Aizcietējumu profilakse grūtniecības laikā

Aizcietējumu profilakse grūtniecības laikā

02. Jul 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Aizcietējumu problēma man sākās grūtniecības beigās. Vēders bieži bija uzpūties un sāpīgs. Ikdienā lietoju vairāk šķidruma, bet kādus vēl profilaktiskos pasākumus var veikt, lai nesaskartos ar aizcietējumu problēmām grūtniecības laikā?” 

Konsultē ķirurgs - proktologs Kaspars Snipe.

„Dienas laikā daļu ūdens, ko uzņemam, mēs no organisma izvadām urīna veidā, daļu – izelpojot, bet pāri palikušajam daudzumam būtu jānonāk resnās zarnas kreisajā pusē.

Tad, ja dienas laikā uzņemtā šķidruma ir pārāk maz, ūdens sekrēcija resnajā zarnā nenotiek, un līdz ar to veidojas cieta izkārnījumu konsistence. Papildus tam, grūtniecības trešajā trimestrī uz zarnu mehāniski spiež dzemde un tajā esošais izaugušais mazulis.

Rezultātā cietās izkārnījumu konsistences un zarnā radušā sašaurinājuma dēļ veidojas aizcietējums,” skaidro Kaspars Snipe.

Proktologs uzsver, ka tā kā dienas laikā mēs izelpojam puslitru ūdens un gandrīz litru no organisma izvadām urīna veidā, ar litru - pusotru litru izdzerta ūdens daudzuma mums nepietiek!

Tas tādēļ, ka šajā gadījumā nepaliek pāri ūdens daudzums, kam ietecēt resnajā zarnā, lai veidotos normāla fēču konsistence, un ļoti iespējams, ka tā ietekmē var veidoties aizcietējums.

Tieši šis ir galvenais iemesls, kādēļ ikdienā, īpaši grūtniecības laikā, nepieciešams patērēt divus litrus ūdens, un vēl vairāk!

„Vēl noteikti ir būtiski uzturā lietot šķiedrvielām bagātu pārtiku. Dienas laikā ieteicams apēst 200 līdz 300 gramiem dārzeņu, kas nav maz!

Tāpat svarīgi daudz staigāt, jo arī kustības mūsu zarnām liek darboties aktīvi un samazina aizcietējumu rašanās iespēju.

Gadījumā, ja ir tendence veidoties aizcietējumiem, īslaicīgi, minimālās devās var palietot arī osmulāros caurejas līdzekļus, kas mīkstina vēdera izeju.

Tomēr pamatu pamats normālai vēdera izejai ir pietiekams šķidruma daudzums un šķiedrvielām bagāta pārtika! To nodrošinot, pusē gadījumu vēdera aizcietējumu problēmas, gan vēdera izejas traucējumi, gan vēdera pūšanas un citi, atrisinās,” zina teikt Kaspars Snipe.