Uz baseinu ņemiet lidzi Vaxol!

Uz baseinu ņemiet lidzi Vaxol!

15. Aug 2012, 18:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad bērniņš ir paaudzies, iespējas baudīt ūdens priekus, protams, paplašinās. Mazais var plunčāties ne vien vanniņā, bet doties arī uz baseinu. Tomēr pirms to darām, ir vairākas lietas, kas mums, vecākiem, jāņem vērā, lai peldēšanās visiem sagādātu tikai un vienīgi prieku.

 

Ūdens jau kopš senseniem laikiem ir zināms kā brīnumlīdzeklis, lai uzmundrinātu gan ķermeni, gan garu. Un saka, ka bērni tīri intuitīvi jūt, kas viņiem ir vajadzīgs. Tāpēc lielākā daļa mazo priekā klaigā, padzirdējuši no vecākiem – zini ko, šodien brauksim plunčāties!

 

Dodoties plunčāties baseinā, līdzīgi kā citās bērnu audzināšanas lietās svarīgi ir ievērot pakāpeniskumu un dot mazajam laiku, lai viņš pierastu pie jaunās vides. Pirmsskolas vecuma bērniem baseins ir jautra izklaide kopā ar māmiņu un tēti, un tikai ap septiņu gadu vecumu mazais patiešām ir gatavs iemācīties peldēt.

 

Peldēšanas trenere Vizma Feldberga stāsta, ka galvenais  priekšnoteikums, lai sāktu darboties ar bērnu ūdenī, ir psiholoģiskā sagatavotība, bet fiziskajai sagatavotībai šajā brīdī nav tik liela nozīme. Galvenie priekšnoteikumi ir tādi, ka bērnam pašam ir jābūt gatavam un gribošam iet ūdenī un darboties, jo kamēr viņš nav izmēģinājis un sapratis, pastaigājis pa ūdeni, būs grūti uzreiz ielikt viņu ūdenī un teikt: nu, tagad mēs peldēsim! Sākumā būtu jāmēģina ar pieradināšanu.

 

Divu, trīs gadu vecumā, kad bērniņš atnāk uz baseinu, viņš pierod pie ūdens, pierod pie atmosfēras un saprot, kas ir ūdens. Divos, trīs gados viņš vēl gluži nespēj iemācīties peldēt, bet viņš spēj iemācīties turēties virs ūdens, iemācās pūst burbuļus un nebaidīties no ūdens.

 

Svarīgi ir izvēlēties bērna vecumam atbilstošu dziļumu jeb precīzāk seklumu. Bērniņš, kas uz baseinu devies pirmo reizi varbūt būs ar mieru iebrist tikai līdz celīšiem. Taču arī jau rūdīti baseinu pirāti daudz labāk jutīsies tad, ja ūdens nebūs augstāk kā līdz padusītēm.

 

Dodoties ar bērnu uz baseinu, svarīgi ir padomāt par divām lietām – higiēnu un drošību.

 

No higiēnas viedokļa varam paņemt līdzi švammi, šampūnu un dvieli, jo cilvēki ir daudz un dažādi un nav zināms, ar kādām infekcijām var nākties saskarties. Lai izvairītos no sēnītes, vajadzētu paņemt arī līdzi čības, savukārt, lai mazais drošāk turētos virs ūdens, iegādāties un lietot uzročus.

 

Baseinā ir daudz palīglīdzekļu – dēlīši, nūjas, baloniņi, bet es ieteiktu vasarā peldētapmācībai izmantot šos uzrocīšus, jo tas ir vislabākais veids, kā bērns var pierast pie ūdens un vecāki zināmā mērā var nebaidīties, ka bērnam var atgadīties kas slikts, tomēr jāatceras, ka visu laiku jāseko līdzi un nedrīkst bērnu atstāt bez uzraudzības. Ar šiem palīglīdzekļiem viņam deguns un seja visu laiku būs virs ūdens un aizrīties faktiski nevar. “Esmu šos uzročus izmēģinājusi arī uz saviem bērniem un varu teikt, ka nav pamata baidīties,” stāsta peldēšanas trenere Vizma Feldberga.

 

No drošības viedokļa neieteiktu peldēšanai izmantot riņķi, jo tas zināmā mērā ir ļoti bīstams. Pieteik tikai dažas sekundes no  bērna novērsties, un viņš tajā laikā jau var apgriezties riņķī otrādi, galvā būs ūdenī, kājas ārā un pats viņš atpakaļ netiks. Ja ļoti gribas riņķi izmantot, tad var mēģināt peldēt ar mazo  uz muguras, bet citādā veidā noteikti nevajadzētu to izmantot.

 

Šļakstināšanās un rotaļas ūdenī sniedz daudz, daudz pozitīvu emociju gan mazajiem, gan mums pašiem. Pēc peldēšanās ir daudz labāka apetīte un saldāks miedziņš. Tāpēc ūdens ir viens no labākajiem sabiedrotajiem arī veselīgai bērniņa attīstībai.

 

Bērnu ārste Ligita Marnauza stāsta, ka pēc pieredzes var teikt- jo vairāk bērns apmeklē ūdens procedūras, jo vairāk organisms ir norūdījies. Ūdens ārstē un veicina bērniņa attīstību. Ūdens nepieciešams gan fiziskai, gan garīgai attīstībai, jo mazulis puncī 9 mēnešus dzīvodams, bija pieradis atrasties ūdenī.

 

 

Dodoties ar mazuli uz baseinu,

ņemiet līdzi Vaxol!

Pamēģini Vaxol un sajūti atšķirību!

veesma veesma 28. Oct 2011, 11:47

Mums ir 1 gads un 11 mēneši. nu jau mēnesi ejam uz baseinu mācīties peldēt. Mums trenerīte ieteica izmantot speciālo peldētapmācības riņķi, bet uzročus neieteica. Treniņi mums ļoti patīk. Mēģināšu, kad bus brīvāks brīdis uzrakstīt, kā mums sokas.