Rozā ienāk galvaspilsētas ielās - Rīgas centra parku skulptūras tiek pie simboliskajām Rozā lentītēm

Rozā ienāk galvaspilsētas ielās - Rīgas centra parku skulptūras tiek pie simboliskajām Rozā lentītēm

16. Oct 2012, 06:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību onkoloģiskajām problēmām, šodien, 15.oktobrī, Krūts veselības mēneša ietvaros, Eiropas Krūts veselības dienā, Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks" devās uz Rīgas centra parkiem, lai pie sieviešu skulptūrām pieliktu Rozā lentītes un nofotografētos.

Tā uz brīdi pie savas Rozā lentītes simboliski tika strūklaka Nimfa LNO skvērā, skulptūra "Mana zeme" iepretī Latvijas Universitātes centrālajai ēkai, "Miera deja", kas atrodas kanālmalas apstādījumos, kā arī vairākas citas skulptūras. Akcijā ar lielu entuziasmu piedalījās pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" biedri un citi interesenti. Pasākumu kuplināja pūtēju kvintets, bet noslēgumā tapa kopīgs foto pie Brīvības pieminekļa.

Rozā lentīte ir krūts vēža apzināšanās simbols, ko 1991.gadā radīja Evelīna H.Laudere, Krūts vēža izpētes fonda dibinātāja un Aleksandra Penija, žurnāla Self redaktore. E.Laudere savulaik teikusi: "Lentīte nozīmē apzināšanos. Tā nozīmē atbalstu sievietei, lai palīdzētu izdzīvot un uzvarēt šo slimību."

Šī akcija ir loģisks turpinājums Veselības ministres Ingrīdas Circenes uzaicinājumam visiem ministriem šodien Ministru kabineta komitejas sēdē piespraust Rozā lentītes. Tāpat Rozā lentīte ar aicinājumu to piespraust nonāca arī pie LR Prezidenta, Saeimas deputātiem, Rīgas domniekiem un citām valsts amatpersonām.

Krūts veselības dienas iniciatīvu Latvijā veicina onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība "Dzīvības koks", kas ir arī Eiropas krūts vēža organizāciju asociācijas "Europa Donna" atzars Latvijā - "Europa Donna Latvija". Līdz ar to, šie visi pasākumi iekļaujas kopējā Eiropas Krūts veselības mēneša un dienas pasākumos! (Pilna pasākumu programma www.dzivibaskoks.lv) . Kopumā visa pasākumu programma virzīta uz ziedojumu vākšanu onkoloģisko pacientu psihosociālās rehabilitācijas centra izveidei Dignājā, kas Latvijas iedzīvotājiem būtu ļoti nozīmīga iespēja pēc vēža pilnvērtīgi atgriezties dzīvē. Līdz šim vienīgais psihosociālās rehabilitācijas veids ir bijis vasaras nometnes, ko par saziedotajiem līdzekļiem organizējis "Dzīvības koks".

Informācijai

Latvijā ik gadu pieaug to sieviešu skaits, kuras izdzird diagnozi - "Jums ir krūts vēzis". 2011.gadā krūts vēzis diagnosticēts 1245 sievietēm. Tas var būt saistīts arī ar faktu, ka kopš 2009.gadā Latvijā ieviesta organizētā valsts apmaksātā agrīnā krūts vēža diagnosticēšanas programma. Gadu no gada pieaug skrīninga ietvaros veikto mamogrāfisko izmeklējumu skaits: 2009.gadā - 25%, 2010.gadā - 34%, 2011.gadā - 41% [1]. Līdz ar skrīninga ieviešanu, pieaug arī to gadījumu skaits, kad vēzis atklāts agrīni - I stadijā, tomēr ir daudz vēl jāstrādā pie tā, lai pieaugtu skrīninga aptvere - vismaz 70%. Statistika rāda, ka ar vēzi slimo jauni un ekonomiski aktīvi cilvēki. 2011.gadā vecumā no 25-59 gadiem saslimušas 487 sievietes, kas ir 40% no visām krūts vēža pacientēm.

Līdz ar to, mums vēl daudz jādara, lai uzlabotu situāciju, kā arī jāveicina izpratne par to, ka agrīni atklāts krūts vēzis ir ārstējams. Tajā pašā laikā, vēzis Eiropā ierindots hronisko slimību skaitā, tas nozīmē, ka jāpalīdz cilvēkiem pēc krūts vēža atgriezties ekonomiski un sociāli aktīvā dzīvē. Tāpēc arī ir svarīga biedrības "Dzīvības koks" iniciatīva par psihosociālās rehabilitācijas ieviešanu pacientiem pēc onkoloģiskas ārstēšanas. Eiropā tā ir vispārpieņemta prakse.

Jo vairāk rozā lentīšu būs piespraustas oktobrī, jo drošāki mēs varēsim būt par savu mīļoto sieviešu, mammu, meitu, māsu veselību!

[1] Nacionālā veselības dienesta dati

Informāciju sagatavoja Gunita Berķe, onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" valdes priekšsēdētāja.