Mēnešreizes pusaugu meitenēm

Mēnešreizes pusaugu meitenēm

27. Dec 2011, 21:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēnešreizes pusaudzēm var būt īsts pārbaudījums. Kas meitenēm jāzina par pirmajām menstruācijām, stāsta medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Larisa Antonova.

 

Jautājums:

 

Man ir 12 gadi (pēc 2 mēnešiem būs 13).  Man dienu pirms Ziemassvētkiem sākās pirmās mēnešreizes. Mums skolā jau bija bijusi lekcija un izdalītas 2 paketes, ar tām pietika 1 dienai. Nākamajā dienā es nopirku vēl. Es pie ginekologa neesmu bijusi vēl ne reizi. Vai man vajadzētu aiziet? Vai tas var pagaidīt līdz vasarai? Vienkārši man dēļ lielā sniega  ir diezgan problemātiski tikt kaut kur.

Kā var noteikt, kad būs nākamās mēnešreizes?

Vai man tagad katru dienu jānēsā biksīšu ieliktnīši vai tikai to nedēļu kad it kā vajadzētu būt mēnešreizēm? Šo jautājumu es uzdodu tāpēc, ka lasīju par to kā 2. mēnešreizes meitenēm var būt arī pēc 6 mēnešiem un vairāk! Kā lai es zinu, kad man viņas būs nākamreiz?

Vai tā ir taisnība, ka paketes kairina ādu un to vietā ir labāk lietot tualetes papīru?

Vai manā vecumā var notikt kaut kas slikts, ja ievieto tamponu?

Un varbūt muļķīgs jautājums, bet, vai tad, kad ir mēnešreizes vai katru dienu jāiet dušā? Mani vecāki neļauj man iet katru dienu dušā, kā savādāk varu saglabāt svaiguma sajūtu, mēnešreižu laikā?

 

Atbilde medicīnas sabiedrības „ARS” ginekoloģe Larisa Antonova:

 

70% gadījumu meitenēm mēnešreizes notiek ik pēc 21 līdz 30 dienām, taču pēc pirmās reizes ir grūti precīzi prognozēt nākamo.

 

Pirmā vizīte pie ginekologa profilakses nolūkos vēlama 14 gadu vecumā. Tā nepieciešama arī gadījumos, ja ir sūdzības vai neskaidri jautājumi.

 

Tā kā menstruāciju asiņainie izdalījumi ir laba barotne mikrobiem, tad ārējos dzimumorgānus vēlams apmazgāt vairākas reizes dienā. Mēnešreižu laikā arī ieteicams ierobežot fiziskās aktivitātes, neiet karstā pirtī, neizmantot vannu, bet gan dušu.

 

Menstruāciju dienās izmantojiet higiēniskās paketes vai tamponus. Higiēniskos tamponus var izmantot arī tās meitenes, kuras vēl nav uzsākušas aktīvu seksuālo dzīvi, jo jaunavības plēve ir pietiekami elastīga, bieza un padevīga. Taču jāņem vērā, ka tamponu nedrīkst atstāt makstī ilgāk par 3 stundām.

 

Ikdienas higiēnai iesaka lietot biksīšu ieliktnīšus, jo tie sievietei ļauj justies ērti un komfortabli visas dienas garumā.