Piecminūšu zivs ar diļļu pesto

Piecminūšu zivs ar diļļu pesto

17. Aug 2010, 21:43 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Manā ģimenē zivis tiek ēstas ļoti reti- varūt reizi trijos mēnešos. Iemesls tam bija tas, ka es vienkārši nepratu pagatavot zivis- ceptas parasti nesanāca, sautētas bij nu ļooti negaršīgas. Vienvārdsakot- nepratu gatavot zivis, līdz izmēģināju šo pavisam elementāro un ātri pagatavojamo, bet bezgala gardo recepti!

 

Vajadzēs:

- baltās zivs fileju (menca, pangasija, u.c.)

- 1 sīpolu

- ½ litru piena

- bunti dilles

- sāli, piparus,

- 1 ķiploka daiviņu,

- pilienu olīveļļas

 {pic:1}

{pic:4}

Zivs pagatavošana ir pat ļoti elementāra un ātra: ielejam pannā pienu, kad tas uzsilis- liekam iekšā sīpola ripiņas un zivs fileju. Sautējam pienā uz lēnas uguns apmēram 5-10min. Ja piens nepārklājas zivij, to var apmest otrādi, lai abas puses izsautējas.

 

Pesto pagatavot ir tikpat vienkārši, bet aizņem vairāk laika: ideāls variants ir piesta. Ja tās nav (kā, piemēram, man), var izmantot glāzi vai ko līdzīgu.

{pic:2}

Tātad: metam ļodā ķiploka daiviņu, pustējkaroti sāls un pāris piparu graudiņus. Saspaidam visu, līdz ķiploks tāds pašķīdis.

{pic:3}

Piegriežam klāt dilles un samīcam visu viendabīgā „pļurā”, līdz dillēm sula nāk ārā (tā kā man nebij piesta, tad īsti pļura nesanāca). Piepilinam nedaudz olīveļļu, vēl mazliet pamīcam. Viss.

 

Viena lieta, ko es nolažoju- sagriezu dilles ar visiem kātiem. Bet nekas baigi traks nebija. Garšoja tikpat mežonīgi gardi!

{pic:5}

{pic:6}

Var ēst zivi tāpat ar pesto, var ēst kopā ar kaut ko- biezpienu, piemēram. Es ēdu kopā ar kartupeļu biezputru, jo tā nebija jālej ārā piens, kurā sautējās zivs- es to pielēju kartupeļiem un sanāca garda mīce. Mana meita zivi sukāja iekšā pirkstiņus aplaizīdama (viņa man ļoti izvēlīga), īpaši viņai pesto garšoja, lai gan bija pasāļš.

 

Pesto enciklopēdija (pēc. M. Sirmā viedajiem padomiem):

 

Piedāvāju vēl pāris pesto receptes, kuras, ticu, ka garšo tikpat MEŽONĪGI gardi!

{smallpic:7}

Bazilika pesto:

- Melnie pipari – 1 šķipsna
- Sāls – 2 šķipsnas
- Valrieksti – 3 gab.
- Baziliks – 2 buntītes
- Olīveļļa – 2 ēdamkarotes

Sadauzi piestā sāli ar pipariem un riekstiem. Kad cietās garšvielas saberztas, liec klāt arī baziliku, saberz to, tad pievieno olīveļļu, visu vēlreiz pamatīgi saberz.

{smallpic:8}

Saldo un aso piparu pesto:


- Sarkanā paprika – 1 gab.
- Čilli pipars – 1 gab.
- Pistācijas – 1 sauja
- Sāls – 2 šķipsnas
- Melnie pipari – 1 šķipsna
- Olīveļļa – 2 ēdamkarotes

Lai paprikai un čilli piparam varētu vieglāk noņemt mizu un, lai izceltu to saldeno garšu, apdedzini tos uz uguns. Kad pipari apsvilināti, nokasi no tiem mizu. Izņem sēklas.

 

Sadauzi piestā sāli ar pipariem un riekstiem. Kad cietās garšvielas saberztas, liec piestā klāt arī sagrieztu papriku un čilli, saberz to, tad pievieno olīveļļu, visu vēlreiz saberz.

 {smallpic:9}

Pētersīļu- cidoniju pesto (ideāls pie sarkanās gaļas):


Cidonija – ½ gab.
Pētersīļi – 1 buntīte
Anīsa zvaigzne – 1 gab.
Sāls – 1 šķipsna
Melnie pipari – 1 šķipsna
Olīveļļa – 2 ēdamkarotes

Saberz anīsa zvaigzni ar sāli un pipariem, tad pievieno sasmalcinātas cidonijas un pētersīļus, visu pamatīgi saberz, pievieno olīveļļu.

 

LAI LABI GARŠO!

 

Ērika

28. Nov 2009, 18:24

Paldies par labu recepti - man ļoti garšo zivis, bieži gatavojam....😀😀😀