25 grāmatas, kuras izlasīt laikā, kad #PaliecMājās

25 grāmatas, kuras izlasīt laikā, kad #PaliecMājās

21. Oct 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laikā, kad apkārt valda nelūgtais vīruss, sabiedrība tiek aicināta iespēju robežās palikt mājās, lai tādējādi ierobežotu vīrusa tālāko izplatību. Ko darīt mājās? Iespējams, arī tu esi no tām mammām, kuras tagad strādā attālināti no mājām, un apvieno to ar bērniem, kuri nedodas uz skolu vai bērnudārzu. Tas patiešām ir īsts izaicinājums!

Laika noteikti tagad šķiet vēl mazāk nekā tad, kad ikdienā devies uz biroju, tomēr neaizmirsti šajā laikā arī par sevi - velti laiku sev, piemēram, izlasot kādu foršu grāmatu!

P.S. Lai tiktu pie jaunas lasāmvielas, pat nav jādodas uz veikalu - visas lielākās izdevniecības un grāmatnīcas piedāvā iespēju grāmatas pasūtīt internetā!

Pateicoties Māmiņu Kluba mammu ieteikumiem, esam apkopojuši 25 foršas grāmatas, kuras izlasīt, kamēr paliec mājās.

#1 Elijas nama garša. Inga Rubene

"Elijas nama garša" ir vairāk nekā tikai pavārgrāmata. Tās ir Ingas refleksijas par vienu no savām stipruma un miera vietām, par pasaules uztveri, par dabu, par duālo sievietes būtību, kur apvienojas maigums un spēks.

#2 Tavs iekšējais bērns grib atrast mājas. Stefānija Štāla

Vācijā populārā autore Stefānija Štāla ir izveidojusi jaunu, iedarbīgu metodi darbam ar “iekšējo bērnu”. Sadraudzējoties ar viņu, mums paveras pārsteidzošas iespējas atrisināt konfliktus un veidot veiksmīgākas attiecības, rast atbildi uz gandrīz visiem jautājumiem un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi.

#3 Sapiensi. Cilvēces īsā vēsture. Juvāls Noass Harari

  • No nenozīmīga primāta Āfrikas nomalēs līdz pasaules valdniekam. Kas ļāva mūsu sugai spert šo milzīgo soli augšup pa dzīvnieku piramīdas kāpnēm?
  • Pārējo cilvēku sugu noslēpumainā izzušana – vai tā bija saplūšana vai arī pirmais genocīds cilvēces vēsturē?
  • Kāds ir vislielākais baltais plankums mūsu vēstures zināšanās?
  • Kas Zemes dzīvnieku pasaulē izraisīja visplašāko katastrofu, kurā bojā gāja lielākā daļa Austrālijas, Amerikas un Klusā okeāna salu megafaunas?
  • Kurš kuru piejaucēja: cilvēki kviešus vai kvieši cilvēkus?
  • Vienīgā cilvēku radītā sistēma, kurai uzticas ikviens neatkarīgi no dzimuma, rases un pasaules uztveres - kas tā ir?

Jūs domājat, ka zināt atbildes uz šiem jautājumiem?
Šī grāmata mainīs jūsu priekšstatus par daudz ko...

#4 Brīnišķīgā draudzene. Elena Ferrante

Stāsts aizsākas divdesmitā gadsimta piecdesmitajos gados dzīvelīgā, bet trūcīgā Neapoles rajonā. Šajā sarežģītajā vidē Lila un Elena iemācās paļauties vispirms pašas uz sevi un tikai pēc tam uz citiem. Meitenes aug, sasniedz pusaudzību, viņu dzīves ceļi gan satuvinās, gan attālinās, tomēr viņas ir un paliek labākās draudzenes.
Veiksmes un neveiksmes mācībās, pirmā mīlestība, sens naids un kaimiņu attiecības... Elena Ferrante mums vēsta arī par pārvērtībām, kas skar šo Neapoles apkaimi, visu pilsētu un Itāliju kopumā, un rāda, kā šīs izmaiņas iespaido abas draudzenes un viņu savstarpējo saikni.

“Brīnišķīgā draudzene” ir viens no tiem romāniem, kurus lasot pārņem vēlēšanās, kaut tas nekad nebeigtos. Un tas patiešām nebeidzas. Vai, pareizāk sakot, šī pirmā sējuma beigās autore atstāj mūs uz sliekšņa, aiz kura abas varones gaida lielas pārmaiņas, kas satricinās viņu dzīvi un draudzību. Tad nu izbaudīsim īsteniem grāmatu mīļotājiem pazīstamu prieku: gaidas pēc turpinājuma!

