Nepalaid garām Latvijas Nacionālo lasīšanas kongresu bērniem!

Nepalaid garām Latvijas Nacionālo lasīšanas kongresu bērniem!

05. Jul 2011, 21:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tas notiks jau 11. septembrī, Latvijas Nacionālajā teātrī, no plkst. 12.00 līdz 15.00. Tā iniciators ir „Apgāds Zvaigzne ABC”. «Mums ir svarīgi, lai bērniem patiktu lasīt, gribam godināt bērnu literatūras autorus un pievērst sabiedrības uzmanību problēmām, kas saistītas ar bērnu literatūras pieejamību,» teic apgāda valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka.

 

Kongresā notiks interesantas tikšanās ar latviešu autoriem, atraktīvas viktorīnas un  konkursi, kuru laikā bērni varēs iepazīt  jaunākos latviešu autoru darbus, kā arī klātienē tikties ar pašiem rakstniekiem un bērnu grāmatu ilustratoriem.



„Apgāds Zvaigzne ABC” uz nopietnu diskusiju par problēmām, kas saistītas ar bērnu lasīšanu, aicinās Izglītības un zinātnes un Kultūras ministriju, Latvijas Grāmatnieku ģildes, Rīgas domes Kultūras pārvaldes, Latvijas Skolu bibliotekāru asociācijas, Lauku bibliotēku atbalsta biedrības un Latvijas bibliotēku pārstāvjus, bērnu literatūras izdevējus un autorus, kā arī žurnālistus un citus viedokļa līderus un lēmumu pieņēmējus.



„Kāpēc valstiskā līmenī trūkst izpratnes un atbalsta bērnu lasīšanas veicināšanai, kā rezultātā būtiski samazinās bērnu lasītprasmes kvalitāte? Kāpēc bērniem arvien mazāk ir pieejamas latviešu autoru grāmatas, nemaz nerunājot par to, ka bērni Latvijā varētu brīvi lasīt tās grāmatas, kuras šobrīd ar lielu interesi lasa bērni visā pasaulē? Un kam par šo bēdīgo faktu vajadzētu satraukties visvairāk – vecākiem, skolotājiem, atbildīgajām valsts institūcijām vai visai latviešu tautai kopumā? Lasīšanas kongresu organizējam, lai pievērstu sabiedrības uzmanību ar bērnu lasīšanu saistītajām problēmām, kā arī iepazīstinātu mazos lasītājus un viņu vecākus ar latviešu bērnu literatūras autoriem – rakstniekiem, dzejniekiem un grāmatu ilustratoriem, – un viņu jaunākajiem darbiem,” stāsta Vija Kilbloka.

 

Kā liecina pēdējie pieejamie statistikas dati, dramatiski ir samazinājušās publisko bibliotēku iespējas iepirkt jaunas grāmatas. Pēdējie pieejamie statistikas dati liecina, ka 2009. gadā publiskajām bibliotēkām ir bijis par 18% - 37,2% mazāk līdzekļu grāmatu iegādei nekā 2008 .gadā. Tā kā šo bibliotēku lielākā lasītāju grupa ir bērni un jaunieši vecumā līdz 25 gadiem – 51% - 53% no visa bibliotēkas lietotāju skaita, viņi arī visvairāk cieš no jaunu grāmatu trūkuma. Savukārt 2009.gada pētījums “Latvijas publiskās bibliotēkas un internets: tehnoloģijas, pakalpojumi un ietekme uz sabiedrību” (www.kis.gov.lv) liecina, ka 36% bibliotēku lietotājus neapmierina rindas pēc grāmatām.


Nacionālais lasīšanas kongress ir bezmaksas pasākums, uz kuru aicināti visi interesenti. Bērnus droši var ņemt līdzi, jo pašiem mazākajiem būs daudz aizraujošo radošo darbnīcu, ekskursiju pa teātra telpām, kurās parasti ieeja liegta. Savukārt pieaugušie varēs līdzdarboties konferencē, kurā apspriedīs dažādas ar bērnu lasīšanu saistītās problēmas un visi kopā meklēs iespējamos risinājumus.

 

Nepalaid garām arī Slavenu autoru zvaigznāja atklāšanu, kas notiks 11.septembrī plkst. 11.00  pie „Apgāda Zvaigzne ABC” ēkas Valdemāra ielā 6.  Ir plānots veidot galeriju ar populārāko un iemīļotāko roku atlējumiem. Pirmās rokas atlējums – bērnu grāmatu autorei Margaritai Stārastei. Autoru roku atlējumus  varēs apskatīt „Apgāda Zvaigzne ABC” grāmatnīcā  Kr. Valdemāra ielā 6.

 


Vai tu plāno apmeklēt nacionālo lasīšanas kongresu? Kā tu būtu gatava iesaistīties, lai uzlabotu bērnu lasītprasmi?