Mammu, aizej pie manas foršās dakteres!

Mammu, aizej pie manas foršās dakteres!

22. May 2012, 10:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mums katrai ir sava dzīve. Jāpaspēj paveikt tik daudz un vēl jāatceras pašām par sevi. Tomēr ir cilvēks, kuram visu dzīvi būs vajadzīgs mirklis no tavas dzīves, pieskāriens, doma un atbalsts. Tā ir mamma. Mammas ir dažādas - aktīvās un mierīgās, drošās un bailīgās. Tikai mēs pašas zinām, kādas ir mūsu mammas. Visu dzīvi daudz domājušas par mums un mūsu veselību. Šobrīd ir laiks, kad mēs varam kaut nedaudz padomāt par mammas veselību un, iespējams, palīdzēt pat ļoti, ļoti. Mamma pati varbūt nesadūšosies aiziet pie vajadzīgā ārsta, varbūt nepaprasīs palīdzību, varbūt pat neiedomāsies, ka viņai nepieciešamas pārbaudes. Bet tu vari viņai palīdzēt!

 

Sieviešu Klubs aicina piedalīties akcijā „Mammu, aizej pie manas foršās dakteres!” – tā ir iespēja ikvienai sievietei apmeklēt ginekologu ar 50% atlaidi – tikai par 10 latiem vēl līdz šī gada 10. augustam. Plašāk lasi www.esivesela.lv sadaļā AKCIJA.

 

„Tas ir liels prieks – redzēt, kā pieaugusī meita atved pie ginekologa savu mammu. Un vēl jo lielāks prieks ir redzēt, kā sākotnēji samulsusī un pat piktā mamma iziet pa ārsta kabineta durvīm smaidīga un laimīga,” saka „Auxilia Prima” ginekoloģe Svetlana Ozoliņa.

 

Daktere piekrīt: sabiedrībā joprojām ir daudz mītu par to, kad un kāpēc sievietei jādodas pie ginekologa. „Ir sajūta, ka sievietes domā: ja man nav mēnešreižu vai ja man vairs nav seksa, tad pie ginekologa arī man vairs nav, ko meklēt. Sievietēm šķiet: es jau esmu veca, bet ginekologs vecajām nav jāapmeklē – tas ir ārsts jaunām un pusmūža sievietēm, kam ir vīrieši un kam vēl nav klimakss,” no sievietēm dzirdēto pārstāsta daktere. Viņa uzsver: šādi spriedumi ir pilnīgi aplami! Neviena sieviete nav par vecu, lai nāktu pie ārsta, tādēļ saistīt ginekologa apmeklējumu tikai ar mēnešreizēm vai dzimumattiecībām ir aplami.

 

 „Sieviete joprojām ir sieviete, lai cik viņai gadu, un viņai joprojām ir reizi gadā jāatnāk pie ginekologa,” saka „Auxilia Prima” daktere Svetlana.

 

Vainīga nevis mamma, bet laiks


Par laimi, pašlaik sabiedrības attieksme pret sievietes veselību ir krietni mainījusies uz labo pusi: padomju gados tā bija krietni citādāka. Tieši tādēļ tagad mammas jau ar pavisam mazu meiteni runā par to, kā viņa no lēkājošas peļastes izaugs par skaistu sievieti, ka viņai būs mēnešreizes, smukas krūtis, ka arī viņai būs bērniņi – nav neviena jautājuma, uz kuru bērnam nevarētu atbildēt!

 

„Diemžēl pieredze rāda, ka sievietes, kas pašlaik ir ap gadiem 40, par savām mammām nezina to, ko viņām tomēr vajadzētu zināt arī savas veselības labā. Piemēram, ja pacientei jautāju, kad Jūsu mammai sākās klimakss, sievietes bieži vien samulst un rausta plecus,” saka daktere Svetlana. Tas nozīmē – mātes un meitas nekad nav par šādiem jautājumiem runājušas: varbūt ir neērti, varbūt mamma nav pratusi aizsākt sarunu, varbūt meita nav jautājusi, un tā arī viss palicis.

 

„Patiesībā var un vajag saprast savas mammas un nepārmest viņām, ka neesat savulaik brīvi runājušas par mēnešreizēm, par seksu. Mammas patiešām ir dzīvojušas citos laikos, un viņas noteikti priecātos, ja būtu varējušas izvēlēties: dzīvot toreiz vai tagad, kad ikkatra sieviete var izvēlēties sev tīkamāko ārstu, kam uzticēties un saņemt atbildes,” saka „Auxilia Prima” daktere Svetlana. Nenosodiet mammas, bet izprotiet. Varbūt neesat par to runājušas, bet pajautājiet mammām, kas viņām, piemēram, palicis prātā no dzemdībām? Varbūt tā spēsiet salīdzināt situāciju toreiz un tagad. Arī mammas būtu gribējušas, lai dzemdības ir piedzīvojums un brīnums, ne tikai pārdzīvojums...


Bet arī mammām viss nav zaudēts: jau tūliņ un tagad viņas var pārliecināties, ka doties pie ginekologa – tas ir viegli un forši! Un te nu ir īstā vieta un laiks meitām nākt palīgā un teikt: „Mammu, aizej pie tās foršās ginekoloģes! Gribi, es Tevi aizvedīšu pie savas dakteres!””  Tieši meitas var būt īstās labdares, kas salauztu ledu mammas un jau pieaugušās meitas sarunās.

