4 ātras iedarbības pretstresa metodes

4 ātras iedarbības pretstresa metodes

09. Aug 2014, 00:00 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Ja sirgsti ar 21. gadsimta tipiskāko slimību – stresu, ko izraisījušas nebūšanas darba vidē, pat spraigā darba dienā atrodi laiku īsiem rituāliem, kas noņems saspringumu.

 

10 minūšu brīvbrīdis

 

Starp viena darba uzdevuma uz nākamo, paņem 10 minūtes brīvas. Tajās pasērfo pa internetu, piemēram, Sieviešu Kluba mājaslapu. Būsi pārsteigta, bet zinātnieki izpētījuši, ka tieši tik daudz laika pavadītas interneta izklaides vai ziņu lapās palīdz samazināt stresu, uzlabot smadzeņu darbību un pat palielināt darba produktivitāti. Tieši tas, ko vēlies – nākamo darbu padarīt pēc iespējas ātrāk, vai ne?

 

Ženšeņa tēja

 

Brīdī, kad sevi jau pavisam grūti noturēt kaut kādos emocionālajos rāmjos, pagatavo sev ženšeņa tēju. Tā ne tikai samazinās stresu, bet uzlabos asinsspiedienu un elpošanas sistēmu. Ieteicamā dienas deva – viena liela tējas krūze dienā.

 

Apgūsti dziļo elpošanu

 

Stress ātrāk rodas arī tāpēc, ka pa dienu saņem pārāk maz skābekļa (tas attiecas uz visiem tiem darba rūķiem, kuri strādā kondicionētos ofisos!). Pavēro, kāda ir tava elpošana darbā! Vai tā ir sekla – tā, ka knapi, gaisu ievelkot, paceļas tavs krūšu kurvis? Varam iepriecināt – tā elpo lielākā daļa ofisos strādājošo! Nav brīnums, ka stresa hormons ņem virsroku! Smadzenēm trūkst skābekļa, tev ir grūti koncentrēties, toties viegli iekrist panikā. Turpmāk vienmēr, kad jūti – tūlīt pār mierīgo domāšanas veidu zaudēsi kontroli – pēc kārtas izpildi desmit dziļas ieelpas, un tikpat daudz dziļas izelpas. Vai vēl labāk – atrodi laiku 30 minūšu pastaigai svaigā gaisā.

 

Ļaujies pusdienlaikam

 

Ne tikai tam, kuru pavadi pusdienojot, bet arī 15 minūšu miegam. Nu gluži kā bērnībā gulēji diendusu! Pēc spraiga rīta cēliena tas būs tieši tas, kas vajadzīgs. Speciālisti aprēķinājuši, ka smadzenēm pilnīgi pietiek ar 15 minūšu miegu. Tās atpūšas, atbrīvojas no saspringuma, bet tev pamostoties, atkal strādās tikpat aktīvi, kā agrāk.

 

Vakaros – sporta klubs

 

Arī fiziska slodze ir labākais ierocis cīņai ar stresu. Vingrojot sasprindzinājums atbrīvojas, organisms izlādējas un tas piepildās ar apmierinājuma hormoniem. Ja fiziskām aktivitātēm vēl regulāri laiku nevari atrast, apgūsti pavisam vienkāršu vingrojumu ar muskuļu sasprindzināšanu un atslābināšanu. Sasprindzinies no visa spēka un tad atbrīvojies. To vari darīt gan liftā, gan braucot ar mašīnu, vai sēžot pat pie datora ofisā. Bet svarīgākais – parādi organismam, ka zini, kas ir atpūta!

 

 

Kādi ir tavi ātrie paņēmieni, kas noņem stresu?

Sieviešu Klubs