Kā Māmiņu Kluba uztura speciāliste vērtē Džilianas Makītas metodi?

Kā Māmiņu Kluba uztura speciāliste vērtē Džilianas Makītas metodi?

09. Jan 2012, 16:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Esam saņēmušas jautājumu uztura speciālistei, kurā kāda mūsu lasītāja grib uzzināt speciālistes domas par Džilianas Makītas metodi, kura vēsta – tu esi tas, ko tu ēd.

 

Konkrēto metodi komentē Māmiņu Kluba uztura speciāliste Inese Siksna.

 

 

Metodes nosaukums "Tu esi tas, ko tu ēd" ir ļoti trāpīgs apzīmējums mūsu, cilvēku, attiecībām ar ēdienu. Katrs uztver ēdienu par kaut ko citu - vienam tas būs tikai enerģijas avots, citam - svarīgs punkts veselības saglabāšanai, vēl citam - lielākais bieds, jo noved pie liekā svara, sliktas pašsajūtas, varbūt vēl kādam tas sniedz neaprakstāmu baudu. Bet kopumā uz katru no mums ēdiens atstāj iespaidu - apzināmies mēs to vai nē. Un ,atkarībā no ēdiena kvalitātes un uzturvielu sastāva, ietekmē mūsu organismu vienā vai otrā veidā. Man patīk šis sauklis, jo tas vairumam cilvēku liek aizdomāties  par savu uzturu. 

 

Tomēr... Lai gan autores Džilianas Makītas ( Gilian McKeith) grāmatu iegādājos un ar lielu interesi steidzu to izlasīt, ļoti daudzas lietas grāmatā lika aizdomāties par autores profesionalitāti un " zinātniski pamatotajiem" izteikumiem un ieteikumiem. Filozofiskās lietas šajā metodē ir iedvesmojošas un atsevišķos momentos noderīgas, bet medicīniskās tomēr ir stipri apšaubāmas.

 

Vispirms jau Džilianas " superēdieni". Jebkuram pārtikas produktam var piedēvēt kādas superprodukta īpašības (nu labi, varbūt hamburgeram ne, bet ja labi padomā un piestrādā pie mārketinga arī tā nabaga salātlapa milzīgajā burgerā var kļūt par Jūsu veselības vislieliskāko veicinātāju =). Arī piens savā būtībā ir superprodukts - lielisks kalcija un olbaltumvielu avots, kas mūsu organismam ir ļoti nozīmīgs. Un jāatceras, ka jebkuru produktu lietojot pārmērīgi, tas nāks par ļaunu veselībai. Nevienam neieteiktu dzīvot tikai no piena, lai arī tas ir labs produkts, tāpat kā neieteiktu pārtikt tikai no Džilianas iemīļotajām jūraszālēm.

 

Grāmatā daudz minētas arī dažādās veselības stāvokļa noteikšanas metodes un līdz ar to arī dažādu slimību diagnostika un iespēja pašārstēties. Kāda daļa no tām ir pamatotas, bet daļai nav skaidrs, no kurienes autore šādus apgalvojumus ir radījusi. Protams, mums ir jāpievērš uzmanība savai veselībai un dažādi, arī nelieli veselības traucējumi jāuztver pietiekami nopietni, jo tie var būt kā pirmais simptoms kādai saslimšanai.

 

Un simptomiem, kam jāpievērš uzmanība, arī autore ir veltījusi diezgan lielu savas grāmatas daļu pievienojot klāt ieteikumus, kā šīs problēmas risināt. Bet.. nevienam neieteiktu nodarboties ar pašārstēšanos. Aprakstītā diagnostika ir samērā apšaubāma un sākot lietot vienas vai otras uztura piedevas var nodarīt savam organismam lielāku ļaunumu nekā labumu. Tāpēc noteikti iesaku vērsties ar savu problēmu pie speciālista - ģimenes ārsta, un tad atkarībā no problēmas pie savas nozares speciālistiem. Arī uztura speciālisti, kas ir reģistrētas ārstniecības personas, Latvijā savus pacientus sūta pie speciālistiem dažādu saslimšanu diagnostikai un ārstēšanai, kuras diemžēl ar uzturu novērst nav iespējams.

 

Vienmēr drošāk ir veikt diagnostiku un pārliecināties, ka viss tiek kontrolēts, nekā vēlāk cīnīties ar sekām. Katrs speciālists darbojas savas kompetences ietvaros.

 

Šajā sakarā jāmin arī, ka grāmatas " Tu esi tas, ko tu ēd" autore nav ārste, un nav arī uztura speciāliste. Britu medijos par viņas izglītību klīst dažnedažādas baumas un cilvēki un dažādas profesionālās organizācijas ir neapmierinātas, ka autore atļaujas saukt sevi par ārsti.

 

Universitātes/speciālista diplomu šī speciāliste uzrādīt nevar. Jāpiekrīt gan, ka mārketinga jomā šī dāma ir nepārspējama. Televīzijas šovi, grāmatas, klīnika, uztura bagātinātāju tirgošana un vēl un vēl... Jau pirms kāda ilgāka laika intereses pēc noskatījos arī vairākus Džilianas veidotos TV raidījumus (dažus rādīja arī pie mums Latvijā) un tie radīja vēl vairāk jautājumu par šīs kundzes profesionālo kompetenci (skatījos Supersize vs Superskinny). Tomēr dažas idejas tika pasniegtas ļoti atraktīvi, kā piemēram, garāmgājejiem tika rādīti trīs dažādi ēdieni vai porcijas un bija jānovērtē tie pēc kaloritātes. Un šajās situācijās diezgan skaidri pierādījās, ka cilvēkiem ir grūti novērtēt produktu patieso uzturvērtību, kā arī slēptos taukus produktos un tie bieži tiek uzskatīti par "nevainīgākiem", kā tie ir patiesībā.

 

Vēl viens mīnuss šai metodei, ka tā Latvijas apstākļos ir samērā grūti ievērojama, jo daudzi produkti ir mums nepieejami. Un daudziem uztura bagātinātāji un piedevas var atstāt pamatīgu robu naudasmakā. Vai tiešām tas viss ir vajadzīgs?

 

 Bet ir produkti, par kuriem ir vērts atcerēties -  nātres, kas arī Latvijas pavasarī un vasaras sakumā ir diezgan iemīļots produkts. Un par nātru uzturvētību, īpaši pavasara sākumā ,kad dzelzs rezerves ir izsmeltas, manuprāt, nevienam nav šaubu. =)

 

Tātad - šī metode liek aizdomāties par dažādām veselības problēmām, kas varētu būt saistītas ar neadekvātu uztura uzņemšanu, kā arī filozofiskā doma ir pietiekami aizraujoša, lai cilvēkam būtu iemesls pievērst uzmanību savai veselībai un kaut ko darīt tās labā. Bet katram ieteiktu kritiski izvērtēt šos ieteikumus, un kādu simptomu vai slimību gadījumos vērsties pie speciālistiem, nevis nogaidīt, nodarboties ar pašārstēšanos un kaitēt savai veselībai. Sargāsim savu veselību!

 

 

Uzdod savu jautājumu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

 

Bet konkrētus jautājumus, kas saistīti tieši ar tavu dzīvi un ikdienas ēšanas paradumiem, vari jautāt arī uzreiz speciālistei. Sieviešu Klubā viņa pieņem uz individuālajām uztura konsultācijām. Lai pieteiktos, spied ŠEIT!