Jautājam ekspertei: Kādi vitamīni vajadzīgi sievietēm?

Jautājam ekspertei: Kādi vitamīni vajadzīgi sievietēm?

29. Dec 2011, 20:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vitamīnu piedāvājums aptiekās ir tuvu bezgalīgam, turklāt cenas svārstās no nepilniem desmit, līdz pat pāris desmitiem latu! Kā, lai izvēlas tos, kas būs piemēroti tieši sievietes veselībai? Kādēļ tas ir tik svarīgi?

 

 

Mūsdienu sievietes labi zina, ka piecas augļu un dārzeņu porcijas ik dienas, nodrošinās organismu ar lielu daļu diennaktī nepieciešamā vitamīnu daudzuma. Bet, kur lai ņem pārējo?

 

Vienkāršākais ir iegādāties piemērotu vitamīnu kompleksu, taču dodoties uz tuvāko aptieku, mēs sastopamies ar jaunām grūtībām. Kā izvēlēties piemērotākos? Cenas ir tik dažādas, arī sastāvi ir atšķirīgi!


Vēlos pačukstēt tev priekšā, tas nav grūti! Tev tikai jāzina, kādi vitamīni sievietes organismam ir svarīgākie! Pārliecinies, ka tavs iecerētais vitamīnu komplekss tos satur un, pārējās sastāvdaļas izvēlies atbilstoši citiem lietošanas labumiem.

 

Kādus vitamīnus vajadzētu uzņemt tieši sievietei un kāpēc? Jautājam Sieviešu kluba ekspertei, Līgai Jacēvičai, Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikas dermatoloģei.

 


Sievietēm nepieciešamākos vitamīnus izdalīt atsevišķi būtu grūti, viņām ir vajadzīgi visi. Vislabāk ir apmeklēt savu ģimenes ārstu un, izrunājoties ar viņu, pieņemt lēmumu, par piemērotāko vitamīnu iegādi. Turklāt, lai izvēlētos atbilstošākos, ir jāņem vēra vairāki apstākļi, piemēram, sievietes vecums, dzīvesveids, nodarbošanās, kā arī vispārējais organisma stāvoklis un saslimšanas.

 

Vislabāk ir izvēlēties tos vitamīnus, kas paredzēti kādas konkrētas problēmas (vitamīna trūkuma) novēršanai. Tāda, pārdomāta lietošana, būs daudz efektīvāka, turklāt organisms tiks nodrošināts ar tieši viņam nepieciešamajiem vitamīniem.

 

Sievietēm, izvēloties vitamīnus, jāpievērš uzmanība antioksidantiem. Antioksidanti ir tie, kas neitralizē brīvo radikāļu ietekmi (smēķēšana, dators, nelabvēlīgie ārējās vides apstākļi…), kā arī palīdz mums būt jaunām un skaistām. Turklāt antioksidanti spēj attālināt novecošanās procesus.


Ne mazāk svarīgi ir A, E vitamīni, kalcijs, ginko-biloba, cinks un beta karotīns. Dzelzs ir svarīgs matiem un nagiem, taču, pirms lietot dzelzs preparātus, ir jānosaka tā līmenis asinīs. Ja tas ir pietiekams, tad papildus lietošana (profilakses nolūkos) nav nepieciešama!

 

Būtu jāizvēlas vitamīni, kas satur arī dažādus mikroelementus, piemēram, kāliju un magniju. Sievietēm, kuru āda cieš no dažādām ādas parādībām pirmsmenstruālā perioda laikā, īpaši ieteicama ir naktssveces eļļa.

 

Savukārt tumšajā laikā (ziemā un rudenī) vajadzētu apsvērt D vitamīna lietošanu.

 

Sievietēm, kas ievēro diētas, vai tikai plāno to darīt, ir jāskatās vai neparādās kādas nelabvēlīgas izmaiņas (piemēram, nagu trauslums, matu izkrišana). Diētas un vienveidīgs uzturs ir tās lietas, kas var izraisīt vitamīnu trūkumu organismā, tādēļ šajā laikā jāseko, lai organismā nekā netrūktu.


Diemžēl prakse rāda, ka pareizs uzturs nenodrošina mūsu organismu ar visiem nepieciešamajiem vitamīniem! Tādēļ tie ir jāuzņem papildus.

 

Atbilstošs vitamīnu komplekss spēj uzlabot ādas stāvokli un attālināt novecošanos, turklāt pasargās matus no izkrišanas un nodrošinās nagu stiprumu, kā arī stabilizēs emocionālo fonu.

 

Tomēr jāatceras, ka vitamīni nav zāles un nespēs palīdzēt, ja ir kāda organiska saslimšana!


Tādēļ, ja tev ir parādījušās nopietnas izmaiņas, pirms lietot vitamīnus, konsultējies ar ārstu. Pilnīgi iespējams, ka tas nav tikai vitamīnu trūkuma dēļ. Diemžēl sievietes ļoti bieži cenšas ārstēt sekas, piemēram, matu izkrišanu, neiedziļinoties problēmas saknē jeb nemeklējot cēloni. Šajā gadījumā vitamīnu lietošana var nedod cerēto rezultātu.

 

 

Sieviešu Kluba izvēle:

Vitamīnu komplekss Vitakur Plus>>

 

 

 

 

 

 

Kā tu izvēlies savus vitamīnus?

Jana Kozlova, www.sieviesuklubs.lv