Pareizas darba vietas iekārtošanas pamatprincipi

Pareizas darba vietas iekārtošanas pamatprincipi

06. Feb 2012, 10:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zināji, ka lielāko daļu cēloņu, kas negatīvi ietekmē redzi, cilvēki paši var novērst? Vairāk par to, kā to izdarīt, stāsta acu klīnikas "Dr.Lūkina Acu klīnika" ārsti.

 

 

1

Ārsts Fēlikss Lūkins

2

Dr. phys., optometriste Gunta Krūmiņa

 

Datoru lietotājiem visbiežākie redzes traucējumi ir sausās acs sindroms, pārejošas redzes asuma izmaiņas, acu nogurums vai apsārtums.

 

Iespējamie cēloņi ir:

 

  • nekvalitatīvs attēls uz datora ekrāna (netīrs, putekļains monitors vai tā filtrs);
  • nepietiekami vai pārmērīgi kontrastains attēls, pārāk mazs zīmju izmērs, sarežģīta burtu forma);
  • nepiemērots apgaismojums (pārāk liels vai pārāk mazs);
  • atspīdumi un apžilbinājumi (nepareizi novietots vai nenoregulēts ekrāns vai gaismas ķermenis);
  • nekoriģēta redze (nepārbaudīta redze, nepareizi izvēlētas brilles, kontaktlēcu lietošana);
  • nepareizi izvēlēts attālums no acīm līdz ekrānam, dokumentu turētājam un tastatūrai;
  • intensīvas datu ievadīšanas laikā netiek izmantots dokumentu turētājs;
  • zems gaisa mitrums telpā;
  • putekļaina telpa (nepietiekami uzkopta telpa);
  • nepietiekami atpūtas brīži;
  • pārāk ilgs darba laiks.

Lielāko daļu cēloņu var novērst pats cilvēks, pareizi iekārtojot savu darba vietu un rūpējoties par tās sakoptību.

 

- Darba vietu jāiekārto tā, lai gaismas stari no logiem nenonāk tieši uz monitora ekrāna.Monitora virsmai jāatrodas perpendikulāri logam.

 

- Ja darba vietā ar datoru strādā vairāki cilvēki, tad jābūt iespējai to pielāgot katram cilvēkam individuāli. Darba vietai jābūt pietiekami lielai, lai cilvēks varētu ērti strādāt un viegli mainīt darba pozu.

 

- Ja telpā jāizvieto vairāk par vienu datoru, ieteicams novietot monitorus ar mugurējām virsmām vienu pret otru, lai attālums no viena monitora mugurējās virsmas līdz otra monitora ekrānam būtu lielāks par 2 m, lai attālums starp blakus esošo displeja sānu virsmām būtu lielāks par 1.2 m.

 

- Izvēloties darba telpas apgaismojumu, jāņem vērā darba uzdevums (lasīšana no ekrāna, drukātu tekstu lasīšana, teksta ievadīšana u.tml.) un nodarbinātā individuālās redzes īpatnības. Ieteicamo apgaismojuma intensitāti nosaka standarti LVS EN 12464-1 „Gaisma un apgaismojums. Darbvietu apgaismojums”, ko darba devējiem vajadzētu ievērot, rūpējoties par saviem darbiniekiem. Darbvietas apgaismojumam jābūt robežās no 200-750 lx, atkarībā no darba specifikas.

 

- Atspīdumi apžilbina datora lietotāju, traucējot attēla saskatīšanu uz ekrāna. Rezultātā pieaug redzes sasprindzinājums, kas var izraisīt redzes traucējumus.

 

- Iekārtojot darba vietu, nepieciešams maksimāli samazināt atspīdumus uz monitora ekrāna, kuri var rasties no logiem, lampām, sienām, šķērssienām, griestiem, grīdas, biroja ierīcēm un piederumiem, nodarbināto apģērba, mēbelēm utt. Atspīdumi visbiežāk rodas tad, ja datora monitori ir novietoti nepareizi, piemēram, ekrāns pret ekrānu vai ekrāns pret logu. Atspīdumus uz ekrāna iespējams novērst, aprīkojot logus ar žalūzijām vai aizkariem, pareizi izvietojot vispārējos un vietējos gaismas ķermeņus, noregulējot monitora ekrāna stāvokli, izvēloties matētas darba virsmas.

 

- Datora monitoram jābūt viegli pagriežamam un noliecamam, lai ērti varētu noregulēt attālumu un skata leņķi no nodarbinātā acīm līdz ekrānam. Optimālais attālums no acīm līdz monitora ekrānam ir 60 cm ± 15 cm. Monitora augšējai malai jāatrodas acu augstumā vai nedaudz zemāk, skata leņķim jābūt 35 grādu lielam.

 

- Monitora attēlam jābūt stabilam, lai nebūtu ar aci pamanāmu svārstību. LCD monitoriem raksturīga mazāka mirgošana un labāka attēla kvalitāte nekā parastajiem monitoriem, tādēļ, strādājot pie LCD monitora, redzes diskomforts attīstās retāk. Bez tam LCD monitori aizņem mazāk vietas uz darba virsmas, kas ir ļoti būtiski, lai ērti iekārtotu darba virsmu, ja ir mazs darba galds.

 

- Ja ekrānu lieto galvenokārt tekstu apstrādāšanai, ieteicams izmantot tumšus burtus uz gaiša fona. Attēla kontrastam un gaišumam (spilgtumam) jābūt viegli regulējamam. Zīmju izmēriem uz ekrāna un atstarpēm starp zīmēm jābūt pietiekami lielām, viegli salasāmām no optimālā attāluma. Ieteicams izmantot vienkāršus fontus, piemēram, Arial, Times New Roman.

 

Redzi vajadzētu pārbaudīt pie optometrista pirms uzsāk strādāt darbvietā, kur būs paredzēts darbs ar datoru.

 

 

Dr.Lūkina acu klīnika

Tērbatas iela 4, Rīga

Тел. 67 288 180

www.acuklinika.lv

 

Jautā pēc jauniem acu pilieniem

Hyal Drop multi! 

 

 

 

- Tos var lietot pat tad, ja lieto kontaktlēcas

- Efektu pamanīsi praktiski uzreiz.

- Hyal Drop multi garantē trīs mēnešu sterilitāti un produkta kvalitāti pēc tā pirmreizējas atvēršanas.

- Pateicoties dozatoram, Hyal Drop multi pilieni ir ļoti ekonomiski un praktiski lietojami- pilieni ir ērti dozējami- viens, divi, trīs, cik vien Tev ir nepieciešami.

- Acu pilieni ir bez konservantiem