Izdots Džona Benvila romāns „Neaizskaramais”

Izdots Džona Benvila romāns „Neaizskaramais”

22. Aug 2011, 16:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Džona Benvila romāna “Neaizskaramais” galvenā varoņa Viktora Māskela prototips ir reāla persona −  mākslas vēstures profesors, Londonas Universitātes pasniedzējs un monarhu pils gleznu kolekcijas kurators Entonijs Blants, kurš 20. gadsimta 30.−50. gados bijis  dubultspiegs un darbojies gan Lielbritānijas, gan Padomju Savienības labā. 


Viktors Māskels dzīvo dubultu dzīvi – kā profesionālo, tā privāto. Smalki un ironiski Dž. Benvils ataino spiega slepenās dzīves izaicinājumus, risku, ko rada slēptais homoseksuālais dzīvesveids, iepriekš augsti novērtēta mākslas zinātnieka slavas straujo norietu, atklātībā nonākot informācijai par nodevību. Tagad, kad viņš ticis nodots, atmaskots, publiski apkaunots, viņam atņemts Sera tituls un liegta profesionālā darbība, rodas jautājumi: kā viss ir nonācis tik tālu? Un kā vārdā upurēta viņa dzīve?

 

“Benvils ir īsts burvju mākslinieks, kas žonglē ar autentiskumu, zobgalību, zondēšanu un apsēstību, un viņa nebeidzamā riskēšana laikam gan ir jebkura rakstnieka talanta vislielākā vērtība,” raksta “ Irish Times”.

 

Džons Benvils (John Banville, 1945) ir dzimis Veksfordā Īrijā un atzīts par vienu no labākajiem īru rakstniekiem. Džons Benvils raksta filozofiskus romānus, akcentējot jautājumus par realitātes uztveri un indivīda eksistences jēgu. Latviešu lasītāji jau iepazinuši viņa romānu “Jūra”.

 

Grāmatu no angļu valodas tulkojusi Aija Vālodze.