Kad piedzima mūsu vecākais dēliņš - nolēmu - svētki ir jāsvin- tādēļ katru mēneša jubileju svinēsim. Ciemos gandrīz vienmēr bija vevecāki un dažreiz krustvecāki vai mazā māsīca un tante.
Man vienmēr ir paticis pagatavot ko saldu, taču līdz šim biju gatavojusi pāris kūku veidus, kas padevās labi un vienmēr tika ļoti labi novērtēti savējo vidū. Taču nolēmu, ka mēnešu jubilejas ir lielisks iemesls lai sevi izaicinātun iemācīties ko jaunu – 12 jaunas, nekad iepriekš negatavotas kūkas. Tad nu 2015.gada 7. jūlijā - ar Mārtiņa pirmo mēnesi - sākās mūsu pirmais kūkošanas maratons. Sākotnēji idejas smēlos daažās recepšu grāmatās un žurnālos, vēlāk arī interneta resursos, taču šķiet jau no pirmās kūkas ne visu darīju 100% pēc receptes, bet vairāk vai mazāk pielāgoju recepti pašu vēlmēm.
Mārtiņa mēneša kūkas
Pirmais mēnesis – vaniļas pudiņa kūka
Otrais mēnesis – grieķu jogurta kūka
Trešais mēnesis – cepta baltās šokolādes siera kūka
Ceturtais mēnesis – ķirbja siera kūka
Piektais mēnesis (kas sakrita ar valsts vatats svētkiem - 18.movembri) - medus kūka
Sestais mēnesis – braunija siera kūka
Septītais mēnesis – karameļu siera kūka
astotais mēnesis – „snickers” siera kūka
devītais mēnesis – mandeļu bezē un laima kūka
desmitais mēnesis – upeņu - jogurta kūka
vienpadsmitais mēnesis – rabarberu bezē kūka
divpadsmitais mēnesis – burkānkūka un baltās šokolādes siera kūka ar avenēm
Uz gada jubileju gatavoju divas kūkas - vienu viesiem (būtībā pieaugušajiem) un otru (pavisam nelielu) pašam gaviļniekam, jo svētki taču ir viņam. Savu kūku Mārtiņš drīkstēja ēst cik vien vēlas,jo izvēlējos gatavot tādu,kas nav pārāk salda un trekna. Kūka izrādījās tik laba,ka to līdz pēdējai drupačiņai palīdzēja notiesāt visi mazie viesi un arī lielie.
Ar jubilāra kūkas recepti padalīšos arī ar jums
Burkānkūka (18cm diametra forma)
Sastāvdaļas
Biskvītam
svaigi uz smalkās rīves sarīvēti burkāni – 140g
kviešu milti – 80g
pilngraudu kviešu milti – 80g
olas – 1gab
sviests (istabas temp.) – 100g
soda – 1tk
sāls – šķ
Krēmam
krēmsiers – 200g
brūnais cukurs – 2 ēk
Olu, cukuru un sviestu sakuļ līdz viendabīgai konsistencei. Turpinot kult, pievieno sāli, sodu un burkānus.Pievieno miltus un sakuļ, tik daudz lai viss labi samaisījies, bet ne ilgāk. Cepamo formu izklaj ar cepamo papīru un malas apsmērē ar sviestu. Mīklu lej formā un cep 30 minūtes 200 grādos. Pēc cepšanas biskvītu pilnībā atdzesē.
Gatavo krēmu. Sakuļ krēmsieru kopā ar cukuru līdz krēmīgai konsistencei. Krēmu liek virsū atdzisušajam biskvītam un dekorē pēc vēlēšanās. Tā kā mūsu gadījumā ēdāji bija mazi bērni un bija vasaras sezona – dekorēju ar svaigām ogām.
___
Brālītis ģimenē ienāca, kad Mārtiņam bija gads un trīs mēneši, tādēļ otrs kūkošanas maratons sākās tikai četrus mēnešus pēc tam,kad pirmais noslēdzās. Nolēmu arī uz Jēkaba katra mēneša jubileju gatavot iepriekš negatavotu kūku. Atšķirībā no pirmā maratona - šajā kļuvu arvien drosmīgāka un arvien vairāk pielāgoju receptes savām vēlmēm vai pat izdomāju savas. Tāpat mani aizrāva dekorēšanas process - izmēģināju spēkus dažādu dekorāciju veidošanā un rezultātā kūkas kļuva arvien vizuāli pievilcīgākas. To pamanīja arī ģimene un draugi,kas pēcāk lūdza arī viņu svētku galdus papildināt ar manis gatavotām kūkām,kas man ir vislielākais kompliments.
