Māmiņa Zanda svin Jāņus!

Māmiņa Zanda svin Jāņus!

11. Apr 2011, 19:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad bijām mazi Līgo vakars bija īpašs pārbaudījums visiem, kas atbrauca uz laukiem arī vietējiem, jo desu un gaļas cepšana vairāk izvērtās par "Kurš pirmais..." pārbaudījumu.

 

Tā kā mūs bērnus iecēla par gaļas izstrādājumu cepējiem, tad lielie bija ļoti pārsteigti, ka Jāņu dienas rītā visiem ļoti gribējās gaļu, bet suņiem bija gaļas paģiras un katrs gulēja stenēdams, kur kurais... Kā nu ne, Līgo vakarā cepot gaļas izstrādājumus, 70% no visa gaļas apjoma atradās mūsu uzticamo draugu - suņu punčos.

 

Ap Līgo vakara pēdējo stundu pieaugušie pamanīja, ka līdz galdam ir atnestas vairākas nelielas uz ugunskura ceptās gaļas porcijas, lai arī gaļa un desas tika sagādātas pietiekami lielā daudzumā. Kad izsalkušie vecāki atnāca līdz ugunskuram, atklājās pārsteidzoša gaļas cepšanas metode. Bērni aizrautīgi uz iesmiem dūra gan marinēto gaļu, gan desas, bet daļa neveiksmīgi uzdurto gabalu nokrita, kur tos aši uzlasīja mūsu mīļie suņuki.

 

Nākamais etaps bija cepšana virs ugunskura – kura arī bija savdabīga (šī iemesla dēļ Jānu dienā visiem vēderi nesagādāja problēmas), jo iesmi virs uguns pārvietojās kā pa amerikāņu kalniņiem, te liesmās iekšā te atkal augstu gaisā un arī pāris dūrieni oglēs un pelnos. Amerikāņu kalniņi, jo paralēli cepšanai bērniem bija jāapspriež dažādas idejas un notikumi un stāstu laikā reizēm aizmirsās pamat darbošanās – gaļas cepšana. Kad kādu brīdi gaļa bija atradusies virs uguns, sākās nākamais tās ceļojums no ugunskura uz šķīvi, arī šajā etapā pāris gabaliņi cieta neveiksmi un nokļuva suņu puncīšos. Bet vēl jau atlikušajiem gaļas gabaliem bija jāpārvar ceļojums uz šķīvja no ugunskura līdz galdam, kas bija pārbaudījums visiem. Pa ceļam bija šķēršļi draudzīgie suņu skatieni un rotaļas, kā rezultātā uz galda no nāca tie gaļas gabaliņi, kas visā šajā ceļojumā bija pārvarējuši gan uzduršanu uz iesma, gan Amerikāņu kalniņus virs un iekš ugunskura, gan no uguns uz šķīvja un visbeidzot pārgājienu no ugunskura vietas līdz svētku galdam.

 

Rezultāts bija uzjautrinošs gaļa ar pelnu/ogļu piegaršu un nelielu smilšu kārtiņu (nesot no ugunskura līdz svētku galdam pāris porcijas arī nokrita zemē, bet tamdēļ jau ārā nemetīs). Kopš šiem svētkiem gaļa tiek cepta netālu no galda un vienmēr kāda lielā uzraudzībā.

 

***

Iesūti savus stāstus par līgošanu arī Tu, spiežot šeit! Ļoti gaidīsim reportāžas no Līgo vakara!