Jautājam ekspertei: 1000 kaloriju diēta var izraisīt nespēku?

Jautājam ekspertei: 1000 kaloriju diēta var izraisīt nespēku?

02. Jan 2012, 18:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Ir daudz lasīts par 1000 kaloriju diētu, bet tajā pašā laikā visur tiek stāstīts, ka dienā ir jāuzņem 1700-2000 kalorijas. Kā īsti tur ir? Interesē, jo pašai pirms pavasara gribētos to pamēģināt, bet baidos, ka var iestāties nespēks,” savu jautājumu mums uztic kāda lasītāja.

 

 

Atbildi sniedz Sieviešu Kluba eksperte Inese Siksna, uztura speciāliste.

 

 

Foto: Māris Lapiņš

 

 

”Dienā nepieciešamais enerģijas daudzums ir atkarīgs no ķermeņa masas, auguma, dienā veiktajām aktivitātēm, arī apkārtējās vides temperatūras. Visiem dzīvības procesiem organismā ir nepieciešama enerģija - šajā aukstajā laikā organisms tērē enerģiju, lai mūs sasildītu, savukārt siltajā laikā, lai dzesētu.

 


Lai organisms dienā nodrošinātu savu funkcionēšanu (miera apstākļos, bez aktivitātes, nemainīgā komfortablā istabas temperatūrā) ir iespējams aprēķināt organisma pamatvielmaiņu - tas būs enerģijas daudzums, kas nepieciešams, lai notiktu visas dzīvībai svarīgās funkcijas - elpošana, sirdsdarbība, gremošana...

 

Pamatvielmaiņa ir atkarīga no iedzimtības, beztauku audu daudzuma, dzimuma, vecuma un endokrīno dziedzeru darbības. Palielinoties muskuļaudu masai, paaugstinās arī vielmaiņa. Ar gadiem pamatvielmaiņas intensitāte mazinās un ir nepieciešams mazāks enerģijas daudzums.

 


Pamatvielmaiņu sev katrs var aprēķināts pats pēc Harisa-Benedikta formulas: 
sievietēm: 655,1 + ( 9,56 x ķermeņa masa, kg) + ( 1,85 x garums, cm) - ( 4,68 x vecums gados) 



Piemēram: sieviete 30gadus veca, svars 70kg, augums 1,70m. Pamatvielmaiņa būs: 655,1 + (9,56x 70) + ( 1,85x 170) - ( 4,68x30) = 1498,4kcal/dnn.



Ar šādu enerģijas daudzumu šai sievietei pietiktu, lai nodrošinātu sava organisma funkcionēšanu, un ja sieviete vēl sporto, bet neuzņem vairāk par šo kaloriju daudzumu, tad svaram vajadzētu kristies. Ja svaru vēlas saglabāt vai palielināt, tad ir jārēķina arī aktivitātēs patērētais enerģijas daudzums, un tad pie pamatmaiņas būtu japieskaita vēl kādas 200-300 kalorijas. 



Tomēr ņemot vērā mūsdienu dzīves apstākļus un dažādu faktoru ietekmi uz mūsu vielmaiņu un endokrīno sistēmu, ir iespējams, ka vielmaiņa darbojas lēnāk un šāds pamatmaiņas enerģijas daudzums ir pārāk liels, lai cilvēks zaudētu svaru. Un noteikt tieši precīzi vielmaiņas ātrumu nav tik vienkārši, jāņem vērā daudzi faktori. Tādēļ vienkāršības labad izmanto šo 1000 kaloriju metodi, kas būs daudzums pie kāda noteikti zaudēs svaru. 



Ja ir bailes par vājumu un nespēku ievērojot šo diētu - ieteicams vispirms izvērtēt savu ēdienkarti, saskaitīt aptuveno tagadējo uzņemto kaloriju daudzumu, un sākotnēji samazināt par kādām 300 kalorijām un palielināt fiziskās aktivitātes un tad vērtēt rezultātu. 


Visiem viennozīmīgi viena metode nederēs, tāpēc ir jāmācās ieklausīties sevī un nevajadzētu darīt pāri savam organismam. Un varbūt reizēm, lai uzlabotu pašsajūtu un  samazinātu svaru, nebūt nav nepieciešama stingri noteikta mazkaloriju diēta, bet var iesākumam pietikt tikai ar veselīgāku produktu izvēli un samazinātu sāls daudzumu. Izvērtējiet kritiski savu ēdienkarti, pirms ķeraties klāt kādai konkrētai diētai. 

 


Sagaidiet pavasari laimīgas un veselīgas!

 

 

VĒLIES NOSKAIDROT KO SĪKĀK TIEŠI PAR TAVIEM ĒŠANAS PARADUMIEM UN DZĪVESVEIDU? PIESAKIES UZ INDIVIDUĀLAJĀM UZTURA KONSULTĀCIJĀM PIE SPECIĀLISTES INESES SIKSNAS. LAI PIETEIKTOS, SPIED ŠEIT.

 

 

Kādu tievēšanas metodi tu esi izmēģinājusi un par kuru vari teikt – jā, tā ir efektīva?

 

Uzdod savu jautājumu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

taschinka taschinka 22. Feb 2011, 07:33

Man šķiet,ka es nemācētu skaitīt tās kalorijas,cik un kur ir.
Un zinu,ka uz diētām nevaru sēdēt,jo tad noteikt būs reiboņi slikta dūša.
man svarīgākais ir kustēties un tad es varu ēst ko vien gribu.
Un arī uzskatu,ka mūsdienās lielakā problēma ir nekustēšanās un tādēļ arī ir liekais svars.