#5 Trakā vasara. Ketrina Eljota

Kad Floras bijušā vīra vecāki uzaicina viņu pavadīt vasaru idilliskajā Kornvolā, sieviete piekrīt. Galu galā, būtu tik brīnišķīgi nodoties gleznošanai un smeldzīgām atmiņām par pagātni. Par mīlestību, kas joprojām turpina klusi gruzdēt... 
Tomēr iecerētās mierpilnās brīvdienas ievirzās pavisam trakulīgā gultnē. Darba dēļ Kornvolā palicis arī Floras bijušais vīrs Hugo ar savu jauno sievu, un neplānotā vizītē ieradies neciešamais ģimenes draugs Tomijs kopā ar savu kārtējo draudzeni. Pamazām vien Belingdonu mājas kļūst par sanošu bišu pūzni, kurā sen apslēptas kaislības gluži kā viesuļvētra satricina ikdienu un atklāj gadiem glabātus noslēpumus.

#6 Vienmēr HAPPY END. Šarlote Lūkasa

Sirsnīgs romāns par negaidītām, bet liktenīgām tikšanām, par sastapšanos gluži kā pasakā un par to, vai visiem stāstiem ir jābeidzas laimīgi...

Vai kādā brīdī ikviens no mums nav vēlējies, lai stāsts beigtos laimīgi? Lai mazā nāriņa paliktu kopā ar savu princi, lai Džuljeta laikus pamostos un izglābtu Romeo un lai Džeks ilgi un laimīgi dzīvotu kopā ar mīļoto Rozu, nevis nogrimtu dzelmē līdz ar Titāniku?

Tieši tā domā arī Ella. Viņa ir nesatricināmi pārliecināta, ka labam stāstam vienmēr ir jābeidzas laimīgi. Un tā nu Ella pārraksta pasakas, filmas un notikumus, piešķirot tiem skaistāku, nē, viņasprāt, pareizāku nobeigumu. Tikai – vai tas vienmēr ir iespējams?

#7 Būt vadošajiem vilkiem. Jūls Jespers

Par audzināšanu daudz spriež un diskutē, tomēr par vienu tēmu šaubu nav: bērniem nepieciešama pieaugušo vadība. Ģimeni var salīdzināt ar vilku saimi: veselīga bara eksistence ir atkarīga no vadošajiem vilkiem, tāpat kā ģimenes – no mīlestības pilnas vecāku vadības. Tikai tādā ģimenē bērni var izaugt par harmoniskiem pieaugušajiem. Taču ko nozīmē mīloša vadība un ko iesākt, ja bērns kategoriski atsakās paklausīt?

Pieredzējušais ģimenes terapeits Jespers Jūls piedāvā daudz praktisku piemēru un iedrošina mātes un tēvus vadības stilam, kurš veicina visu ģimenes locekļu izaugsmi. Viņš iedvesmo vecākus un profesionāļus atteikties no varmācīgajām un aizskarošajām audzināšanas metodēm, kas – pārsteidzoši, bet joprojām – tiek izmantotas, un piedāvā alternatīvus paņēmienus.

#8 Puķes Aldžernonam. Daniels Kīzs

Čārlijs Gordons pošas ceļā, kuru vēl neviens nav gājis. Viņa IQ kopš dzimšanas ir ļoti zems, tādēļ viņš ir ideāls materiāls eksperimentālai ķirurģiskai operācijai, ar kuras palīdzību zinātnieki cer attīstīt viņa prāta spējas. Šī metode jau ar spožiem panākumiem pārbaudīta eksperimentā ar laboratorijas peli, vārdā Aldžernons.
Operācija ir veiksmīga, un jau drīz Čārlijs prāta spēju ziņā pārspēj ārstus, kuri nodrošinājuši viņam šo metamorfozi. Viss liek domāt, ka šis eksperiments nozīmē grandiozu revolūciju zinātnē – taču Aldžernons pēkšņi sāk regresēt. Vai tas pats notiks ar Čārliju?

