Māmiņu Kluba ģimenes plāno savu budžetu!

Māmiņu Kluba ģimenes plāno savu budžetu!

12. Sep 2010, 23:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā jau iepriekš ziņots, oktobrī Māmiņu Klubs sadarbībā ar SEB banku uzsāka mēnesi garu akciju, kurā 3 Māmiņu Kluba ģimenes plānoja savu budžetu, lai akcijas beigās dalītos savās atziņās, iegūtu vērtīgus padomus no SEB bankas speciālistiem, kā arī balvas!

Turpmāk līdz pat nākamās nedēļas sākumam katru dienu publicēsim kādas māmiņas atziņas, ieteikumus,kā arī noslēgumā SEB bankas eksperta Edmunda Rudzīša vērtējumu par projektu kopumā!

 

Eksperimentā piedalījās Lienes, Zanes un Līgas ģimenes. Izvērtējot visu ģimeņu ieņēmumus un izdevumus, SEB bankas sociālekonomikas ekspertam Edmundam Rudzītim radās atziņas, kas būtu piemērotas ne tikai katrai konkrētai ģimenei, bet arī visiem interesentiem, kuru dzīvesveids, ieradumi, finansiālās iespējas būtu atbilstošas projekta dalībnieču ģimenēm.

 

Lienes saimē ir trīs ģimenes locekļi: mamma Liene, tētis Aleksandrs, meitiņa Kintija (4gadi). Ģimene dzīvo Bauskas novadā, taču abi vecāki strādā Rīgā. Liene un Aleksandrs ir domājuši arī par otru bērniņu, tomēr ir aktuāls jautājums: vai četri cilvēki varēs iztikt ar viņu līdzekļiem? „Ņemot vērā šī brīža situāciju valstī, kad māmiņu pabalsti tiek samazināti, plānojot ģimenes pieaugumu, ir svarīgi apzināties savus izdevumus,” – stāsta Liene.   

 

Kur Liene saskata galvenos riskus sava budžeta plānošanā?

„Es domāju, ka lielākoties mēs nelietderīgi tērējam naudu pārtikai, kā arī atpūšoties ar draugiem, kādā pasākumā. Ir grūti ieplānot savus izdevumus attiecībā uz apģērbu iegādi. Parasti apģērbu iegāde notiek spontāni. Iepriekš ir apzinātas lietas, kas ir nepieciešamas, bet ne vienmēr mēs varam to iegādāties uzreiz, respektīvi, kad ieraugu veikalā un ja ir lētāks, nekā citur,  tad arī veicam pirkumu.”

 

Lienes atziņas pēc eksperimenta beigām:

 

Mūsu ģimenes tā bija pirmā nopietnā naudas skaitīšana. Sākot plānošanu, mums bija diezgan grūti paredzēt, cik daudz naudas mēs tērēsim dāvanām, jo mēs neejam bieži ciemos; tāpat grūti bija ieplānot sabiedriskā transporta izdevumus, jo ikdienā to neizmantojam. Šeit gan jāatzīst, ka varējām smalkāk ieplānot šos izdevumus, zinot, cik maksā ceļš no vienas vietas uz otru, un atpakaļ. Arī izdevumi dāvanu iegādei - varējām paņemt kalendāru un apzināt visus topošos jubilārus, ieplānot, cik varam atļauties tērēt vienai dāvanai. Diemžēl ikdienas steigā tam neatlika laika. Aptuveni tika ieplānota arī darba samaksa auklītei, jo auklītei alga tiek maksāta par nostrādātajām dienām: ja kādu dienu meitiņa ir mājās vai pie omes, tajā dienā mums paliek atlikums no ieplānotās algas auklītei.

 

Visgrūtāk, manuprāt, ir ieplānot neparedzētos izdevumus, bet jāatzīst, ka ir ļoti svarīgi ieplānot arī šo pozīciju.

 

Mēs esam samazinājuši izdevumus, kas saistīti ar ēšanu ārpus mājām – pusdienām darbā. Mēs ar vīru gan brokastis, gan pusdienas ņemam līdzi no mājām, uz tā rēķina mēnesī tiek ieekonomēti vismaz 60 lati.

 

Eksperta ieteikumi Lienes ģimenei:

  • Mammītei Lienei ir interesants hobijs – floristika! Ja vaļasprieks sniedz ne tikai emocionālo gandarījumu, bet arī finansiālo izdevīgumu, noteikti atcerieties šos ieņēmumus uzskaitīt ģimenes budžetā. Iespējams vajadzētu apsvērt ideju par atsevišķu uzskaiti hobija ieņēmumiem un izdevumiem: tas būtu pārskatāmāk un ērtāk. Liene atzīst, ka floristikas izdevumi rodas spontāni, tāpēc ir grūti ieplānot konkrētu summu. Tomēr iesaku – pamēģiniet arī vaļasprieka izdevumus plānot! Un noteikti pievērsiet uzmanību ieņēmumiem, jo tas palīdzēs saprast, vai floristika un dāvanu saiņošana atmaksājas un cik ilgā laikā materiālos un aksesuāros izlietotā naudiņa atgriežas ģimenē.
  • Mašīna Lienes ģimenes gadījumā nav ekstra, bet gan pirmās nepieciešamības lieta, lai var nokļūt darbā. Apdomājiet iespējamos taupīšanas variantus – varbūt varat vienoties ar draugiem vai radiem, ka uz Rīgu braucat kopā, tādā veidā sadalot izdevumus. Piemēram, vienu nedēļu braucat ar Jūsu mašīnu, nākamo nedēļu – ar draugu mašīnu. Ja tādas iespējas nav, tad var meklēt līdzbraucējus, kas segtu daļu ceļa izdevumu.

 

 

Sāc plānot savu budžetu arī Tu! Ieskaties un uzzini vairāk ŠEIT!