Kā kombinēt graudaugus ar dažādiem produktiem

Kā kombinēt graudaugus ar dažādiem produktiem

03. Feb 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Graudaugi ir uztura piramīdas pats pamats, un tas nozīmē, ka tas ir viens no nozīmīgākajiem produktiem ikdienas uzturā. Kā kombinēt graudaugus ar citiem produktiem, iesaka uztura speciāliste Inese Siksna.

 

Pēc uztura piramīdas pie graudaugiem tiks pieskaitīti arī kartupeļi un kukurūza, jo tie satur diezgan daudz cietes.

 

Dienas laikā būtu nepieciešams uzņemt vismaz 6 porcijas graudaugu, lai nodrošinātu adekvātu enerģijas daudzumu mūsu organismiem. Bet te jāatceras, ka jo grauds ir mazāk apstrādāts (mazāk malts vai smalcināts), jo tas ir vērtīgāks, tādēļ tas ilgāku laiku nodrošina mūsu organismam enerģiju.


Graudaugi ir ļoti pateicīgs produkts, jo tos iespējams kombinēt praktiski ar visiem citiem produktiem, kā arī tas var tikt gatavots kā sātīgs pamatēdiens vai tikt izmantots deserta ēdienos.



Ja meklējam interesantus veidus, kā pagatavot graudaugus, tad var atskatīties uz tādiem seno latviešu ēdieniem, kā piemēram, skābputra, kur miežu putraimi  tiek ēsti kopā ar rūgušpienu. Par to, ka graudaugi sader kopā ar piena produktiem, nevienam šaubu nav, bet reti kurš tomēr tos ēd ar kefīru vai rūgušpienu. Šāds ēdiens var palīdzēt uzlabot gremošanas sistēmas darbību, jo rūgušpiens vai kefīrs nodrošinās baktērijas zarnu traktam, bet graudaugi šķiedrvielas, kas darbojas kā zarnu trakta birste.

 

Arī tāds tradicionāls latviešu ēdiens kā grūdenis (grūbas kopā ar kartupeļiem un žāvētu gaļu vai grūbas ar zirņiem) ir ļoti spēcinošs un sātīgs, tomēr to iespējams pagatavot arī pietiekami "diētisku" ja vien nepievienojam gatavošanā pārāk daudz taukvielu vai izmantojam liesāku gaļu.



Turpinot par grūbām  - viens no maniem iecienītākajiem atklājumiem ir grūbu risoto - kur grūbas vispirms izvārītas, pēc tam uz pannas tiek pagatavotas kopā ar sēnēm, tomātiem un rukolu. Līdzīgi var gatavot arī griķus, pēc izvēles pievienojot jau iepriekš minētajām sastāvdaļām sieru vai saldo krējumu. Tas, protams, atkarīgs no tā, vai gribam ēst pavisam diētisku ēdienu vai tomēr varam atļauties ko sātīgāku. Bet arī bez siera šie abi ēdieni nodrošina sāta sajūtu uz ilgu laiku. Šis varētu būt arī "ofisa" darbinieku pusdienu ēdiens, kas nav trekns, bet pietiekami enerģētisks.



Arī graudaugu saldie ēdieni neaprobežojas tikai ar bulciņām un cepumiem. Auzu pārslas labi garšo kopā ar žāvētiem augļiem vai arī tās var izmantot, gatavojot auzu pārslu krēmu (no putukrējuma vai bezpiedevu jogurta). Un šādu saldo ēdienu tik daudz neizdosies apēst, jo graudaugos esošās šķiedrvielas palīdzēs radīt sāta sajūtu.

 

Kādos interesantos veidos Tu ēdienkartē izmanto gradaugus?

Inese Siksna, uztura speciāliste

{fotoblog:3754}