#9 Tagadnes spēks. Tolle Ekharts

Lai dotos ceļojumā uz Tagadnes spēku, analītisko prātu un ego būs nepieciešams atstāt aiz sevis. No pašas pirmās nodaļas mēs pārceļamies citos augstumos, kur jūtama garīguma elpa. Kaut arī ceļojums ir grūts, Ekharts Tolle palīdz to veikt ar vienkāršas valodas palīdzību, stāstījumā izmantojot jautājumu un atbilžu formu. Vārdi šeit paši ir kā ceļazīmes. Lielākā daļa lasītāju ceļojuma laikā atklās daudz ko pavisam jaunu - ka mēs neesam mūsu prāts, ka ir iespējams atbrīvoties no psiholoģiskajām sāpēm un ka patiesais cilvēka spēks rodams, tikai padodoties Tagadnei.

#10 Vēja ēna. Karloss Ruiss Safons

Kādā 1945. gada agrā rītā zēns dodas līdzi tēvam uz kādu noslēpumainu vietu, kas paslēpusies vecpilsētas sirdī: Aizmirsto Grāmatu Kapsētu. Tur Daniels Sempere atrod neparastu grāmatu, kas krasi maina viņa dzīvi un ievilina intrigās un noslēpumos, ko slēpj pilsētas tumšā dvēselē. "Vēja ēna" ir literāra mistērija, kuras darbība norisinās Barselonā, XX gadsimta pirmajā pusē.

#11 Aiz slēgtām durvīm. B. A. Parisa

Ikviens pazīst kādu laulātu pāri, kuri ir līdzīgi Džekam un Greisai. Viņš ir tik izskatīgs un bagāts, viņai piemīt šarms un elegance. Viņš ir pieprasīts advokāts, kurš līdz šim vēl nav zaudējis nevienā tiesas prāvā, viņa ir lieliska mājasmāte, talantīga dārzkope un pavāre, turklāt rūpējas arī par slimo māsu. Ar savu saskanīgo šarmu un smalko vakariņu gaisotni viņi apbur ikvienu, kas viesojies viņu mājās. Un jūs labprāt iepazītos ar Greisu tuvāk.


Tomēr tas praktiski nav iespējams, jo kļūst skaidrs, ka Džeks un Greisa ir nešķirami.
Kāds to varbūt sauks par patiesu mīlestību. Citi, iespējams, brīnīsies, kāpēc Greisa nekad neatbild uz telefona zvaniem. Vai arī kāpēc Greisai nekad nav laiks tikties, lai kopīgi iedzertu kafiju, – viņa taču nekur nestrādā! Un diez kāpēc viņai nekad nekā nav līdzi, kad viņa ir izgājusi no mājas? Pat ne pildspalvas. Un kāpēc pie visiem mājas pirmā stāva logiem ir tik sarežģīti metāla drošības slēģi?

#12 Vientulības ministrija. Sabīne Košeļeva

Krājumā “Vientulības ministrija” apkopoti griezīgi stāsti par to, kas jau no laika gala gan vieno, gan šķir visus cilvēkus, proti, vientulību. Tie esam mēs – stereotipu un baiļu valgos mītošas jaunas sievietes, nerealizējušies vīrieši, (bez)cerīgi mīlnieki, veci cilvēki un mazi bērni. Arvien atsvešināti no dzīves, apkārtējiem un sevis. Darām pāri cits citam un sev, pieprasām uzmanību un klīstam neceļos. Neliekamies mierā, iztaisāmies un bāžamies visām pudelēm par korķi. Kāpēc? 
Atbilde jāmeklē katram pašam tekstu rindās un starp tām.

#13 Pirmās attiecības cilvēka dzīvē. Vita Kalniņa

“Pirmās attiecības cilvēka dzīvē” ir Latvijā rakstīta grāmata, kurā apkopota pasaulē aktuāla informācija, kā rūpēties par mazuli un veidot attiecības ar viņu jau no ieņemšanas brīža. Kāpēc reizēm būt kopā ar mazuli ir tik grūti? Kā mainās pāra attiecības pēc mazuļa piedzimšanas? Kāpēc apkārtējie biedē ar izlutināšanu, lai gan īstenībā tās ir muļķības? Kad tad īsti bērns izguļ nakti? Un cik daudz viņš drīkst raudāt? Kāpēc dažas mammas izbauda zīdīšanu, bet citām tās šķiet šausmīgas mocības un gribas sevi no tā izglābt? Kur un kādu emocionālo atbalstu meklēt? Kā vecākiem palīdzēt pašiem sev?

