Liela daļa no mums neveic regulāras veselības pārbaudes

Liela daļa no mums neveic regulāras veselības pārbaudes

30. Oct 2010, 21:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Starptautiskajā pretvēža dienā biedrības "Dzīvības koks" veiktajā aptaujā vairāk nekā 85% aptaujas dalībnieku norādījuši, ka risku saslimt ar vēzi iespējams samazināt, veicot regulāras veselības pārbaudes. Tomēr 70% norādīja, ka neveic regulāras veselības pārbaudes un pie ārsta dodas tikai tad, kad ir radušās problēmas.

Kā galvenie iemesli tam tiek norādīti augstās ārsta apmeklējuma un analīžu izmaksas, bailes un informācijas trūkums.

 

Aptaujā 75% no aptuveni 170 respondentiem norādījuši, ka ir saskārušies ar ļaundabīgo audzēju ģimenes vai paziņu lokā.

 

Cilvēkus satrauc situācija, ja ģimenē jau kādam ir konstatēts ļaundabīgs audzējs, kā arī, vai tas palielina risku saslimt arī citiem ģimenes locekļiem un kādas ir profilakses iespējas?

 

Organizācijai "Dzīvības koks" veltītājos jautājumos parādījās arī tāds aktuāls temats kā krūts un dzemdes kakla vēža skrīninga programma, vaicātāji interesējās, cik bieži un kādā veidā sievietēm ir iespējas saņemt bezmaksas pārbaudes.

 

Kopumā var secināt, ka ar onkoloģiju saistīti jautājumi ir ikvienam aktuāls temats, pat tiem, kam nav tieša saskare ar onkoloģiskajām diagnozēm, bet ir svarīga sava un savu tuvinieku veselība.

 

 

tion: initial; list-style-image: initial; padding: 0px; border: 0px initial initial;" align="justify">Šodien Latvijā tika atzīmēta Starptautiskā pretvēža diena.

 

Šīs dienas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību cīņai ar ļaundabīgo audzēju. Turklāt Eiropā cīņa pret vēzi ir izvirzīta par vienu no 2010.gada prioritātēm, un viens no vadmotīviem ir profilaktiskie pasākumi, kā rezultātā iespējams samazināt risku saslimt ar vēzi pat par 40%.

 

Kā informē "Dzīvības koks", vēzis tiek diagnosticēts katram trešajam eiropietim, savukārt katrs ceturtais no tā mirst. Katru dienu diagnozi "ļaundabīgs audzējs" izdzird aptuveni 6000 eiropiešu, savukārt 3000 šīs diagnozes dēļ mirst.

 

Ļaundabīgais audzējs ir otrs lielākais nāves cēlonis Eiropā pēc sirds un asinsvadu slimībām. Pašlaik visā Eiropā katru gadu vēzi atklāj vairāk nekā 3,2 miljoniem cilvēku. Ik gadu vairāk nekā 1,7 miljoni cilvēki mirst no ļaundabīgā audzēja.

 

Latvijā vēl joprojām liels skaits ļaundabīgo audzēju tiek atklāts vēlīnās stadijās, kad efektīva ārstēšana vairāk nav iespējama, trūkst jaunākās paaudzes medikamentu, kas ievērojami uzlabotu pacientu pašsajūtu un paildzinātu dzīvi, nav rehabilitācijas iespēju. Viena no Latvijas onkoloģisko pacientu prioritātēm ir saņemt tādas pašas ārstēšanas iespējas kā citu Eiropas Savienības dalībvalstu iedzīvotājiem, tas ir, savlaicīgu diagnostiku, inovatīvus medikamentus un modernākās ārstēšanas tehnoloģijas, rehabilitācijas iespējas.

 

Dzīvības koks

 

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

virs

Jā tur ir vesela sistēma, kā tie aicinājumi nāk!! Pa gadiem. Bet nosūtījumu var prasīt ģimenes ārstam, jo katrai sievietei pienākas tās bez maksas analīzes. Vienīgi pašu ginekologa konsultāciju gan valsts neapmaksā, tikai analīzi (uztriepi) pret cilvēka papilomas vīrusu.

Ir ginekologi, kas piedāvā šo analīzi paši, bet ne visi