Krustmāte jeb Laila Logina vēlējās uzzināt, kur aug lācenes un kā gatavo lāceņu ievārījumu. Lūk, būs atbilde- lācenes aug purvā, nogatavojas jūlija beigās-augusta sākumā. Kamēr ogas vēl nav gatavas, tās atgādina dzeltenas avenes, tikai ir iesārtas un cietas. Kad nāk, gatavas kļūst oranžas.
Lācenes satur maz cukuru un skābju, bet daudz pektīnvielu.
Vēsā telpā, vaļējos traukos lācenes var glabāt visu gadu.
Ļoti gards ir lāceņu ievārījums.
Mana recepte ievārījumam:
- 1kg ogas
- 1kg cukurs
Pagatavošana:
Lācenes ieberu katliņā un vāru līdz izšķīst, tad pievienoju cukuru. Vāru līdz vairs nenāk putiņas, Lieku burkās un vākoju ciet, apgriežu otrādi, lai atdziest.
Receptīte, ko atradu internetā:
- 1kg lāceņu
- 1,5kg cukura
- 1gl baltvīna
- 50 g citrona sulas
Pagatavošana:
Ievārījumam atlasa nogatavojušās ogas un liek traukā. Virsū uzlej citrona sulu un atstāj uz 30 min.
Katlā lej 400 g sīrupu (laikam to, kas iznācis no ogām un citrona sulas),pievieno 30 g cukura un atšķaida ar baltvīnu un liek iekšā ogas.
Vāra uz maza uguns līdz gatavs. Tad ar putu karoti ņem ogas ārā un liek burkās.Bet sīrupu uzvāra līdz sāk burbuļot, tad pārlej ogām un vāko ciet burkas. Apliek ar vāciņiem uz leju, lai atdziest.
Tas noteikti tāpēc,ka viņas neaug visos mežos,bet tikai purvos😀
Ļoti gards ievārījums un veselīgs.....Re kā - pilsētas māmiņas pat neko nezin par šīm ogām....☹☹☹
Mēs katru gadu pie omes ciemos braucam un lasam purvā...")
man jau arī ļoti garso, no bērnības atceros ka kopā ar vecmati gājām uz purvu tās lasīt.šogad arī savarīju diezgan padaudz ievārījumu.vienīgais, kas nepatīk ir tās sēkliņas.KAd vārīju liku arī mazāk cukuru, jo citādi pārāk salds.
Lūdzu,krustmaate😀Mēs paši lasām ogas un var jau arī likt mazliet mazāk cukuru😀
domāju, ka gards..
ja ir pa saldu vaig likt klāt citas ogas klāt..man arī nepatīk kad ļoti salds ievārījums😉