Meitenei atsaka bezmaksas poti pret papilomas vīrusu

Meitenei atsaka bezmaksas poti pret papilomas vīrusu

15. Aug 2011, 09:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šoruden 1.septembrī Latvijā uzsāka vērienīgu valsts apmaksātu vakcinācijas programmu. Tā paredz par valsts naudu vakcinēt 12 gadus vecas meitenes pret dzemdes kakla vēzi izraisošu vīrusu. Kāda vecmāmiņa no Jelgavas reaģēja zibenīgi, iesakot mazmeitai doties pie ģimenes ārstes, taču – pote izpalika, jo vispirms jāsamaksā. Par šādu atbildi neizpratnē ir gan aktīvā vecmāmiņa, gan meitenes māte, ja reiz valsts apsolījusi dārgās potes izdevumus segt no valsts kases.


12 gadīgu meiteņu vakcinēšana pret bīstamo onkoloģisko saslimšanu - dzemdes kakla vēzi, kuru izraisa papilomas vīruss, ir valsts programma ar preventīvu mērķi. Kādā pētījumā esot noskaidrots, ka šī vakcīna palīdzot samazināt iespēju saslimt ar papilomas vīrusu līdz pat 70%. Tieši papilomas vīruss ir tas, kas veicina dzemdes kakla vēža rašanos. Būtiski, ka dzemdes kakla vēža attīstības riskam pakļautas ir gan jaunas meitenes, gan arī vecākas sievietes.



Vecmāmiņa sūta mazmeitu potēties

Vecmāmiņa Aija rūpējas par trīs mazmeitām. Tā kā sieviete agrāk strādājusi Jelgavas ātrās neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, viņa pievērsusi vedeklas uzmanību vakcinācijas iespējai pret dzemdes kakla vēzi, jo ģimenē aug tieši 12 gadīga meitene un rūpes par mazmeitu veselību Aijai ir zelta vērtē.



Vedela piekritusi Aijai, izlasījusi vēl kādu publikāciju žurnālā par attiecīgo tematu un abas nolēmušas meitenei sarunāt vizīti pie vietējās ģimenes ārstes Ievas Aveniņas. Mātes atsaucība un lielā apņemšanās meitu vakcinēt beigusies pēc neparedzēta scenārija.

„Viņa aizgāja pie sava ģimenes ārsta, kura teica, ka neko nezinot. Es teicu: ej uz skolu, varbūt tur māsiņa ar to lietu nodarbojas, bet viņa man atteica, ka māsiņa to lietu nezina. Neviens neko nezina, visiem tas ir bijis, nebijis,” vīlusies Tautas balsij klāsta 12 gadīgās meitenes vecmāte Aija.

12 gadīgā meitene netiek pie potes


Aija tomēr ķērās vērsim pie ragiem un nolēma pati zvanīt valsts Veselības ministrijai un precizēt – būt vai nebūt potei viņas 12 gadīgai mazmeitai. Sieviete saņēmusi atbildi, ka viņas mazmeitai pote pret papilomas vīrusu pienākoties. Tāpēc vedekla gājusi pie ģimenes ārstes otro reizi, taču - atkal esot bijis jāklausās atrunas, ka nekādas potēšanas nebūs, ka pie bezmaksas potes tiekot tās meitenes, kurām 1.septembrī paliekt 12 gadi.

Saprotams, par maksu ģimenes ārste bija gatava Aijas mazmeitu vakcinēt, tikai mātei jāsamaksā par poti 80 latus. Tā kā paredzēts trīs pošu kurss, lai varētu pasargāt no vīrusa, 80 latus jāsareizina ar trīs, tātad kopsumma būtu 240 lati. Meitenes māte izlēmusi potēšanu atlikt, jo jāmaksā barga nauda. Savukārt Aija pēc visas izskaidrošanās ar ģimenes ārsti, secinājusi, ka „tā bijusi nevēlēšanās” vakcinēt.



Ārsti paši nesaprot, kā rēķināt meiteņu vecumu


Pētot šo vecmāmiņas Aijas sūdzību, Tautas balss secināja, ka ārstiem par valsts noteikto vecuma ierobežojumu, lai meitenes tiktu pie potes, esot visai daudz neskaidrību.

Arī ģimenes ārste Ieva Aveniņa, kura noliegusi, ka meitenes mātei būtu pieprasījusi naudu par šo poti, norādīja: „Informācija bija ļoti nesaprotama un es teiktu, ka ne jau man vienīgajai, bet daudziem.”

Aveniņa par šo vecuma ierobežojumu interesējusies pat Bērnu slimnīcas kabinetā pie ārstes, kura potējot pret dzemdes kakla vēzi. Sarunā esot noskaidrojies, ka arī slimnīcā potē „tikai tās meitenes, kurām 12 gadi sasniegti 1.septembrī vai pēc tam”.

Savukārt atteikumu Aijas mazmeitai saņemt bezmaksas poti, ārste Aveniņa Tautas balsij skaidro citādi. Proti, ar meitenes māti esot ticis pārrunāts, ka nav īstas skaidrības par bērna vecumu. Meitene kļuva 12 gadus veca šovasar jūnijā, tāpēc Aveniņai nebija skaidrības, kā rīkoties: „Man nav skaidrs, vai viņa ieies bezmaksas kalendārā vai nē, un kad mēs to noskaidrosim, es mātei ziņošu!”

Veselības ministrijā precizē meiteņu vecumu


Tā kā valsts programma 12 gadus vecu meiteņu vakcinēšanā ir vērienīga un sākusies tikai no 2010.gada 1.septembra, Tautas balss skaidrojumu par meiteņu vecumu jautāja Veselības ministrijā. Tur tika saņemta konkrēta atbilde: vakcīna pret dzemdes kakla vēzi izraisošu vīrusu Latvijā ir pieejama visām 12 gadīgajām meitenēm, kurām līdz 1. septembrim vēl nav palikuši 13 gadi.

Veselības ministrijas pārstāve Egita Pole vēlētos, lai tieši ģimenes ārsti uzņemas iniciatīvu un aktīvi informē par šādu vakcinācijas iespēju meiteņu vecākus, pašas meitenes, jo vakcīnas pret dzemdes kakla vēzi izraisošo papilomas vīrusu esot rezervētas un ar ģimenes ārstu starpniecību potes tiekot nogādātas līdz meitenēm.

Pole uzsver: „Latvijā tas notiek caur ģimenes ārstiem, taču Rīgā ir nedaudz citādāk, jo pretim nākušas skolas un šī vakcinācija notiek arī caur skolām.” Savukārt vecākas meitenes tikt pie potes var tikai par privātajiem finanšu līdzekļiem.

Jāņem vērā, ka vakcīna pret šo ļaundabīgo slimību sastāv no trīs daļām un saņemot pilnu vakcinācijas kursu, meitenes var sevi pasargāt. Tomēr jārēķinās, ka vienas potes tirgus cena svārstās no 70 līdz pat 80 latiem.

 

TVNET/Tautas Balss