Kā iemācīties izdzert divus litrus ūdens: iesaka uztura speciāliste

Kā iemācīties izdzert divus litrus ūdens: iesaka uztura speciāliste

18. Aug 2014, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zināms, ka ieteicamais ūdens daudzums, kas būtu jāizdzer dienas laikā, ir pusotrs, divi litri. Tomēr daļai cilvēku to īstenot ir ļoti grūti. Uztura speciāliste Inga Pūce atklāj dažus praktiskus paņēmienus, kā sevi pieradināt pie regulāras ūdens dzeršanas! 

„Noteikti jāatceras, ka slāpes nav iemesls, lai dzertu, tā jau ir nepieciešamība. Ūdens mūsu organismam ir vajadzīgs, lai to attīrītu,” atgādina uztura speciāliste.

1.padoms

Viens veids, kā sevi pieradināt pie ūdens dzeršanas, ir ik rītu, stundu pirms ēšanas, tukšā dūšā, lēni izdzert divas glāzes istabas temperatūras ūdens.

„Šīs divas glāzes jācenšas iztukšot ar sajūtu kā pēc gara ceļa iešanas, kad nomoka slāpes. Tātad mēs neesam izslāpuši, bet cenšamies iztēloties, ka tādi esam, un ar šo sajūtu izdzeram abas glāzes ūdens.

Tomēr to ir būtiski darīt tukšā dūšā, jo tad ūdeni ir vieglāk iedzert, pateicoties tam, ka tas uzreiz no kuņģa nonāk zarnās. Turpretī, ja esam kaut ko apēduši, kaut vai ābola šķēli, atraisās slēdzējmuskulis, kas savieno kuņģi ar divpadsmitpirkstu zarnu, sākas gremošanas process un ūdeni fiziski ir grūtāk uzņemt, jo tas lēnāk uzsūcas,” skaidro Inga Pūce.

2. padoms

Vēl kādam palielināt ūdens patēriņu dienā var palīdzēt tad, ka acu priekšā ir nolikts glīts trauks vai glāze ar ūdeni.

„Dienas laikā, nemitīgi redzot sev priekšā glāzi vai krūzi, kas piepildīta ar ūdeni, mēs to atceramies izdzert biežāk. Tiklīdz glāze iztukšota, to atkal jāpiepilda ar ūdeni, lai mums būtu motivācija izdzert arī nākamo.

Kādam glāzi vieglāk būs iztukšot pa mutītei, citam – visu uzreiz, bet ļoti svarīgi, lai tā uzreiz pēc izdzeršanas atkal tiktu piepildīta,” uzsver uztura speciāliste.

3. padoms

Dzerot ūdeni, rodas biežāka vajadzība apmeklēt tualeti. Savukārt, kad mazās vajadzības nokārtotas, organisms prasa uzņemt atkal jaunu šķidruma devu. Tādēļ arī šo dabisko vajadzību var izmantot, lai dienas laikā izdzertu nepieciešamo ūdens daudzumu!

„Tātad, lai par paradumu, ikreiz iznākot no tualetes, kļūst ūdens glāzes iztukšošana,” iesaka Inga Pūce.

4. padoms

Vēl uztura speciāliste atklāj, ka šajā ziņā ļoti labi palīdz arī argumenti par to, kādēļ mums vispār ir nepieciešams ūdens!

„Viena lieta ir ieradums, ko iespējams iedibināt ikdienas treniņu rezultātā, bet otra – apzināti centieni saprast, kādi ir mūsu ieguvumi, ja lietosim ūdeni. Tātad apzinoties, ka ūdens mums dod enerģiju, ko dēvē par mundrumu un liek justies možiem, mūsu roka ar laiku pati pēc tā stiepsies!

Cilvēka smadzenes daudz labāk darbojas šķidrā vidē, un mundrums, ko gūstam dzerot ūdeni, nomāc nogurumu – tā ir enerģija.

Pārtikas enerģija možumu un spēku sniedz ilgākā laika posmā, bet ūdens jau dažu minūšu laikā!

Īpaši šo ūdens sniegto efektu var izjust cilvēki, kuri strādā intelektuālo darbu. Parasti, kad esam noguruši, organismā krītas cukura līmenis, jo smadzenes to patērē, un sāk gribēties ēst, bet tad, ja apēdam par daudz, uznāk miegs. Tādēļ, nepieciešamo enerģijas daudzumu un možumu saņemtu ātrāk, ir labi, ja pa rokai vienmēr ir glāze ūdens,” tā uztura speciāliste.v

Kādi ir Tavi paņēmieni, lai dienā izdzertu ieteicamo ūdens daudzumu? Cik daudz ūdens Tu izdzer?