 

Viens no labākajiem iemesliem, lai uzsāktu sarunu, ir jautājums, vai mamma ir saņēmusi Veselības Norēķinu centra vēstuli par valsts apmaksātajiem dzemdes kakla vēža vai krūšu izmeklējumiem. Pajautā mammai: „Tev ir tāda vēstule?”

 

Bailes, neziņa un mīti


Ļoti iespējams, ka mamma šādu vēstuli ir gan saņēmusi, bet nav sapratusi (vai nav gribējusi saprast), kas tas īsti ir, un ir noslēpusi to kādā papīru kalnā. Izlasiet vēstuli kopīgi. Pastāsti mammai, ka ar šo vēstuli var doties pie jebkura ginekologa – pie tiem ārstiem, kam ir līgums ar valsti, par vizīti nebūs jāmaksā, savukārt klusās, mierīgās privātās ārstu praksēs nāksies maksāt tikai par vizīti – analīzes apmaksās valsts. Ja mammai šķiet, ka iet pie ārsta – tas ir dārgi, nomierini viņu. Vienreiz gadā samaksāt apmēram 20 latus („Auxilia Prima” līdz 10.augustam – tikai 10 latus, plašāk lasi www.esivesela.lv ) nudien nav nekas ārkārtējs. Piedāvā mammai ginekologa vizīti dāvanā!

 

„Arī es savu mammu pierakstīju pie ginekologa, un viņa bija uz mani par to pikta:  kā es tā – bez viņas ziņas, viņa nemaz negribot, ko es iedomājoties! Bet tā kā vizītes laiks jau bija norunāts, pienākuma apziņa un godaprāts atteikties neļāva. Toties cik priecīga un pateicīga bija mamma! „Sen jau vajadzēja to izdarīt,” viņa man teica,” stāsta „Auxilia Prima” daktere Svetlana.

 

Otrs iemesls, kādēļ mamma baidās iet pie ārsta, iespējams, ir neziņa. Piemēram, kas īsti ir mammogrāfija un kādi ir dzemdes kakla vēzim nepieciešamie izmeklējumi? „Esmu dzirdējusi, ka sievietes nenāk uz mammogrāfiju tādēļ, ka viņām šķiet: šī procedūra būs ļoti sāpīga. Kāda paciente man reiz stāstīja: viņai savulaik procedūras laikā tik ļoti saspiestas krūtis, ka asaras birušas. Tolaik viņa izlēmusi: lai vai kas, bet otrreiz uz šādu pārbaudi neiešu! „Pastāstiet mammām, ka nu ir citi laiki, cita pieeja pacientam un citādas pārbaužu metodes,” saka „Auxilia Prima” daktere Svetlana.

 

Līdzīgi mīti sievietēm ir arī par onkocitoloģiskajām analīzēm, kas vajadzīgas, lai noskaidrotu, vai dzemdes kaklā neattīstās vēža šūnas. „Sievietes dažkārt domā, ka procedūra būs ļoti sāpīga, jo no dzemdes kakla nokniebs gabaliņu. Tā taču nav! Šo analīzi ņem ar speciālu birstīti, uz stikliņa uzsmērējot iztriepi, tas arī viss. Pastāstiet to mammām,” mudina daktere.

 

Nebariet mani, dakter!


Bet nav arī jāgaida valsts vēstule, lai dotos pie ginekologa – tas jādara ik gadu. „Dakter, tikai lūdzu, lūdzu, nebariet mani, es ļoti sen neesmu bijusi pie ārsta,” tā man ik pa laikam saka kāda jauna vai sen neredzēta paciente,” stāsta daktere Svetlana. „Ko es viņai atbildu? Saku: „Ūja, ūja, ja jau es tagad sākšu bārties, tad nobaidīšu, un atkal gadiem nenāksiet! Tādēļ priecājos, ka esat klāt, un nav ne prātā bārties!” Tādam iemeslam: bailes no ārsta, sievietei pat prātā nevajadzētu ienākt,” saka „Auxilia Prima” daktere.

 

Tomēr viņai ir zināms: ne vien gados vecākas, bet arī jaunas un vidēja vecuma sievietes bieži vien tik ilgi atliek došanos pie ārsta, ka ar katru dienu saņemties ir arvien grūtāk un grūtāk. Ar prātu jau sieviete saprot: jānāk pie ārsta, bet atliek un atliek... Nereti pašpārmetumiem rodas kāds blakus efekts: sievietei sāk šķist, ka viņa ir ļoti, ļoti slima, ka viņai ir kāda neārstējama kaite, un tādēļ pie ārsta saņemties aiziet ir vēl grūtāk...

 

„Gadās, ka sieviete atnāk jau ar pašas noteiktu diagnozi. Protams, ir liels prieks, ja viņa uzzina: ar mani viss ir kārtībā. Tomēr mēdz būt arī gadījumi, kad man sievietei jāpiekrīt – jā, īsti kārtībā te kaut kas nav... Bet mēs taču tiksim galā,” mierina daktere. Tieši tāpēc viņa mudina pie ārsta tomēr doties laikus, bet ja arī nākšana aizkavējusies, lai tā top par tavu (un tavas mammas) mazo šīs vasaras varoņdarbu.  

 

Plašāk par akciju „Mammu, aizej pie manas foršās dakteres!” lasi www.esivesela.lv sadaļā AKCIJA.

 

 

Tu jau savu mammu pieteici akcijai? Varbūt pati vēlies to izmantot?