Svinam pirmo Adventes nedēļu!

Svinam pirmo Adventes nedēļu!

17. Aug 2010, 12:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šajā svētdienā, 27.novembrī, kā liecina baznīcas kalendārs, ir pirmā Adventes svētdiena, kas ziņo, ka sācies Ziemassvētku gaidīšanas laiks. Taču Adventes laikam ir vēl kādas būtiskas, dziļi simboliskas vērtības — pirmām kārtām tieši ar Pirmo adventi sākas kristīgās baznīcas jaunais gads.

 

Ar Adventi atzīmē laika posmu no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem, un tas  ir klusēšanas un pārdomu laiks pirms lielā brīnuma un prieka vēsts — Kristus piedzimšanas. Tulkojumā no latīņu valodas „advente” no zīmē „atnākšana”. Katrā adventes svētdienā ir sava pamattēma, kas ved tuvāk Ziemassvētku nakts noslēpumam.

 

Adventes simboli

 

Šī skaistā gaidīšanas laika simboli ir sveces, Jaunava Marija, eņģelis un liesmas. Četras Adventes nedēļas — četras Adventes sveces, tie ir četri pakāpieni ceļā uz Ziemassvētkiem.

 

Neviens simbols Adventes laiku neattēlo labāk par Adventes vainagu. Sveces gaisma, kas apspīd katru jaunu nedēļu, Adventei turpinoties, vēsta par sagatavošanās laiku un Jēzus dzimšanas tuvošanos. Bet mirdzums, kas aizvien paplašinās, var izgaismot arī citus būtiskus Adventes aspektus. Četras sveces simbolizē gaismas nākšanu tumsībā un laika plūdumu četru Adventes nedēļu laikā.

 

Otra būtiska nozīme Adventes sakarā ir Jaunavai Marijai, kas pasaulei dāvināja Pestītāju. Šo notikumu skaistums un prieks top cildināts, bet, protams, nedrīkst aizmirst arī neparasto ieņemšanu. Marijas simbols kristietībā rāda viņas prieku un pārdomas par visu, kas ar viņu noticis, jo dzīvība dzimst viņas klēpī.

 

Vecajā derībā var izlasīt, ka eņģeļi nāca pie cilvēkiem gan ar brīdinājuma vārdu, gan mierinošu roku, gan soda zobenu vai glābšanas vēsti. Adventes laikā īpaši jādomā par eņģeli, kurš atnāca pie Marijas ar sevišķu ziņu: Tas, kas no tevis dzims, būs svēts un taps saukts Dieva dēls (Lūkas ev. 35). Cik bieži eņģeļi parādījušies Jēzus dzīves sākumā, tāpat arī viņa dzīves laikā, un cik neparasti viņi parādījās, kad Kristus bija augšāmcēlies! Zīmīgi, ka eņģeļi arvien esot nākuši ar vārdu «nebaidies!», kā paredzot iespējamās cilvēku izbailes, ko šāda parādīšanās varētu izraisīt

 

Ceturtais Adventes simbols ir liesmas. Liesmas atgādina Bībeles uguns tēlu kā Dieva paša simbolu (Ecēhiēla 1, 27- 28). Dievs vērsās pie Mozus kā liesma ērkšķu krūmā, parādoties uguns vidū (2. Mozus grāmata 19, 18) un vedot izraēlu uguns stabā (2. Mozus grāmata 13, 21). Atklāto un arvien pieaugošo Dieva klātbūtni Adventes laikā simbolizē četru aizvien spožāk uzliesmojošu liesmu kopums.

 

Adventes mācība

Baznīca māca, ka Adventes laiks jāpavada klusumā, dziļās pārdomās un lūgšanās. Tas ir laiks, kad katram pašam sevī jānožēlo savi grēki un jāpiedod visiem vienādi — gan pāridarītājiem, gan tiem, uz kuriem dusmojamies. Protams, par vecajiem un slimajiem jārūpējas visu mūžu, bet Adventes laikā tas ir kristieša svēts pienākums.

 

Iededz gaismiņu savā Adventes vainagā arī Tu!

 

Pastāsti, kādi pasākumi notiek Tavā pilsētā un kurus plāno apmeklēt!