26 kūkas 29 mēnešos

26 kūkas 29 mēnešos

05. Dec 2017, 16:49 Strazdbūris Strazdbūris

Kad piedzima mūsu vecākais dēliņš - nolēmu - svētki ir jāsvin- tādēļ katru mēneša jubileju svinēsim. Ciemos gandrīz vienmēr bija vevecāki un dažreiz krustvecāki vai mazā māsīca un tante. 

Man vienmēr ir paticis pagatavot ko saldu, taču līdz šim biju gatavojusi pāris kūku veidus, kas padevās labi un vienmēr tika ļoti labi novērtēti savējo vidū. Taču nolēmu, ka mēnešu jubilejas ir lielisks iemesls lai sevi izaicinātun iemācīties ko jaunu – 12 jaunas, nekad iepriekš negatavotas kūkas. Tad nu 2015.gada 7. jūlijā - ar Mārtiņa pirmo mēnesi - sākās mūsu pirmais kūkošanas maratons. Sākotnēji idejas smēlos daažās recepšu grāmatās un žurnālos, vēlāk arī interneta resursos, taču šķiet jau no pirmās kūkas ne visu darīju 100% pēc receptes, bet vairāk vai mazāk pielāgoju recepti pašu vēlmēm.

 

Mārtiņa mēneša kūkas

20171205162743-29741.jpg

Pirmais mēnesis – vaniļas pudiņa kūka

Otrais mēnesis – grieķu jogurta kūka

Trešais mēnesis – cepta baltās šokolādes siera kūka

Ceturtais mēnesis – ķirbja siera kūka

 

20171205162826-37780.jpg

Piektais mēnesis (kas sakrita ar valsts vatats svētkiem - 18.movembri) - medus kūka

Sestais mēnesis – braunija siera kūka

Septītais mēnesis – karameļu siera kūka

astotais mēnesis – „snickers” siera kūka

 

20171205162905-99377.jpg

devītais mēnesis – mandeļu bezē un laima kūka

desmitais mēnesis – upeņu - jogurta kūka

vienpadsmitais mēnesis – rabarberu bezē kūka

divpadsmitais mēnesis – burkānkūka un baltās šokolādes siera kūka ar avenēm

 

Uz gada jubileju gatavoju divas kūkas - vienu viesiem (būtībā pieaugušajiem) un otru (pavisam nelielu) pašam gaviļniekam, jo svētki taču ir viņam. Savu kūku Mārtiņš drīkstēja ēst cik vien vēlas,jo izvēlējos gatavot tādu,kas nav pārāk salda un trekna. Kūka izrādījās tik laba,ka to līdz pēdējai drupačiņai palīdzēja notiesāt visi mazie viesi un arī lielie. 

Ar jubilāra kūkas recepti padalīšos arī ar jums

 

Burkānkūka (18cm diametra forma)

 

Sastāvdaļas

Biskvītam

svaigi uz smalkās rīves sarīvēti burkāni – 140g

kviešu milti – 80g

pilngraudu kviešu milti – 80g

olas – 1gab

sviests (istabas temp.) – 100g

soda – 1tk

sāls – šķ 

Krēmam

krēmsiers – 200g

brūnais cukurs – 2 ēk

 Olu, cukuru un sviestu sakuļ līdz viendabīgai konsistencei. Turpinot kult, pievieno sāli, sodu un burkānus.Pievieno miltus un sakuļ, tik daudz lai viss labi samaisījies, bet ne ilgāk. Cepamo formu izklaj ar cepamo papīru un malas apsmērē ar sviestu. Mīklu lej formā un cep 30 minūtes 200 grādos. Pēc cepšanas biskvītu pilnībā atdzesē.

Gatavo krēmu. Sakuļ krēmsieru kopā ar cukuru līdz krēmīgai konsistencei. Krēmu liek virsū atdzisušajam biskvītam un dekorē pēc vēlēšanās. Tā kā mūsu gadījumā ēdāji bija mazi bērni un bija vasaras sezona – dekorēju ar svaigām ogām.

 ___ 


Brālītis ģimenē ienāca, kad Mārtiņam bija gads un trīs mēneši, tādēļ otrs kūkošanas maratons sākās tikai četrus mēnešus pēc tam,kad pirmais noslēdzās. Nolēmu arī uz Jēkaba katra mēneša jubileju gatavot iepriekš negatavotu kūku. Atšķirībā no pirmā maratona - šajā kļuvu arvien drosmīgāka un arvien vairāk pielāgoju receptes savām vēlmēm vai pat izdomāju savas. Tāpat mani aizrāva dekorēšanas process - izmēģināju spēkus dažādu dekorāciju veidošanā un rezultātā kūkas kļuva arvien vizuāli pievilcīgākas. To pamanīja arī ģimene un draugi,kas pēcāk lūdza arī viņu svētku galdus papildināt ar manis gatavotām kūkām,kas man ir vislielākais kompliments.

