Vecā, labā medus kūka

Vecā, labā medus kūka

24. Oct 2012, 14:30 taschinka taschinka

Sastāvdaļas:

* 6 ēdamk. medus- šķidrs

* 3 ēdamk. piens

* šķipsnina sāls

* 3 olas

* 1 tēj.k soda

* 150 g sviests vai margarīns

* 1 glāze cukurs (250ml)

* 1 glāze rudzu smalkie milti

* aptuveni 3 glāzes kviešu milti Pildījumam:

0,5l skābais krējums 20% 25% vai 30%

200g svaigais siers,var arī vairāk

 

1/2 glāze cukurs,man patīk,ja pildījums nav pārāk salds,jo ripas būs aldas bet krēms saldskābs

2 ēd.k medus

 

Pagatavošana:

Katliņā liekam pienu,medu,cukuru un sāli.Uz mazas uguns sildam,maisam,līdz cukurs ir izkusis.

Tad pievienojam sviestu un maisot gaidām līdz izkūst.

Pievienojam sodu un uz lielas uguns maisam kādas 5 minūtes,līdz veidojas brūnas krāsas masa,līdzīgi kā gotiņas masa,bet vēl daudz tumšāka.

No šī posma viss atkarīgs cik brūna būs gatavā medus kūka.Jo vēlāk liekot klāt miltus masa paliek gaišāka.Tādēļ ļoti svarīgi šajā brīdī nogaidīt,lai paliek tik tumša masa kā  bildē.

Tad noņemam no uguns un maisam līdz nedaudz atdziest.Kad atdzisa iemaisam pa vienai olai,rūpīgi maisam.

 

Liekam klāt miltus.Sākumā rudzu miltus un pēc tam pakāpeniski kviešu miltus.

Mīkla sākumā ir mazliet lipīga,bet galvenais, lai var izveidot mīklas bumbu.Nepārcenšamies ar miltiem,lai gatavā kūka nav sausa.Mīkla pēc tam kļūst stingraka,jo milti uzbriedīs.

Liekam maisiņā un atstājam uz 20 minūtēm,lai milti uzbriest.Ja nav laika uzreiz gatavot var arī atstāt uz vairākām stundām,lai mīkla stāv.

 

Mīklu sadalam 4 bumbiņās.tad būs 4 kārtas,bet var sadalīt arī vairāk un mazāk daļās.Tā kā es kūku gatavoju 28cm diametrā,tad taisīju vien 4 kārtas.

Krējumam vieglāk iesūkties ripās,ja kuka ir zema.

Ņemam vienu mīklas bumbiņu un izrullējam,uzliekam sķīvi pēc kura izgriežam kūkas formu.

Atgriezumus noliekam malā,tos arī cepsim un ar tiem apbērsim kūku.

 

Sadurstam ar dakšiņu,lai ripas nepiepūšas.

Liekam cepties 200 grados uz 10 minūtēm,nakama ripa jau bija gatava 8 minūtēs,vēl nakamā 7minūtēs.

 

Lūk,izceptā ripa.

 

Visas ripas izcepas ļoti ātri.

Izcepam arī atriegumus un tos atdzisušus sablenderējam miltos.

 

Skābo krējumu putojam ar cukuru un medu līdz massa palielinas apjoma un kļūst balta,gaisīga.Krējums pirms putošanas ir balti/dzeltens,bet putošanas gaitā mainas uz tiešām sniegbaltu.

Tad pievienojam svaigo sieru un vel visu saputojam.

Ja tomēr krējums ir par šķidru,tad varam pievienot kādu tēj.k uzbriedinātu želatīnu.

Katru ripu bagātīgi apsmērējam un tad liekam vienu uz otras.apsmērējam arī sānus.Ļaujam ledusskapī savilkties un tad apberam ar drupačām.

Kūkai ledusskapī jānostāv vismaz 12 stundas,jo sākumā ripas ir cietas,kraukšķīgas,bet vēāk tās savilksies ar krēmu un būs mīkstas.

 

Lūk,kumosiņš otrā dienā.

 

 

vikinja25 vikinja25 07. Dec 2014, 17:24

Kadu svaigu sieru likat iegša?

vikinja25 vikinja25 07. Dec 2014, 17:24

Kadu svaigu sieru likat iegša?

mamma27 mamma27 21. Feb 2013, 17:18

Uztaisīju. Viss izdevās ļoti labi. Tagad tik jāgaida rītdiena, kad varēs nobaudīt.😀

mamma27 mamma27 20. Feb 2013, 11:22

mēģināšu es ar rīt. ceru ,ka sanāks laba,😀

annijalise annijalise 02. Dec 2012, 14:40 marta88

no šīs pašas receptes
Izcepam arī atriegumus un tos atdzisušus sablenderējam miltos.

annijalise annijalise 05. Nov 2012, 15:38 deisiii

šeit būs cita medus torte, kurā nav nekas jārullē.un kura noteikti ir tikpat garda kā taschinas kūka.
ielikšu jums meitenes medus tortes recepti, droši ieglabājiet, un izmēģiniet, tā ir garšīga-lai nav jāmeklējas te būs-
Medus torte, gatavoju meitai uz dzimšanas dienu.Ļoti garšīga nav grūta.
Recepte paredzēta 27cm lielajai atveramajai formai.
1gl. medus, 0,5gl. cukura, 4 olas- ieliek bļodā un ūdens peldē karsē, līdz viss ir viendabīgā masā, un ir parādījušās putiņas.
tad 4 gl. miltu un 1ēd. sodas karoti iemaisa tajā masā.
atveramajā formā ieliek cepamo papīru, tad kādas 4-5ēd.k mīklas izsmērē pa formu.Liek iekšā cepeškrāsnī, un cep, izcepas diezgan ātri.Tādā veidā izcep visu mīklu.Protams var arī mīklu izcept ar 2 piegājieniem, un tad ripas sagriezt cik plānas grib.
Tad sagatavo krēmu- 0,5l augu putukrējuma Halta, 100 ml saldā krējuma, 0,5 bundžiņa kondensētā piena, un 0,5 ēd.k. želatīna[ sagatavota pēc instrukcijas, vai arī putukrējuma cietinātāja.visus produktus salej bļodā, un saputo līdz stingrām putām.
tad liek torti kopā- uz katras kārtas ziež bagātīgi kādu skābu ievārījumu, vai želeju, un krēmu.
kad viss saziests uzliek virsū kādu slogu, lai torte būtu līdzena, patura kādu pusstundu.tad torti apziež no ārpuses, ārmalu apbārsta ar mīklas drupatām-vienu kārtu izžāvē un sadrupina, vai ar ko vēlas ar riekstiem, apceptām auzu pārslām.
tad visu dekorē pēc patikas, ja vien iespējams torti gatavo iepriekšējajā dienā.

taschinka taschinka 24. Oct 2012, 16:31

Mīkla rullējas grūti,ja pārcenšās ar miltiem,bet ja mīklu atstāj maigu,mīkstu,ellastīgu,tad tā rullējas bez problemām.Un vēl iesaku rullet uz cepamā papīra nevis uz galda virsmas.

taschinka taschinka 24. Oct 2012, 15:09

Es medus kūku esmu cepusi tik pēc šīs receptes,jo tā manā skatījumā ļoti garda. 😛

mamma27 mamma27 24. Oct 2012, 14:50

o šī ir drusku savādāka kā es cepu , bet izskatās garda. 😉