Kā darbojas vakcīna pret dzemdes kakla vēzi?

Kā darbojas vakcīna pret dzemdes kakla vēzi?

28. Jun 2012, 11:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vakcinācija ir dzemdes kakla vēža profilakses metode, kas darbojas, stimulējot sievietes imūnsistēmas spējas sniegt papildu aizsardzību pret cilvēka papilomas vīrusa jeb HPV infekciju.

 

Vakcīnu lieto aizsardzībai pret dzimumorgānu (dzemdes kakla, vulvas vai maksts) bojājumiem (anomālu šūnu augšanu) pirmsvēža stadijā, dzemdes kakla audzēju un dzimumorgānu smailo kondilomu, ko izraisa inficēšanās ar cilvēka papilomas (HPV) vīrusa 6., 11., 16. un 18. tipi.

 

Papilomas vīrusi ir vīrusi, kas izraisa smailās kondilomas un anomālu šūnu augšanu. Ir vairāk nekā 100 papilomas vīrusa tipu, daži no tiem ir saistīti ar dzimumorgānu audzējiem. HPV 16. un 18. tips izraisa aptuveni 70% dzemdes kakla audzēju, bet HPV 6. un 11. tips izraisa aptuveni 90% dzimumorgānu smailo kondilomu.

 

Pēc vakcinācijas sievietes imūnsistēma atpazīst „uzbrūkošos" vīrusus un izstrādā antivielas, kas cenšas tos iznīcināt vai padarīt nekaitīgus. Šādā veidā imūnā sistēma labāk spēj aizsargāt sievieti no dzemdes kakla vēža.

 

Pat ja sieviete jau ir nonākusi saskarē ar vīrusu, vakcinācija vēl aizvien ir noderīga. Kaut arī HPV infekcija ir izplatīta to sieviešu vidū, kurām ir seksuālas attiecības, lielākā daļa no tām nav inficētas ar visiem vakcīnā iekļautajiem vīrusa tipiem. Tas nozīmē, ka nevakcinējoties viņas var pirmreizēji inficēties ar citu augsta riska vīrusa tipu vai atkārtoti inficēties ar to pašu vīrusa tipu, ko iepriekš.

 

Raksts Sieviešu Klubā tapis sadarbībā ar portālu www.tikaisievietem.lv

 

Ko tu gribētu uzzināt par dzemdes kakla vēzi un vakcināciju?