Alerģijas maskējas

13. Nov 2012, 10:38 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Alerģijas prot maskēties. Dažkārt pat nav nojausmas par to, ka tieši putekļi ir tie, kas izraisa klepu. Bet ādas niezi var izraisīt pat vējš un sniegs. Kādos gadījumos ir jādodas pie ārsta? Māmiņu Kluba lasītājām stāsta Premium Medical alergologs - imunologs Lauris Līcītis.

Manam bērniņam niez roku locītavas pēc saldumu ēšanas. Dažkārt viņš šķauda, ja saož noteiktu aromātu, piemēram, manas smaržas. Esam bijuši pie alergologa, veicām testus, neko neuzrādīja. Tā varētu būt pseidoalerģija?

Pseidoalerģijas nemēdz būt. Ja organisms uz kaut ko reaģē, ir alerģijas simptomi, tad slimība ir īsta - tā ir alerģija.

Alerģijas izraisa ļoti dažādi alergēni, gan fizikāli, gan ķīmiski utt. Pārtikas produkti, fiziska slodze, metāli, ziedputekšņi ir tikai daži faktori, kas izraisa alerģiju. Smaržas un konfektes es pieskaitītu pie ķīmiskajiem alergēniem, tādēļ to izraisīta alerģija jāārstē tāpat kā jebkura cita alerģija – jāizvairās no saskarsmes ar alerģijas izraisītāju, nepieciešamības gadījumā jālieto antihistamīni.

Vai ir tādas rudens un ziemas alerģijas? Piemēram, alerģija pret pelējumu vai aukstumu? Mums ir tāda situācija: bērns katru rudeni sāk klepot bez jebkādām saaukstēšanās pazīmēm. Ja tā tik tiešām ir alerģija, kā no tās tikt vaļā?

Rudenī un ziemā visbiežāk nākas saskarties ar pelējumu kā alerģijas izraisītāju. Sākoties apkures sezonai, aktivizējas putekļi, putekļu ērcītes, arī tas var saasināt situāciju. Tādēļ telpām ir jābūt labi vēdināmām, jābūt labai ventilācijai. Pelējuma gadījumos ir no šī pelējuma kā alergēna jāatbrīvojas, jālikvidē saskarsme ar alergēnu. Pastāv arī aukstuma, gaismas, siltuma alerģijas. Tādos gadījumos nepieciešama kompleksa ārstēšana, kas katrā gadījumā ir individuāla, tādēļ noteikti jāmeklē speciālista palīdzība.

Bērnu diatēze. Kā to var izārstēt mājas apstākļos, un kādos gadījumos jāvēršas pie ārsta?

Bērnu diatēze ir pārtikas alerģija – uz kādu no pārtikas produktiem. Tā ir īsta alerģija. Pie ārsta jāiet tad, kad šī diatēze bērnu manāmi apgrūtina, un vecākiem ar pārtikas korekciju neizdodas šo alerģiju mazināt vai novērst.

Vai alerģija var pāriet bronhiālajā astmā? Kā nepalaist garām pirmos astmas simptomus?

Astmu ir grūti nepamanīt. Tā izpaužas kā elpceļu rakcija uz alergēnu, visbiežāk ar pēkšņiem elpošanas traucējumiem. Arī lēkmjveidīgs nakts klepus, kas ilgstoši nepāriet, var liecināt par astmu. Ja klepus ir tikai rudenī un ziemā, domāt, ka tā ir astma, nebūtu pamata.

 

Māmiņu Klubs

Spied Play un skaties videosarunu par alerģijām ar Renāti Snipi!

Videotranslāciju atbalsta


 

Claritine 10mg N10atvieglo alerģisku reakciju izraisītus simptomus – šķaudīšanu, izdalījumus no deguna, deguna niezi, dedzināšanu vai niezi acīs, ko rada alerģija pret ziedputekšņiem, pārtiku, putekļu daļiņām, dzīvnieku spalvām, pelējuma sēnīti, sadzīves ķīmiju u.c. 

CLARITINE N10–bezrecepšu medikaments alerģijas simptomu mazināšanai. Medikaments ir otrās paaudzes antihistamīna preparāts un alerģisku reakciju mazināšanai nepieciešama tikai viena tablete dienā. Parasti neizraisa miegainību.

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Ipad un Iphone ierakstus skaties šeit!


Eksperts

Lauris Līcītis

Premium Medical alergologs - imunologs
Lauris Līcītis Vecāku skolā