Plūmes, aprikozes, nektarīni un persiki – tie ir gardie, saldie saules augļi. Mūsdienās neviens no tiem vairs netiek uzskatīts par eksotisku, tomēr no tiem var pagatavot ko neierastu mūsu garšas kārpiņām, piemēram, čili mērci vai grilētu uzkodu. Piedāvāju izmēģināt oriģinālas vasarīgas receptes, kas neatstās Tevi vienaldzīgu.
APRIKOŽU ČILI MĒRCE
Pagatavošana laiks: 30 min
Porcija: dažas burciņas gardās mērces
Nepieciešams:
- Aprikozes - 1 kg
- Apelsīni – 2-3 gab.
- Čili pipars - 1 gab.
- Laims – 1 gab.
- Brūnais cukurs – 3 ēdamk.
- Ķiploks – 2-3 daiviņas
- Citronzāle – 1 gab.
- Ingvers – 5mm saknes
- Sāls - šķipsniņa
Pagatavošana:
- Noskalo aprikozes un attīri tās no kauliņiem
- Notīri ķiploka daiviņas, sagriez čili
- Izspied apelsīnu sulu
- Liec visu katlā, pievieno sulu, kas izspiesta no apelsīniem.
- Pieliec arī citas sastāvdaļas (pataupi vienīgi laimu).
- Liec uz lēnas uguns un vāri vismaz 20 minūtes.
- Pēc garšas pievieno laima sulu.
- Mērci sablenderē vai izspied caur sietu.
Aikāgaršo padoms!
Ja vēlies, lai mērce būtu skābāka, pievieno vairāk laima, bet ja gribi to asāku, – pievieno vēl čili.
Aprikožu čili mērce lieliski sader ar gaļas ēdieniem, kā arī ar baltās zivs fileju un wok pannā ceptiem dārzeņiem. Pievieno to kā piedevu pie maltītes un izbaudi eksotiskās garšas!
KRĒMĪGAIS SAULES AUGĻU PĪRĀGS
Pagatavošana laiks: 50 min
Porcija: 6 cilvēkiem
Nepieciešams:
- Smilšu mīkla – 300 g
- Saldais krējums – 250 g
- Brūnais cukurs – 100 g
- Olas dzeltenums – 3 gab.
- Saules augļi (plūmes, nektarīni, aprikozes, persiki) – ap 10 augļu
Pagatavošana:
- Uzsildi cepeškrāsni līdz 200o
- Plāni izrullētu mīklu ieklāj cepamajā formā un liec cepties uz 15 minūtēm
- Tajā laikā uzkarsē saldo krējumu ar vaniļu un cukuru
- Citā traukā sakul olas dzeltenumu un pārlej ar karstu saldo krējumu
- Samaisi un lej izceptajā smilšu mīklas pamatnē.
- Noskalo, attīri saules augļus un sagriez tos daiviņās, kārto virs krēma.
- Cepeškrāsns temperatūru samazini līdz 160o C un liec cept pīrāgu. Cepšanas ilgums – vismaz 30 minūtes.
Aikāgaršo padoms!
Pasniedz ar ogu mērci vai svaigām piparmētrām. Šis pīrāgs labi garšo arī kopā ar skābo krējumu.
GRILLĒTI SAULES AUGĻI AR FETAS SIERU
Pagatavošana laiks: 25 min
Porcija: 4 cilvēkiem
Nepieciešams:
- Dažādi saules augļi (plūmes, nektarīni, aprikozes, persiki) – 10 gab.
- Fetas siers I love eco – 1 paciņa (150 g)
- Piparmētras – 1 sauja
- Citrona sula – 1 ēdamk.
- Medus – 1-2 ēdamk.
Pagatavošana:
- Noskalo augļus un attīri no kauliņiem
- Augļu pusītes griezuma vietās viegli apgrilē
- Sadrupini fetas sieru, sajauc ar piparmētrām, citrona sulu un medu
- Pildi augļu pusītēs un liec atpakaļ uz grila
- Šoreiz uzliec grilam vāku, lai siers nedaudz sasilst
- Pasniedz kā lieliskas uzkodas, dekorējot ar zaļumiem