas nevaru izkāpt..