Jēkabiņa mēneša kūkas
pirmais mēnesis – šokolādes - mandeļu siera kūkam
otrais mēnesis – Cielaviņa
trešais mēnesis – šokolādes fondanti (šjā reizē mums nebija neviena ciemiņa un nolēmām necept vienu lielu kūku, bet trīs mazas)
ceturtais mēnesis - Lavandas kūka
piektais mēnesis – vaniļas biskvīta kūka ar melleņu kurdu un krēmsiera krēmu
sestais mēnesis – kokosriekstu - laima kūka
septītais mēnesis – baltās šokolade un zemeņu musa kūka
astotais mēnesis – citrona - aveņu kūka
devītais mēnesis – zemeņu - ricotta kūka
desmitais mēnesis – „Snickers” kapkeiki
vienpadsmitais mēnesis – šokolādes kūka
divpadsmitais mēnesis – ķirbja un jogurta musa kūka un medus biskvīta kūka ar citrona kurdu,avenēm un krēmsiera krēmu
Tāpat kā Mārtiņam - arī Jēkabam pirmajā dzimšanas dienā bija divas kūkas. Lielajiem viesiem medus biskvīta kūka, savukārt pašam gaviļniekam un viņa mazajem viesiem sava, ko atkal izvēlējos gatavot tādu,lai tā būtu piemērota viengadniekam un citiem mazajiem viesiem.
Arī ar šīs kūkas recepti padalīšos ar jums.
Ķirbja un jogurta musa kūka (18cm diametra forma)
Sastāvdaļas
Biskvītam
sviests (istabas temp) – 55g
ķirbja biezenis – 105g
cukurs 35g
gaiši brūnais cukurs – 45g
ola – 1gab
milti – 90g
cepamais pulveris ½ tk
kanēlis(malts) ¼ tk
muskatrieksts (malts) ¼ tk
sāls – šķ
Musam
saldais krējums – 270g
grieķu jogurts – 180g
medus – 2 ½ ēk
želantīns – 13g
ūdens – 39g
Iepriekš sagatavo biezeni. Es parasi to gatavoju cepeškrāsnī uz maziem grādiem ieliekot ķirbja daiviņas un cepu tik ilgi līdz tas kļūst mīksts. Pēcāk atdalu mīkstumu no miziņas un mīkstumu sablenderēju.
Gatavo biskvītu – sakuļ sviestu un cukuru līdz viendabīgai konsistemcei (kuļ pāris minūtes). Pievieno ķirbja biezeni – sakuļ. Pievieno olas – kuļ aptuveni divas minūtes. Pievieno visas sausās sastāvdaļas un sakuļ līdz vindabīgai konsistemcei. Lej mīklu formā un cep 25 minūtes 180 grādos. Pēc cepšanas biskvītu pilnībā atdzesē un no biskvīta izgriež 14 cm bisvīta ripu – to liek iatpakal’zmazgātā cepamajā formā (18 cm).
Gatavo musu - želatīnu aplej ar aukstu ūdeni, ļauj uzbriest 10 minūtes un tad pilnībā izkausē saskaņā ar instrukciju uz iepakojuma. Jogurtu samaisa ar šķidru medu un patur istabā, lai tas iegūst istabas temperatūru. Želatīnu pēc izkausēšanas atdzesē, lai tas ir tikai nedaudz siltāks par jogurtu un pievieno tam. Rūpīgi samaisa. Uzputo saldo krējumu un pievieno jogurta masai. Iegūto masu lej formā pāri biskvītam. Atstāj sastingt vismaz 12 stundas. Pirms pasniegšanas noņem formu un dekorē pēc vēlēšanās. Es dekorēju ar svaigām ogām.
Lai gan kūku maratoni ir noslēgušies - apetīte uz kūkām un to gatavošanu - nav zidusi. Pēc kūkošanas maratoniem ir virkne kūku, kas mūsu garšas kārpiņu mīlestību iekarojušas uz mūžu. Vairākas ir tādas, kuras noteikti vairs negatavošu. Taču pats galvenais - velme radīt ko jaunu ir uzņēmusi apgriezienus un arvien ir interese un vēlme izkūkot ko jaunu - to arī daru.
Lai saldi!