Vārīta ola bez čaumalas

Vārīta ola bez čaumalas

14. Mar 2011, 17:24 Ambera_2012/ Jelgavas MK Ambera_2012/ Jelgavas MK

Beidzot savā dzīvē esmu apguvusi kaut ko jaunu un lielisku – vārītas olas bez čaumalas.

 

Protams, ka biju par tādām dzirdējusi, bet manu iztēli tās līdz šim nerosināja. Tagad daudzās dažādās Web lapās un video saskatījusies pamācības, kā vārīt olu bez čaumalas, nolēmu pamēģināt un pagaršot.

 

Izrādījās, ka garšo lieliski. Velti es to nebiju jau mēģinājusi agrāk. Es joprojām neesmu ēdusi šīs olas bez nekā, bet domāju, ka nav nepieciešams. Vislabāk tās likt uz sviestmaizēm. Attēlā sviestmaize: rudzu maize, sviests, brētliņas tomātu mērcē, ola bez čaumalas, sāls, pipari, majonēze. Ļoti, ļoti garšīgi!

 

Brētliņu vietā var ņemt sardīnes vai skumbriju tomātu mērcē. Ja nepatīk zivju konservi, jūs varat pagatavot arī daudz smalkākas sviestmaizes – ar žāvētu lasi, salāt lapu, sviesta zivi, kūpinātām reņģēm. Šīs olas ļoti labi iet kopā ar zivi. Bet zivi domāju, ka var ņemt jebkuru, kas garšo. Bet kā tad izvārīt olu bez čaumalas?

 

Lēzenā katlā vai dziļā pannā uzvāriet ūdeni. Kad burbuļo/vārās, pievienojiet pāris tējkarotes vai dažas piles etiķa. Etiķis it kā palīdz saturēt olu kopā, bet ja baidāties no etiķa garšas, tad droši varat to neizmantot. Etiķi izmanto pēc vēlēšanās.

 

Varat pamēģināt gan tā, gan tā, un izvēlēties sev piemērotāko variantu.

 

Tātad, kad ūdens vārās, iesitiet olu mazā trauciņā vai kafijas krūzītē, un no trauciņa strauji ielejiet vārošajā ūdenī. Tad uzreiz ar karoti mēģiniet olas baltumu padzīt uz dzeltenumu, lai ola kompaktāka. Tas viss tā nosacīti, bet kad mēģināsiet, tad jau sapratīsiet. Varu pateikt, ka jebkurā gadījumā būs neliela daļa baltuma, kas aizpeldēs atsevišķi, atdalīsies. Bet tas nekas. Tad pavāriet olu apmēram 3 minūtes, un izceliet ar caurumaino putu karoti, noteciniet ūdeni, un lieciet uz sviestmaizes. Tad apsāliet, appiparojiet, varat pievienot majonēzi, un iegrieziet dzeltenumā, lai notek. Lieliskas brokastis!

Lai jums labi garšo!

 

***

Iesūti savas gardākās receptes, spiežot šeit!

 

 

31. May 2010, 19:25

Var vārīt ilgāk, bet man garšo ar mīkstu pat šķidru vidu😀

31. May 2010, 17:46

Es jau minēju, ja nevēlas var neizmantot etiķi😉