Kairinātu zarnu sindroms- visbiežākā vēderkaite

Kairinātu zarnu sindroms- visbiežākā vēderkaite

18. Nov 2011, 19:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vēdera uzpūšanās, vēdersāpes, caureja, aizcietējums, nepilnīgas iztukšošanās sajūta pēc defekācijas. Pazīstamas sajūtas savā vēderā? Ja Tev ir vismaz divi no šiem simptomiem un tie turpinās vairāk nekā trīs mēnešus, iespējams, ka Tev ir kairinātu zarnu sindroms. Kas ir kairinātu zarnu sindroms, stāsta pediatre, ģimenes ārste Gerda Lielause.


Kā stāsta pediatre, kairinātu zarnu sindroms (KZS) ir visbiežāk sastopamā kuņģa un zarnu trakta slimība, kas visbiežāk skar tieši jaunas vai vidēja vecuma sievietes. Visbiežākās sūdzības, kas raksturo kairinātu zarnu sindromu, ir palielināts zarnu jutīgums, vēdersāpes un/vai vēdera izejas traucējumi. Sievietēm, kurām ir KZS, simptomi pastiprinās menstruāciju laikā.

 

„Nereti pie vēdersāpēm mēs iedzeram tikai kādu tableti un ceram, ka problēma tiks atrisināta. Jā, līdz nākamajai reizei,” stāsta pediatre. „Tomēr ja sāpes ir sistemātiskas un atkārtojas atkal un atkal, ikdienā vēderā ir diskomforts, pie ārsta ir jāiet.”

 

Lai gan kairinātu zarnu sindroms nav nopietns veselības apdraudētājs, jo tas nav ģenētisks vai lipīgs, tas rada cilvēkam diskomfortu un var radīt traucējumus ikdienā. „Lai gan patiesie iemesli kairinātu zarnu sindromam vēl nav noskaidroti, uzskata, ka tas rodas tad, ja ir samazinātas zarnu kustības, nepareizs uzturs, stress vai veģetatīvas nervu sistēmas disfunkcija,” par iemesliem runā Gerda Lielause.

 

Kas izraisa kairinātu zarnu sindromu?

 

Ar uzturu saistīti faktori


Kairinātu zarnu sindromu var izraisīt noteiktu pārtikas produktu nepanesība un diēta ar zemu šķiedrvielu saturu. Nepanesība bieži vien rodas, sākoties zarnu infekcijām.

Stress


Neparastas stresa situācijas, kas nav pilnībā atrisinātas, var ne vien pastiprināt zarnu kairinājuma simptomus, bet pat būt kairinātu zarnu sindroma izraisītājs.

Psiholoģiski faktori


No kairinātu zarnu sindroma biežāk cieš cilvēki, ar depresiju un trauksmes sajūtu.

Gremošanas sistēmas neiroloģiski traucējumi


Viens no izskaidrojumiem kairinātu zarnu sindroma rašanās gadījumā ir saistīts ar zarnu neirālā aparāta un zarnu muskulatūras mijiedarbības disfunkciju. Parastu zarnu kairinājumu „zarnu smadzenes“ kļūdaini iztulko kā sāpju kairinājumu. Rezultātā pēc ēdienreizes bieži sākas vēdergraizes.

 

Ēdieni un dzērieni, kas padara izteiktāku KZS

 

Ir ēdieni un dzērieni, kas var padarīt kairinātu zarnu sindromu izteiktāku, saasinot simptomus:

 

  • taukaini ēdieni, piemēram, frī kartupeļi;
  • piena produkti, piemēram, siers vai saldējums;
  • šokolāde;
  • alkohols;
  • kofeīnu saturoši dzērieni;
  • gāzēti dzērieni.

 

Lai konstatētu, kurus produktus vajadzētu izslēgt no ēdienkartes, vajadzētu pierakstīt:

  • kas ir ēsts dienas laikā;
  • kādi simptomi ir;
  • kad simptomi parādījās;
  • kādi ēdieni vienmēr liek justies slikti.

 

 

Nākamajā reizē parunāsim par to, kā ārstēt kairinātu zarnu sindromu!

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Silicea gels kuņģa-zarnu traktam palīdz kuņģa-zarnu traktam dabiskā veidā palīdzēs!

 

Silicea gelā kuņģa-zarnu traktam silīcijs ir augstā koncentrācijā. Rezultātā tas veido lielus molekulu kompleksus. Šo kompleksu būtiskākā priekšrocība ir to iespaidīgā saistīšanās spēja.



Savā ziņā tie darbojas kā sūklis: patogēni un to toksīni uzsūcas un pēc tam tiek dabīgā ceļā izvadīti no organisma. Silicea gels kuņģa-zarnu traktam saista arī gāzes, tādējādi mazinot diskomforta sajūtu, ko rada vēdera pūšanās. Gremošanas trakts tādējādi atveseļojas un necieš no papildu slodzes, jo gela sastāvs ir pilnīgi dabisks un tas nesatur nekādus ķīmiskus konservantus. Šī iemesla dēļ tas piemērots arī bērniem!