#14 Bērnu audzināšana franču gaumē. Pamela Drakermena

Kad amerikāņu žurnālistei Pamelai Drakermenai Parīzē piedzimst mazulis, viņa nesapņo kļūt par “franču mammu”. Franču pieeja bērnu audzināšanai nav tik populāra kā, piemēram, franču mode vai franču siers. Pat franču vecāki neuzskata, ka darītu ko īpašu. Tomēr viņu audzināšanas rezultāti liecina par pretējo... 

Izlasiet, lai uzzinātu, kā izaudzināt zinātkārus un pašapzinīgus bērnus ar francisku vieglumu!

#15 Mūks, kurš pārdeva savu Ferrari. Robins S. Šarma

Lieliski savijot kopā mūžsenās, laika pārbaudi izturējušās Austrumu garīgās zināšanas un Rietumu pasaulei raksturīgo risku, konkurenci un ambīcijām, šis iedvesmojošais vēstījums soli pa solim vada lasītāju ceļā uz lielāku sevis apzināšanos un tādu dzīvi, kurā rodama harmonija, pārpilnība un prieks.

#16 Izaugt. Mišela Obama

Grāmatā Mišela atklāj, kāda pieredze un notikumi ir veidojuši un slīpējuši viņas personību. Tas ir sirsnīgs stāsts par bērnību Čikāgas Dienvidu pusē, jurisprudences studijām un sekmīgu karjeru, mīlestību pret Baraku, bērnu audzināšanu, kā arī par dzīvi Baltajā namā.

#17 Piecas mīlestības valodas. Gerijs Čepmens

Kā izteikt sirsnīgu pieķeršanos savam partnerim? Šajā starptautiskajā bestsellerā Dr.Gerijs Čepmens rāda dažādos cilvēku izpausmes veidus. Kopumā ir piecas mīlestības izpausmes valodas: kvalitatīvi pavadīts laiks; apliecinājuma vārdi; dāvanu pasniegšana; mīlestības darbi; fizisks pieskāriens. Tas, kas ir patiesi svarīgs tev, iespējams, nenozīmē pilnīgi neko tavai otrajai pusei. Taču šī grāmata beidzot vedina saprast vienam otra emocionālās nepieciešamības. Lietojot pareizos principus, tu ātri apgūsi piemērotu mīlestības valodu un drīz vien iepazīsi apmierinājumu un prieku, ko sagādā prasme izteikt savu mīlestību, - turklāt tu arī pats jutīsies mīlēts.

#18 Vafeļu sirdis. Marija Parra

“Vafeļu sirdis” ir grāmata par divu labāko draugu, jūtīgā un uzticamā zēna Trilles un pārdrošās, temperamentīgās meitenes Lēnas gaitām viena notikumiem bagāta gada garumā, no vieniem vasaras saulgriežiem līdz nākamajiem. Abi bērni ir deviņus gadus veci.

#19 Nāve brauc ar Audi. Kristians Bangs Foss

2008. gadā Asgers strādā kādā reklāmas aģentūrā Kopenhāgenā, un viss, viņa paša vārdiem runājot, “rit kā pa diedziņu”. Bet tad, neapdomīgi sagādājis priekšniekam lielisku ieganstu viņu atlaist un sabojājis attiecības ar draudzeni, viņš zaudē visu un ir spiests pelnīt iztiku, kļūstot par palīgu invalīdam, jaunam puisim Valdemaram. Abu ikdienā Stentoftes betona geto valda bezcerība — līdz brīdim, kad viņi brauc uz dienvidiem, lai apmeklētu Torbi el Meki, dziednieku Marokā un Valdemara pēdējo cerību. Sākumā draugi vēl nepievērš uzmanību, ka viņiem sācis sekot melns audi...

