Ar ko sākt sava dzimtas koka izveidi?

19. Nov 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Stipras ģimenes var veidoties vien tad, ja ir zināmas to saknes un vēsture. Tāpēc ir vērtīgi veidot savu dzimtas koku jeb ciltskoku, lai, pastāvīgi to papildinot, nākotnē nodotu tālāk saviem bērniem, un tie neaizmirstu savus priekšgājējus.

Kopā ar Laimīgā mazuļa dienasgrāmatas galvenajiem varoņiem devāmies uz Latvijas Nacionālās vēstures muzeju, kur atklājām, ar ko ieteicams sākt, veidojot savu dzimtas koku.

Latvijas Nacionālās vēstures muzeja pētnieks Imants Cīrulis stāsta, ka valsts simtgade ir kā atgādinājums, ka valsts vēsturi veido ne tikai dažādas institūcijas, bet arī dzimtas, mazās sabiedrības daļiņas.

Ar ko sākt ciltskoka izveidi?

Pirmais solis, veidojot ciltskoku, ir iztaujāt vēl dzīvos esošos ģimenes locekļus, lai tiek detalizēti sniegtu informāciju par:

  • saviem senčiem;
  • brāļu, māsu skaitu;
  • dzīvesvietām;
  • dzimšanas, miršanas un laulību gadiem.

Iegūto informāciju obligāti jāpieraksta, jo, kā norāda pētnieks, pat visblāvākā tinte ir labāka par visstiprāko cilvēka atmiņu.

Kad ģimenes locekļi aptaujāti, ir svarīgi atrast vecāko zināmo dzimtas pārstāvi. Kā norāda pētnieks, ir vērtīgi, ja ir zināmi šī radinieka dzīves dati, kā arī tas, no kura pagasta vai draudzes cilvēks nāk. Kad šāda informācija ir apkopota, var izpētei pieslēgt rakstītos avotus vai arī dot uzdevumu arhīva darbiniekiem izpētīt dzimtas vēsturi. Imants Cīrulis uzsver, ka to var darīt arī ikviens pats, jo tas ir vienkārši, ņemot vērā, ka Latvijas Valsts vēstures arhīvs ir digitalizējis rakstisko avotu grupas, tostarp arī baznīcu grāmatas.

Vai Tev ir izveidots savs dzimtas koks? Cik grūts vai viegls darbs tas bija?