Ādas aizsardzība pavasarī. Kas tev par to būtu jāzina?

20. Apr 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saule mūs iepriecina aizvien biežāk, taču arī pavasarī ir svarīgi atcerēties par ādas aizsardzību pret saules negatīvo ietekmi. Ko darīt, lai parūpētos gan par savu, gan arī pārējo ģimenes locekļu veselību, sarunā ar Māmiņu Klubu skaidro dermatoloģe Olga Zaikovska.

Lai gan pastāv krasi atšķirīgi viedokļi par sauli, tie bieži nav korekti. “Latvijā dzīvojošajiem, protams, saule ļoti pietrūkst, tāpēc valda uzskats, ka vajag sauļoties, lai iegūtu D vitamīnu, mazinātu pumpas, taču tā nav. Cilvēkiem ar gaišu ādu saule ir ļoti kaitīga,” uzsver dermatoloģe Olga Zaikovska.

Viņa norāda, ka ir pierādīts, ka sauļojoties ievērojami palielinās labdabīgu un ļaundabīgu audzēju risks nākotnē, tāpēc āda no saules ir jāsargā ikvienam. “Ja nav īpašu ādas problēmu, t.i., rozācijas, tad ikdienā pietiek ar SPF 15 – 25 krēmu, kuru uzklāj uz ādas no rītiem. Ja ir rozācija vai cita ādas problēma, ikdienā nepieciešams lietot SPF 50 aizsargkrēmu,” tā dermatoloģe, rekomendējot no rītiem uzklāt ādas tipam piemērotu mitrinošu krēmu, bet pirms iziešanas no mājām uzklāt arī krēmu saules aizsardzībai. Lielisks risinājums ir saules aizsargkrēmi ar toni, kas seju padarīs starojošu.

Pievērs uzmanību, lai arī lūpu balzāmam, kuru ikdienā lieto, būtu SPF aizsardzības filtrs.

Situācijās, kad tomēr ir gadījies pavasara saulē apdedzināt ādu, svarīgi dzert daudz tīru ūdeni un nekādā gadījumā nelietot tautas līdzekļus (krējumu, kefīru), jo to uzklāšana var radīt ādas kairinājumu. Tā vietā jālieto līdzekļi, kas paredzēti ādas reģenerācijai.

Ja uz ādas izveidojušies pūslīši, tos nekādā gadījumā nedrīkst pārdurt!

Ādas aizsardzībai pret sauli izmēģini

SUNOZON Kids SPF50 izsmidzināmais sauļošanās līdzeklis bērniem

COLLAGEN BY WATSONS Youth Secret SPF 15 dienas krēms sejai

KRUIDVAT Soft SPF6 lūpu balzams

CATRICE One Step 4in1 tonējošs līdzeklis sejai, SPF 20

ISANA Pro-Collagen Performance SPF 15 dienas krēms sejai

SUNOZON SOS intensīvi kopjošs pēc sauļošanās krēms