Jāņi un Līgas SEB bankas Krājkontā uzkrājuši vairāk kā 1,6 miljonus latu

Jāņi un Līgas SEB bankas Krājkontā uzkrājuši vairāk kā 1,6 miljonus latu

19. Apr 2012, 20:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šobrīd, pēc ekonomikas lejupslīdes posma, apmēram puse Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem plāno veidot naudas uzkrājumus ārkārtas gadījumiem. Savukārt nedaudz vairāk kā trešā daļa iedzīvotāju norādījuši, ka šobrīd neplāno nodrošināties nebaltai dienai. SEB bankas apkopotā informācija liecina, ka privātpersonas kopumā SEB Krājkontā uzkrājušas vairāk kā 37,8 miljonus latu, tai skaitā Jāņi un Līgas uzkrājuši vairāk kā 1,6 miljonus latu.

 

SEB bankas un TNS Latvia veiktais pētījums liecina, ka 16% iedzīvotāju noteikti izlēmuši veidot naudas uzkrājumus ārkārtas gadījumiem, savukārt 35% ir pozitīvi noskaņoti par finansiālā "drošības spilvena" veidošanu. Katrs desmitais (11%) aptaujātais norādījis, ka uzkrājumu šobrīd noteikti neveidos, bet katrs ceturtais (25%) ir pārliecināts, ka tuvākajā nākotnē visticamāk finansiālo "drošības spilvenu" neveidos.  

 

SEB bankas sociālekonomists Edmunds Rudzītis: "Likumsakarīgi, ka uzkrājumu veidošanas plāni ir saistīti ar iedzīvotāju pašreizējo ienākumu līmeni: iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem, gan ģimenes ienākumi uz vienu cilvēku, gan personīgie ienākumi pārsniedz 300 latus mēnesī, nozīmīgi noteikti biežāk plāno veidot uzkrājumus, nekā iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem līdz 100 latiem mēnesī, kas savukārt biežāk ir pārliecināti, ka noteikti neveidos "drošības spilvenu". Tāpat zemāka pārliecība par uzkrājumu veidošanas iespējamību ir cilvēkiem 40 - 55 gadu vecumā, kamēr jaunieši 18-29 gadu vecumā, kā arī rīdzinieki un vīrieši ir pārliecinātāki par saviem plāniem veikt uzkrājumus ārkārtas gadījumiem."

 

Uz šā gada 31. maiju SEB bankas Krājkontā kopumā privātpersonas uzkrājušas 37,8 miljonus latus. Vidējais konta atlikums sastāda 1796 lati, bet vidējais krājēja vecums – 53 gadi.

 

Jāņi SEB bankā ir atvēruši 2053 krājkontus, kur kopā uzkrājuši 1,5 miljonus latus. Savukārt Līgas ir atvērušas 378 krājkontus, kur kopā uzkrājušas  vairāk kā 156 tūkstošus latu.