Sargi savu redzi! Ekspertu padomi

Sargi savu redzi! Ekspertu padomi

04. Feb 2012, 19:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas jāievēro, lai mūsu acis, kurām nākas mūsdienās ļoti daudz laika  pavadīt pie datora, varētu pēc iespējas ilgāk justies labi, veseli? Devāmies uz konsultāciju pie acu klīnikas „Dr.Lūkina acu klīnika” ārstiem uz konsultāciju.

 

 

1

Ārsts Fēlikss Lūkins

2

Dr. phys., optometriste Gunta Krūmiņa

 

Darbs pie datora, piespiedu darba poza sēdus, lokāls muskuļu sasprindzinājums rada cilvēka organismā nesabalansētu muskuļu darbību.

 

Strādājot ar datoru, redzes sasprindzinājumu un nogurumu izraisa

- nepietiekams telpas apgaismojums,

- neatbilstoši noregulēts attēls uz monitora ekrāna,

- netīrs, putekļains monitors,

- nepietiekoši vai pārmērīgi kontrastains attēls,

- pārāk mazs zīmju izmērs,

- sarežģīta burtu forma u.c.

 

Tāpat redzes sasprindzinājumu var radīt atspīdumi un apžilbinājumi no nepareizi novietota vai nenoregulēta monitora ekrāna, gaismas ķermeņa vai atspīdošas galda virsmas, neatbilstošs monitora attālums un augstums. Tādi psiho-emocionālie faktori kā nepareiza darba laika organizācija (nepietiekoši atpūtas brīži, pārāk ilgs laiks pie datora), monotons, vienveidīgs darbs, apkārtējās vides troksnis, kas traucē koncentrēties veicamajam darbam, var izraisīt diskomfortu un nervozitāti, kas savukārt ietekmē redzes funkcijas.

 

Redzes sasprindzinājuma mazināšanai liela nozīme ir redzes defektu novēršana,

- lietojot monitora attālumam atbilstošu redzes korekciju,

- iegādājoties dzidrinātās briļļu lēcas jeb lēcas ar antireflekso pārklājumu,

- neaizmirstot vienkāršākos redzes vingrinājumus un atpūtas brīžus.

 

Viena no pirmajām datoru lietotāju sūdzībām ir redzes diskomforts, kas izpaužas kā graušanas sajūta acīs (it kā būtu smiltis) un asarošana. Acis ātri nogurst, sāp, bieži ir apsarkušas. Reizēm var būt pārejošas redzes asuma izmaiņas. Šīs sūdzības parasti rodas darba dienas beigās. Normāli cilvēks acis mirkšķina līdz 22 reizēm minūtē, bet, strādājot ar datoru, – apmēram, 3 reizes retāk. Rezultātā acs ābols netiek pietiekami samitrināts. Šādu stāvokli sauc par sausās acs sindromu. Dažkārt šī sindroma gadījumā novēro acu asarošanu, kas ir reflektoriska atbildes reakcija uz kairinājumu. Asarošana vairāk raksturīga jauniem cilvēkiem, bet asaras šajā gadījumā ir nepilnvērtīgas. Ja sausās acs sindromu neārstē, pazeminās aizsargspējas pret citām acu slimībām, piemēram, alerģiskiem vai infekcioziem iekaisumiem.

 

Cilvēka redze fizioloģiski mainās līdz ar vecumu. Cilvēkam pēc 40 gadu vecuma acs lēcas elastība samazinās, tāpēc viņi vairs skaidri nesaredz priekšmetus, kas novietoti tuvāk par 30-40 cm. Tā ir presbiopija jeb vecuma tālredzība. Redzes slodze, kas rodas darbā ar datoru, var veicināt agrīnu presbiopijas attīstību.

 

Redzi negatīvi ietekmē arī citi apstākļi, kas liek cilvēkam pastiprināti sasprindzināt acis, lai varētu saskatīt attēlu monitorā. Daļu šo apstākļu cilvēks var novērst pats, piemēram, noslaukot putekļus no monitora, noregulējot monitoru tā, lai tajā nebūtu atspīdumu u.tml. Strādājot ar datoru, cilvēki bieži sūdzas par pārslodzi, ko izraisa stresa situācijas. Tās var rasties, ja nepārtraukti jāapgūst jaunas iemaņas, kas saistītas ar jaunu datorprogrammu lietošanu, jāveic radošs darbs, jārisina sarežģītas problēmas, ātri jāreaģē uz kļūdām u.tml. Psiholoģiskā spriedze izraisa ne tikai vispārēju nogurumu, tā pastiprina arī muskuļu spriedzi un nogurumu, radot diskomfortu un sāpes.

 

Nav ieteicams strādāt ar datoru bez pārtraukuma ilgāk par 2 stundām. Īsi, regulāri pārtraukumi ir daudz efektīvāki nekā gari un neregulāri pārtraukumi. Ieteicams ik pēc 1 stundas pārtraukt darbu uz 5-10 minūtēm. Pārtraukumu laikā nav ieteicams atrasties pie monitora. Ja darbs saistīts ar datu nolasīšanu no ekrāna, tad darba pārtraukumos jāizvairās no redzes piepūles.

 

Ja datora lietotājam ir redzes traucējumi un nepieciešama redzes korekcija, ieteicams iegādāties atbilstošas brilles. Kontaktlēcas lietojamas tikai tad, ja, ilgstoši strādājot, nerodas veselības traucējumi. Cilvēkiem, kas ir vecāki par 40 gadiem, tūlīt pēc pirmajām sūdzībām par redzes pasliktināšanos, ieteicams izvēlēties brilles, kas palīdzēs ērti un labi saskatīt tastatūru, tekstu un monitoru 45-75 cm attālumā. Lēcu un briļļu veidu iesaka speciālists atbilstoši pacienta redzes defektam. Vēlams, lai briļļu lēcas būtu pārklātas ar antireflekso pārklājumu, kas nodrošina gaismas caurlaidību virs 98% un novērš nevēlamos atstarojumus.

 

Pasaulē veiktie pētījumi par datora ietekmi uz cilvēku veselību norāda uz tādām problēmām kā redzes traucējumi, atsevišķu balsta un kustību aparāta daļu pārslodze, dažādas psiholoģiska rakstura problēmas. Pētījumu rezultāti liecina, ka pirmās sūdzības par veselības traucējumiem var rasties jau dažus mēnešus pēc tam, kad cilvēks ir sācis strādāt ar datoru, taču nopietnas slimības, to skaitā arodslimības, parasti konstatē pēc pieciem un vairāk gadiem.

 

Saudzēsim savu redzi un strādāsim, ievērojot visus darba vietas iekārtošanas un darba organizācijas pamatprincipus!

 

Dr.Lūkina acu klīnika

Tērbatas iela 4, Rīga

Тел. 67 288 180

www.acuklinika.lv

 

Jautā pēc jauniem acu pilieniem

Hyal Drop multi! 

 

 

 

- Tos var lietot pat tad, ja lieto kontaktlēcas

- Efektu pamanīsi praktiski uzreiz.

- Hyal Drop multi garantē trīs mēnešu sterilitāti un produkta kvalitāti pēc tā pirmreizējas atvēršanas.

- Pateicoties dozatoram, Hyal Drop multi pilieni ir ļoti ekonomiski un praktiski lietojami- pilieni ir ērti dozējami- viens, divi, trīs, cik vien Tev ir nepieciešami.

- Acu pilieni ir bez konservantiem