Ajūrvēdā arī pareizu ēšanas paradumu veidošanā liela nozīme ir dominējošajai došai jeb cilvēka uzbūves tipam! Šoreiz Ajūrvēdas speciāliste Inga Ruņģe atklāj, kurā diennakts laikā kuņģa darbība ir visaktīvākā, un kādi pārtikas produkti piemēroti Kaphas tipa cilvēkiem jeb tiem, kas par sevi droši var teikt - esmu miegaina, gurdena un ar minimālu fizisko slodzi!
Maltītei piemērotākais laiks
Ieteicamākais laiks ēšanai ir Pittas un Vatas laiks, tātad no 10.00 līdz 14.00 un no 14.00 līdz 18.00. Savukārt Kaphas laikā no 18.00 līdz 22.00 tas nav vēlams, jo šajā periodā mūsu ķermenis daudz efektīvāk uzkrāj taukus.
Visaktīvākā kuņģa darbība ir Pittas laikā no 10.00 - 14.00, tādēļ tieši šajā posmā ieteicams uzņemt grūti sagremojamu barību, kā arī saldumus, kurus mūsu kuņģim būs vieglāk pārstrādāt.
Ēdienkarte Kaphas tipa cilvēkiem
Jāņem vērā, ka Kaphas došu iespējams pastiprināt ar saldiem, skābiem un sāļiem produktiem, savukārt samazināt ar tiem produktiem, kam ir asa, sīva vai rūgta garša.
Kaphas tipa cilvēki ir tie, kuriem ēdiens un ūdens nepieciešams vismazāk. Tieši tāpēc ēdienreizi laika posmā no 6.00 līdz 10.00 ieteicams izlaist, un dienas laikā ieturēt tikai pusdienas un vakariņas!
Vēl Kaphas tipa cilvēki ir tie, kuri spēj izturēt vairākas atslodzes dienas pēc kārtas. Savukārt šī tipa cilvēkiem nav ieteicams pievērsties šobrīd populārajai svaigēšanai!
Kaphas tipa cilvēkiem ikdienā būtu jāuzņem vairāk tvaicētu vai grilētu dārzeņu. Ja ir vēlme ēst svaigus salātus, tiem jāpievieno nedaudz eļļas!
Tāpat šī tipa cilvēkiem ieteicams izvēlēties augļus un ogas ar sīvu vai rūgtu garšu, savukārt saldas ogas un augļus, kā arī ievārījumu Kaphas tipa cilvēkiem uzturā nav ieteicams lietot.
Augļi un ogas Kaphas tipa cilvēku ēdienkartē
Kaphu palielina |
Kaphu samazina |
avokādo |
bārbeles |
banāni |
brūklenes |
kokosrieksti |
mellenes |
mango |
granātāboli |
|
bumbieri |
|
kazenes |
Dārzeņi Kaphas tipa cilvēku ēdienkartē
Kaphu palielina |
Kaphu samazina |
kartupeļi |
baklažāni |
svaiga kukurūza |
brokoļi |
zaļās olīvas |
pupiņas |
tomāti |
kāļi |
gurķi |
spināti |
|
redīsi |
Piena produkti Kaphas tipa cilvēku ēdienkartē
Kaphu palielina |
Kaphu samazina |
piens |
cietie sieri |
kefīrs |
jogurts ar zemu tauku saturu |
siers |
Ghi sviests |
sviests |
vājpiena biezpiens |
krējums |
|
saldais krējums |
|
Atceries, ka Kaphas tipa cilvēkiem ieteicami visi produkti ar asu, sīvu un rūgtu garšu. Balstoties uz šīm trim garšas niansēm var veidot visu ikdienas ēdienkarti.
Līva Zaksa