Meitenēm pubertāte sākas jau 9 gados

Meitenēm pubertāte sākas jau 9 gados

04. Apr 2011, 18:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Arvien vairāk un vairāk pieaug to meiteņu skaits, kurām pubertāte sāka pirms 10 gadu vecuma sasniegšanas, bet tas savukārt rada bažas par vēl agrākas dzimumdzīves uzsākšanu.

 

Zinātnieki uzskata, ka šis fenomens ir saistīts ar pārtikā esošajām vielām, un rada lielāku risku meitenēm saslimt ar krūts vēzi.

 

Pētījums parāda, ka krūšu attīstība, novērojot 1000 meitenes, vidēji sākas 9 gados 10 mēnešos. Tas ir par gadu ātrāk,  nekā bija 1991. gadā.  Šis pētījums tika veikts Dānijā, bet eksperti uzskata, ka tāda pati situācija ir pārējā Eiropā. Arī dati no Amerikas apliecina, ka pubertāte meitenēm iestājas ātrāk nekā tas bija pirms 15 gadiem.

 

Zinātnieki brīdina, ka tik jaunas meitenes vēl nav gatavas seksuālajai dzīvei, jo parasti iet vēl sākumskolā.  „Mēs esam ļoti pārsteigti, atklājot šādas pārmaiņas”, saka Andres Džūls, Kopenhāgenas Universitātes zinātnieks, pasaules līderis hormonu un augšanas pētniecībā.

 

„Ja meitenes attītās ātrāk, viņas arī ātrāk saskaras ar pusaudžu problēmām, un vēlāk ir daudz uzņēmīgākas pret slimībām. Par to ir jāsatraucas! Jo tas nepārprotami norāda, ka kaut kas ietekmē mūsu bērnus, vai tā būtu pārtika (junk food), vides piesārņojums vai fizisko aktivitāšu trūkums.”

 

Agrāka pubertāte nozīmē ilgāku estrogēna iedarbību, kas savukārt var veicināt krūts vēža attīstību, un arī palielina sirds slimību risku.

 

Seksuālās attīstības ietekmēšanā zinātnieki vaino  mākslīgos ķīmiskos savienojumus, sevišķi bisfenolu A, kas ir atrasts zīdaiņu barošanas pudelītēs. Šobrīd zinātnieki pēta asins un urīna paraugus, lai atklātu, vai ir saistība starp ātrāku nobriešanu un šo bisfenolu A.

 

Otrs no iemesliem varēt būt pārtika. Bērni mūsdienās ēd vairāk, dzimst un aug lielāki, un biežāk kļūst atkarīgi no kaut kā.  Atsevišķi ir veikti pētījumi, kas pierāda, ka gaļas ēšana paātrina mēnešreižu sākšanos, tika salīdzinātas meitenes, kurām no bērnības ēdienkartē ir 12 porcijas gaļas nedēļā, un tās, kuras gaļu ēd daudz retāk.

 

19. gadsimtā vidējais vecums, kad iestājās pubertāte meitenēm bija 15 gadi, bet zēniem 17 gadi.  1960. gadā bija vispārpieņemts standarts, ka meitenēm pubertāte sākas vidēji 12 gados, līdz ar mēnešreizēm, bet zēniem vidēji 14 gados, līdz ar balss lūzumu.

 

Zinātnieki pagaidām ir neizpratnē, kas īsti ir iemesls ātrākai pubertātei, bet tas, ka šī meiteņu ātrākā nobriešana radīs problēmas, ir skaidrs, jo sabiedrība jau ir seksualizēta, mūsdienās šī tēma vairs nav Tabu. Turklāt, lielākajai daļai vecāku tas rada problēmas, jo viņi nav gatavi runāt un vispār pieņemt tik agru pubertāti, ka meitenes jau sāk kļūt pieaugušas 9-10 gados. Konfliktsituācijas ir neizbēgamas, un sabiedrība ir jāizglīto šajā jautājumā.

 

Arī zēniem ir vērojama ātrāka pubertāte, koru skolotāji ziņo, ka zēniem jau 12 gados sāk parādīties balss lūzumi.

 

Avots: timesonline.co.uk

Foto: lovelylovesayings.com

 

Vai Tu spētu pieņemt faktu, ka meitene  jau 9 gadu vecumā ir gatava dzimumattiecībām?

11. Jun 2011, 14:15

9 gadi!!! Tas taču vēl ir pavisam bērns!!!
Bet vienā ballītē ievēroju, ka zēns 12 gados zīmē playboy zaķīti, tas visticamāk nozīmē, ka viņš jau zina, par ko ir runa! Vecākiem jāmācās runāt ar bērniem arī par dzimumattiecībām! zinu, ka tas nav viegli!

11. Jun 2011, 11:11

NĒ!! Tā kā pašai ir meita, tad ļoti interesēja pētījums. Atceroties sevi 9 gadu vecumā 😀 tad jāsaka, ka par puišiem bija ineterese liela un svarīgi arī bija patikt, bija simpātijas, bet ar to arī viss beidzās. Tikai dejas klases vakaros ar cepumiem un limonādi.