Pērkam svētku dāvanas! Kā to darīt pareizi?

Pērkam svētku dāvanas! Kā to darīt pareizi?

23. Oct 2011, 14:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan lielākā daļa no mums no sirds izbauda brīvdienas, gatavošanās tām var sagādāt ne mazums stresa – svētku ballītes, maltītes gatavošana, viesu uzņemšana, atklātnīšu rakstīšana, dāvanu piemeklēšana katram tuvajam un mīļajam cilvēkam... Tomēr jāsaka, ka meklējot dāvanas, nereti cilvēki ļaujas pēdējā brīža emocijām un steidz dāvanas pirkt pēdējā mirklī. Māmiņu Klubs sagatavojis Tev 10 visbiežāk pieļautās iepirkšanās kļūdas un padomus, kā no tām izvairīties!

 

1.    Tu neesi sadalījusi prioritātes.

 

Tā vietā lai uztrauktos par visām ballītēm, cepšanām un vārīšanām, kā arī iepirkšanās drudzi, sadali prioritātes pirms apkārtējie Tev nav lūguši izdarīt vēl miljons citu darbiņu. Padomā par to, kas „ir jāizdara” un kas „būtu jauki izdarīt”. Ir normāli, ja Tu pasaki „nē”, lai aiztaupītu sev lieku stresu. Iepirkšanās viennozīmīgi ir daudz patīkamāka, ja Tu esi mierīga un vari pilnībā koncentrēties tam, ko Tu dari.

 

2.    Tu neesi sastādījusi budžetu.


Pirms sagatavo dāvanu sarakstu, pieraksti konkrētu summu, cik Tu esi gatava tērēt dāvanām. Ja arī Tev ir iekrājumi, netērē tos visus, jo arī pēc svētkiem līdz algas dienai būs savi tēriņi!

 

3.    Tu lieto kredītkartes.

 

Ir taču tik viegli izvilkt kredītkarti un samaksāt par pirkumu, tomēr atceries, ja esi sastādījusi budžetu, turies pa gabalu no kredītkartēm! Nav taču jauki sākt 2009.gadu ar parādu kabatā. Labāk pagatavo mīļas dāvaniņas pati, nevis iekrīti parādu jūgā, jo to visu taču vajadzēs atdot! Māmiņu Klubs arī Tev iesaka norēķināties skaidrā naudā, jo tā Tu vieglāk varēsi rēķināt savus izdevumus un būsi lietas kursā, cik naudas vēl ir palicis.

 

4.    Tu pērc dāvanas visiem.

 

Vai Tev tiešām ir jāpērk dāvanas katram ģimenes loceklim un visiem draugiem? Tas var kļūt nomācoši dārgi ikvienam. Lielisks risinājums ir loterija, kurā ikviens izvelk zīmīti ar vārdu un šis cilvēks ir jāapdāvina. Šādi dāvana būs pārdomātāka un sirdij tuvāka. Protams, bērni šos gada gaišākos svētkus gaida īpaši, tāpēc viņiem dāvaniņas vajadzētu sagatavot ikvienam.

 

5.    Tu neklausies apkārtējos.


Ieklausoties savos mīļajos cilvēkos, varam uzzināt, ko tad viņi gribētu vai kas viņiem būtu vajadzīgs šajā gadā. Pārdomāta dāvana viennozīmīgi nozīmēs daudz vairāk kā pavirši iegādāta lietiņa.

 

6.    Tu nesastādi dāvanu sarakstu.

 

Ja dodies iepirkties pēdējā mirklī bez dāvanu saraksta, ir lielāks risks, ka iegādāsies kaut ko lieku, tādējādi pastāv lielāka iespēja, ka tiks „iecirsts robs” Tavā ģimenes budžetā. Lai no tā izvairītos, sastādi sarakstu ar apdāvināmo cilvēku vārdiem un dāvanām, ko grasies iegādāties. Esi nelokāma un pieturies pie dāvanu saraksta!

 

7.    Tu nesalīdzini dāvanu cenas arī citos veikalos.

 

Dāvanu cenu salīdzināšana nenozīmē, ka Tev ir jāpavada laiks, skrienot pa vēl citiem iepirkšanās centriem, tērējot gan laiku, gan naudu, lai rezultātā ietaupītu vien pāris santīmus. Tomēr lietderīgi, ja pirms preces iegādes, apskatīsi cenas, piemēram, internetā. Tā Tu nepārmaksāsi par precēm, kuras ir iespējams iegādāties lētāk.

 

8.    Gaidīšana līdz pēdējam mirklim.

 

Labi, līdz Ziemassvētku vakaram ir vēl pāris dienas, tomēr dāvanām jau jābūt vismaz iegādātām, lai vēlāk nebūtu pašpārmetumi, ka ir pietrūcis laika plānošanai.

 

9.    Tu aizmirsti plānot uz nākamo gadu.

 

Ziemassvētki ir laiks, kad veikalos ir atlaides, kas ir lieliska iespēja, lai iegādātos dāvanas, piemēram, uz mazuļa dzimšanas vai vārda dienu, kas būs pēc pāris mēnešiem. Ja Tev ir ietaupījumi un plāno iegādāties dāvanas arī nākamajam gadam, neaizmirsti plānot arī to.

 

10.    Tu un Tava ģimene aizmirst, kāpēc mēs svinam.

 

Ja esi visu laiku koncentrējusies uz iepirkšanos, dāvanu iegādi, Tu esi piemirsusi svētku jēgu. Kristus bērniņa piedzimšana ir īstā Ziemassvētku jēga.



Sanāc kopā ar saviem mīļajiem un tuvajiem cilvēkiem pie Ziemassvētku galda un apdāviniet viens otru nevis ar milzīgām dāvanām, bet mīļiem nieciņiem, kas iepriecinās otru daudz vairāk!

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv