Adopcija- arī tā var kļūt par ģimeni

Adopcija- arī tā var kļūt par ģimeni

11. Mar 2013, 08:30 liigad liigad

 Ikvienam bērnam būtu jāizaugt mīlošā ģimenē - vecāku aprūpētam, baudot gan priekus, gan bēdas kopā. Bet diemžēl daudziem bērniem tas nav lemts, bet mēs varam piepildīt viņu sapni augt mīlošā ģimenē. Un adopcija ir tas veids. Arī tā var kļūt par ģimeni.

Kas var adoptēt bērnu?

Adoptēt var jebkurš cilvēks, kurš ir sasniedzis 25 gadu vecumu un kuram ir vismaz 18 gadu starpība ar adoptējamo bērnu. Bet piemēram, ja vienam no laulātajiem nav 25 gadi, tad diemžēl bērnu adoptēt nedrīkst. Protams var būt situācija, ka arī neprecējušies cilvēki grib adoptēt bērniņu. Ja pāris dzīvo kopā bet nav precējušies, bērnu var adoptēt viens no viņiem, jo personas, kas savā starpā neatrodas laulībā, nevar adoptēt vienu un to pašu bērnu. Var adoptēt laulātie vai viens pats cilvēks (vīrietis vai sieviete) arī tad, ja ir vientuļš.

Ar ko sākas adopcija?

Adopcija sākas ar sarunu bāriņtiesā. Lai kļūtu par adoptētājiem, potenciālajiem adoptētājiem ir jāvēršas savas deklarētās dzīvesvietas bāriņtiesā ar pieteikumu, kurā ietverta adopcijas motivācija, norādīts vēlamais adoptējamā bērna vecums, skaits, dzimums. Ja deklarētā dzīvesvieta nesakrīt ar faktisko, tad ir jādeklarējas faktiskajā, lai bāreņtiesa var apmeklēt jūs.

Papildus pieteikumam bāriņtiesā ir jāiesniedz arī šādi dokumenti:

  • laulības apliecības kopija,

  • dokumenti, kas apliecina laulības šķiršanu, ja laulība šķirta,

  • izziņa par nodrošinājumu ar dzīvojamo platību,

  • dzīves apraksts (CV),

  • izziņa par adoptētāja veselības stāvokli, kurā norādītas adoptētāja iedzimtās un iegūtās slimības, ja tādas ir.

Tas nenozīmē, ka pirmo reizi dodoties uz bāriņtiesu, lai iesniegtu pieteikumu par vēlmi adoptēt bērnu, uzreiz nepieciešams savākt visus vajadzīgos dokumentus. To var darīt arī pamazām.

Kas notiek tālāk?

Tad bāriņtiesa sešus mēnešus veic ģimenes izpēti, lai iepazītos ar potenciālo adoptētāju. Ja ģimenei ir pamatots iemesls, kāpēc izpēte būtu veicama ātrākā laika periodā, piemēram, ir savi bioloģiskie bērni, pieredze bērnu audzināšanā, tā var lūgt, lai bāriņtiesa ģimenes izpēti veic ātrāk. Tās laikā bāriņtiesas pārstāvji veic pārrunas ar pašu ģimeni, dodas to apsekot dzīvesvietā, kā arī nosūta pie psihologa, lai saņemtu atzinumu par ģimenes atbilstību adoptētāju statusam.

Pēc tam, kad bāriņtiesa ir veikusi ģimenes izpēti, tā lemj par potenciālo kandidātu atzīšanu par adoptētājiem vai arī to atsaka. Ja minētais lēmums ir pozitīvs, attiecīgās personas vēršas Labklājības ministrijā. Savukārt bāriņtiesa nosūta informāciju Labklājības Ministrijai tās iekļaušanai Adopcijas reģistrā.

Tad kad būsiet pieteikušies Labklājības ministrijā, tad sāksies informācijas iegūšana par bērnu. Parasti informācija par bērnu jāgaida apmēram no 2 līdz 6 mēnešiem. Protams vienā reizē jūs varat saņemt informāciju par vienu vai vairākiem bērniem. Tad, kad jūs saņemiet informāciju par bērnu jūs izvērtējat vai tikties ar šo bērnu vai nē. Ja jūs nevēlaties tikties ar šo bērnu jūs gaidat informāciju par nākamo bērnu. Bet ja vēlaties tikties ar bērnu, tad Labklājības ministrija sagatavo dokumentus par iepazīšanos ar bērnu. Tad jūs dodaties uz attiecīgo bērnu iestādi vai audžuģimeni, iepazīstas ar bērna dokumentiem un arī ar pašu bērnu.

Ja tad kad esat iepazinušies ar bērnu jūs vēlaties turpināt adopciju, jums jāvēršas bāriņtiesā ar iesniegumu, kurā izsakat savu vēlmi konkrēto bērnu ņemt pirmsadopcijas aprūpē un uzraudzībā.

Tad bāriņtiesa no konkrētās iestādes vai audžuģimenes, kurā atrodas bērns, vai bāriņtiesas, kas pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi, ja bērns atrodas audžuģimenē, pieprasa bērna dokumentus, kas apliecina viņa juridisko statusu. Pēc tam bāriņtiesa nozīmē sēdi, kurā lemj par bērna nodošanu pirmsadopcijas aprūpē un uzraudzībā konkrētai ģimenei/personai uz noteiktu laiku.

Nu sākas pirmsadopcijas aprūpes laiks. Tas var ilgt no 2 līdz 3 mēnešiem, maksimums – 6 mēnešus. Šajā laikā bērns jau dzīvo jūsu ģimenē.

Kamēr norit pirmsadopcijas aprūpe, bāriņtiesas pienākums ir apsekot ģimeni vismaz trīs reizes – sākumā, vidusposmā un beigās. Pēc šī vērtēšanas laika beigām bāriņtiesa sagatavos atzinumu par to, vai bērna adopcija ģimenē atbilst viņa interesēm un pieņem atbilstošu lēmumu. Ņemot vērā šo lēmumu, par bērna adopciju lems tiesa.

Tad tiks noteika tiesas sēdē, kurā apstiprinās adopciju un jūs kļūsiet par ģimeni. Tas nozīmē, ka jums būs tādas pašas tiesības, kā citām ģimenēm.

Gribu piebilst, ka katrs gadījums protams ir atšķirīgs un ir daudz nianses, kuras vienā rakstā uzrakstīt nav iespējams.



Nākamajā blogā uzrakstīšu, kāds ir valsts atbalsts šādām ģimenēm un cilvēkiem, kas ir uzņēmušies adoptēt bērniņu.

Informācija ņemta no http://www.likumi.lv/doc.php?id=72987#piel1 http://www.lm.gov.lv/text/1550 http://www.lvportals.lv/skaidrojumi.php?id=236943