 

Jēkabiņa mēneša kūkas

20171205163903-46427.jpg

pirmais mēnesis – šokolādes - mandeļu siera kūkam

otrais mēnesis – Cielaviņa

trešais mēnesis – šokolādes fondanti (šjā reizē mums nebija neviena ciemiņa un nolēmām necept  vienu lielu kūku, bet trīs mazas)

ceturtais mēnesis - Lavandas kūka

 

20171205163947-10436.jpg

piektais mēnesis – vaniļas biskvīta kūka ar melleņu kurdu un krēmsiera krēmu

sestais mēnesis – kokosriekstu - laima kūka

septītais mēnesis – baltās šokolade un zemeņu musa kūka

astotais mēnesis – citrona - aveņu kūka

 

20171205164042-23505.jpg

devītais mēnesis – zemeņu - ricotta kūka

desmitais mēnesis – „Snickers” kapkeiki

vienpadsmitais mēnesis – šokolādes kūka

divpadsmitais mēnesis – ķirbja un jogurta musa kūka un medus biskvīta kūka ar citrona kurdu,avenēm un krēmsiera krēmu

 

Tāpat kā Mārtiņam - arī Jēkabam pirmajā dzimšanas dienā bija divas kūkas. Lielajiem viesiem medus biskvīta kūka, savukārt pašam gaviļniekam un viņa mazajem viesiem sava, ko atkal izvēlējos gatavot tādu,lai tā būtu piemērota viengadniekam un citiem mazajiem viesiem.

 

Arī ar šīs kūkas recepti padalīšos ar jums. 

 

Ķirbja un jogurta musa kūka (18cm diametra forma)

 

Sastāvdaļas 

Biskvītam

sviests (istabas temp) – 55g

ķirbja biezenis – 105g

cukurs 35g

gaiši brūnais cukurs – 45g

ola – 1gab

milti – 90g

cepamais pulveris ½ tk

kanēlis(malts) ¼  tk

muskatrieksts (malts) ¼ tk

sāls – šķ

Musam

saldais krējums – 270g

grieķu jogurts – 180g

medus – 2 ½ ēk

želantīns – 13g

ūdens – 39g

Iepriekš sagatavo biezeni. Es parasi to gatavoju cepeškrāsnī uz maziem grādiem ieliekot ķirbja daiviņas un cepu tik ilgi līdz tas kļūst mīksts. Pēcāk atdalu mīkstumu no miziņas un mīkstumu sablenderēju.

Gatavo biskvītu – sakuļ sviestu un cukuru līdz viendabīgai konsistemcei (kuļ pāris minūtes). Pievieno ķirbja biezeni – sakuļ. Pievieno olas – kuļ aptuveni divas minūtes. Pievieno visas sausās sastāvdaļas un sakuļ līdz vindabīgai konsistemcei. Lej mīklu formā un cep 25 minūtes 180 grādos. Pēc cepšanas biskvītu pilnībā atdzesē un no biskvīta izgriež 14 cm bisvīta ripu – to liek iatpakal’zmazgātā cepamajā formā (18 cm).

Gatavo musu - želatīnu aplej ar aukstu ūdeni, ļauj uzbriest 10 minūtes un tad pilnībā izkausē saskaņā ar instrukciju uz iepakojuma. Jogurtu samaisa ar šķidru medu un patur istabā, lai tas iegūst istabas temperatūru. Želatīnu pēc izkausēšanas atdzesē, lai tas ir tikai nedaudz siltāks par jogurtu un pievieno tam. Rūpīgi samaisa. Uzputo saldo krējumu un pievieno jogurta masai. Iegūto masu lej formā pāri biskvītam. Atstāj sastingt vismaz 12 stundas. Pirms pasniegšanas noņem formu un dekorē pēc vēlēšanās. Es dekorēju ar svaigām ogām.


Lai gan kūku maratoni ir noslēgušies - apetīte uz kūkām un to gatavošanu - nav zidusi. Pēc kūkošanas maratoniem ir virkne kūku, kas mūsu garšas kārpiņu mīlestību iekarojušas uz mūžu. Vairākas ir tādas, kuras noteikti vairs negatavošu. Taču pats galvenais - velme radīt ko jaunu ir uzņēmusi apgriezienus un arvien ir interese un vēlme izkūkot ko jaunu - to arī daru.

Lai saldi!