#20 Skaistumam nav gadu. Una Ulme

"Šajā grāmatā es stāstu par savu meklējumu ceļu. Par kāpumiem un kritumiem, kas mani padarījuši par to, kas es esmu šodien. Nevienu padomu nesniedzu vienkārši tāpat, bez pamatojuma. Viss balstās gan uz manu pieredzi un zināšanām, kuras esmu ieguvusi, strādājot par skaistuma un modes žurnālisti, gan uz iedvesmojošu sieviešu atziņām, kuras esmu satikusi savā dzīves ceļā. Ejot solīti pa solītim, es centos parādīt, cik aizraujošs var būt šis sevis meklējumu ceļš, kurā ir būtiska ikviena detaļa. Ja puzlei iztrūkst kaut viena gabaliņa, tā nav pilnīga. Tikai to atrodot un ieliekot pareizajā vietā, veidojas harmoniska kopaina," saka grāmatas autore

#21Mīlestībai nav brīvdienu. Marija Ērnestama

Līzbetei ir 38 gadi, mājiņa pie jūras un darbs skolā, taču viņa ir viena. Tas, protams, ir labāk, nekā būt nelaimīgās attiecībās, taču ne tā, kā Līzbetei gribētos. Tuvojoties Ziemassvētkiem, skolas direktore paziņo, ka sporta stundas Līzbetes vietā turpmāk vadīs bijušais slēpošanas čempions, tādēļ viņa nolemj rīkoties un ķeras pie pārgalvīga plāna īstenošanas...

#22 Puika, kurš redzēja tumsā. Rasa Bugavičute – Pēce

"Puika, kurš redzēja tumsā" ir uz patiesiem notikumiem balstīts stāsts kā gados, tā garā jauniem lasītājiem un viņu vecākiem. Kāds puika, kurš dzimis neredzīgu vecāku ģimenē, ir spiests saskarties ar "citādību" visdažādākajās izpausmēs, galvenokārt tāpēc, ka viņš pasauli, atšķirībā no saviem vecākiem, spēj tvert pilnībā. Rūpes pašam par sevi un par saviem vecākiem kļūst par puikas pieaugšanas un turpmākās dzīves jēgu, liekot arī lasītājam ieraudzīt neparastajā stāstā pretrunas, kas valda sabiedrībā attieksmē pret vājredzīgajiem.

#23 Mēmais. Dace Judina, Artūrs Nīmanis

Liktenim labpatīk nelielā Laika un Telpas krustpunktā - Sirdspagastā - savest kopā trīs nepazīstamus cilvēkus, lai pierādītu – visam, kas ar mums notiek, ir dziļāka jēga. Jauna studente, topošā literāte Sarma, baltais zvirbulis pašas ģimenē, studentu vidē un pat mīļotā vīrieša acīs, dzīves melnākajā brīdī sastopas ar vecu sievieti – Ingrīdu Dravnieci, kura viņu kā pašas mazmeitu uzņem savās Rožleju mājās. Pirms septiņdesmit pieciem gadiem pusaugu Ingrīda ar ģimeni no Rožlejām divas reizes tika izvesti uz Sibīriju, nolaupot viņu dzīvei astoņpadsmit gadus, izraisot traģēdiju virkni un gandrīz iznīcinot visu dzimtu. Šodien dzīves līkloči – savas vietas meklējumi, sievas neuzticība, izjukusī laulība un neveiksmes biznesā – uz Sirdspagastu atved liepājnieku, sapņotāju Eduardu. Viņu it kā nejaušā satikšanās un ilgas pēc Mājām atmodina sen aizmirstu notikumu rēgus...

#24 Driftā tikai lēdijas. Gunita Krilova

Ideāli dzīvo mūsu iztēlē. Un instagrama bildēs. Ideālais dzīvoklis, darbs, svars, lūpu krāsas tonis un kleitas modelis. Ideālais partneris un bērns, ģimene. Mūsu domas par sevi.

Kur meklēt šos ideālus, un ko darīt, ja liekas, ka tev nav iedalīti īstie dzīves komponenti, ka citur ir labāk? Kā pieņemt to, kas tev jau ir, un saprast, vai kaut kas nav jāmaina?

Kāpēc drifts? Mēs paši sevi ieliekam šajā drifteru lomā. Šodiena to prasa – mums ir jāspēj izbraukt slaidā sānslīdē caur dažādiem ikdienišķiem dzīves šķēršļiem. Vai romāna varones – trīs uzticamas draudzenes, kam pāri trīsdesmit, – to spēs?

#25 Svina garša. Māris Bērziņš

Nepilni trīs gadi (1939—1941) Torņakalna mālderzeļļa Matīsa Birkena dzīvi apmet kājām gaisā. Puisi, kurš lielā mērā mīt grāmatu pasaulē, priecīgs remontē dzīvokļus, meklē īsto meiču, kuru mīlēt uz mūžu, apkārtējo notikumu centrifūga ierauj pašā virpuļa serdē, liekot uz sevi paskatīties pilnīgi citām acīm.