Adventes kēkss

Adventes kēkss

18. Dec 2013, 14:37 veesma veesma

Piedāvāšu Jums garda kēksa recepti, kuru var gatavot, gan Adventē, gan Ziemassvētkos, jo tā garša un smarža ir vienreizēja.

Kēksam būs nepieciešams:

- 275 g sviesta

- 225 g cukura

- 6 olas

- 275 g miltu

- 2 tējkarotes piparkūku garšvielu

- 1 tējkarote kanēļa

- 1 tējkarote cepamā pulvera

- 1 citrons

- 1 apelsīns

- 150 g ruma ( vai brendija, konjaka vai upeņu liķiera)

- 350 g žāvētu augļu (pēc izvēles) un sukāžu

- 100 g kaltētu dzērveņu un ķiršu

200 - 300 g riekstu (pēc izvēles valriekstu, lazdu riekstu, mandeles)

Vienu dienu iepriekš žāvētos augļus un sukādes smalki sagriež. 

20131218133053-21933.jpg

20131218133358-78194.jpg

Pierīvē apelsīna un citrona miziņu. No apelsīna un citrona izspiež sulu, kuru pielej sagrieztajiem augļiem un sukādēm. Pielej arī rumu (man bija brendijs) un visu kārtīgi samaisa. Atstāj uz diennakti ievilkties, lai sukādes un žāvētie augļi kārtīgi piesūcas un uzbriest (viss šķidrums sasūksies augļos).

 20131218133434-41420.jpg

Otrā dienā gatavojam mīklu. Sakuļam kārtīgi sviestu (istabas temperatūrā) ar cukuru. Kuļam līdz masa kļūst balta un gaisīga.

20131218133647-30653.jpg

Kad sviesta un cukura masa kārtīgi sakulta, pievienojam pa vienai olas un turpinam kārtīgi kult.

 20131218133849-86423.jpg

Pēc tam masā iesijājam miltus un cepamo pulveri. Visu izmaisām.

20131218134032-52846.jpg

Masai beram klāt kanēli un piparkūku garšvielas.

20131218134536-44980.jpg

Visu izmaisām.

20131218134921-62719.jpg

Pieberam sasmalcinātus riekstus.

20131218135030-12149.jpg

Izmaisām.

20131218135652-33828.jpg

Pievienojam arī izmērcētās sukādes un žāvētos augļus.

20131218135753-48856.jpg

Atkal kārtīgi visu izmaisām.

20131218135833-34627.jpg

Kēksa formas ietaukojam un pildām iekšā masu. Es ar šo masas daudzumu piepildīju divas formas. Visu vienā formā neliku, jo baidījos, ka būs par lielu un kārtīgi neizcepsies. Liekam cepties 170 grādos uz vienu stundu. Gatavību pārbaudām ar koka irbulīti. Ja masa pie irbulīša nepielīp kēkss gatavs.

20131218135925-20170.jpg

Kēks gatavs.

20131218140018-77490.jpg

20131218140213-87062.jpg

20131218140337-22498.jpg

Dekorējam ar izkausētu balto šokolādi un žāvētiem augļiem un riekstiem. Šoreiz man gan baltās šokolādes glazūra sanāca par šķidru un visa notecēja, jo es lai nebūtu tik bieza, un sanāktu abiem kēksiem, pieliku nedaudz sviesta un saldo krējumu, bet laikam krējuma tomēr bija par daudz.

20131218140540-37903.jpg

20131218141318-49994.jpg

20131218142936-50945.jpg

20131218140801-33980.jpg

20131218141018-25582.jpg

20131218141149-65580.jpg

Šāds kēkss man sanāca pagājušo gadu. Otrs bija parasts bez glazūras.

20131218143459-68730.jpg

Kēkss sanāk ļoti garšīgs. Manējie bija sajūsmā. Aiznesām abi ar vīru uz darbu, un kolēģiem ļoti garšoja.

Priecīgus svētkus!

Vēsma