Psihoterapija bērnam,  pusaudzim un ģimenei

Psihoterapija bērnam, pusaudzim un ģimenei

14. Sep 2012, 12:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

BĒRNU PSIHOTERAPIJA

Bērns ne visu spēj izteikt ar vārdiem, tāpēc, lai atvieglotu psihoterapijas procesu, darbā ar bērniem tiek izmantota spēļu un smilšu terapija, jo bērna visdabiskākā „valoda” ir spēlēšanās.   

Psihoterapeits ar spēles un smilšu palīdzību rada vidi, kurā bērns tēlu veidā var izteikt savus iekšējos pārdzīvojumus, traumatisko pieredzi un atreaģēt ar traumatisko pieredzi saistītās emocijas, kā arī iegūt spēju tās izprast un pārvaldīt.

Bērnu psihoterapija palīdz bērnam sevi labāk izprast, iegūt adekvātuma sajūtu un veidot jaunu pieredzi attiecībās ar cilvēkiem. Tā rezultātā simptomi izbāl vai pilnībā izzūd, jo tiek atrasts un atrisināts problēmas cēlonis.

Pirmā vizīte pie ārsta psihoterapeita ir bērna vecākiem (vienam vai abiem), lai sniegtu atbalstu un mazinātu vecākos esošo trauksmi. Pirmās vizītes mērķis ir arī meklēt un izprast iespējamos problēmas cēloņus un vienoties par tālāko sadarbību. Seko iepazīšanās vizīte ar bērnu, kurā piedalās viens no vecākiem vai abi, bet turpmākās vizītes ir bērnam vienam pašam. Terapijas ilgums ir atkarīgs no katra konkrētā gadījuma.

PUSAUDŽU PSIHOTERAPIJA

Vecums no 11 līdz 18 gadiem cilvēka psihes attīstībā ir viens no būtiskākajiem posmiem. Šajā laikā jaunajam cilvēkam jāiemācās pieņemt savas fiziskās izmaiņas, savu sievišķo vai vīrišķo identitāti, nepieciešamību kļūt neatkarīgam. Ir jāizvēlas, kurai sociālajai grupai pievienoties, jāiemācās izturēt vienaudžu radīto spiedienu, jāmāk saprast un pieņemt dažādās sabiedrības normas.

Diemžēl gandrīz katrs piektais pusaudzis nespēj tikt galā ar šī vecuma emocionālajām pārmaiņām. Dažiem tas izpaužas kā riska uzvedība – alkohols, smēķēšana un cita veida atkarības. Citiem – kā emocionālas ciešanas, piemēram, depresija vai uzbudinājums, bet vēl citiem emocionālās pārmaiņas izsauc fizisku un psihisku slimību sajaukumu – bulīmiju vai anoreksiju (ēšanas traucējumi).

Pusaudžu psihoterapija ir veids, kā efektīvi palīdzēt veidot pusaudžu psihes spēju tikt galā ar veicamajiem uzdevumiem. Parasti pirmo vizīti pusaudzis apmeklē kopā ar vecākiem, bet uz nākamajām vizītēm pusaudzis ierodas viens.

ĢIMENES PSIHOTERAPIJA

Ģimene ir viens veselums, tāpēc ģimenes psihoterapijas laikā tiek strādāts ar visu ģimeni –  pat tad, ja problēma skar it kā tikai vienu ģimenes locekli.

Ģimenes psihoterapiju izmanto ģimenes problēmu apjaušanai, izprašanai vai diagnostikai un korekcijai. Psihoterapija palīdz ģimenes locekļiem mainīt savstarpējās attiecības un kļūt adekvātākiem, palīdz uzlabot komunikāciju ģimenes locekļu vidū, palīdz atbrīvoties no psihiskiem un somatiskiem (ķermeniskiem) simptomiem.

Ar ģimenes psihoterapijas palīdzību iespējams mainīt iesīkstējušas lomas vai uzvedības noteikumus, līdz ar to ir iespējams stiprināt arī laulību vai partneru attiecības. Ģimenes psihoterapija spēj palīdzēt pārvarēt krīzes situācijas.

Psihoterapija – iespēja sev palīdzēt, kad emocionāli un fiziski sāp!

Ja esi gatavs risināt problēmas kopā ar ārstu psihoterapeitu, zini, ka Psihosomatikas klīnika piedāvā profesionālu un atbildīgu ārstu psihoterapeitu palīdzību. Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās Medicīnas un Psihoterapijas klīnikā strādā vadošie ārsti psihoterapeiti, tai skaitā Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēji, docenti un profesori.

Psihosomatiskas klīnika atrodas Kapseļu ielā 23, Rīga (Pārdaugava).

Tālrunis: 67625655

E-pasts: info@psihosomatika.lv

www.psihosomatika.lv