Interesanti fakti par cilvēka ādu

Interesanti fakti par cilvēka ādu

24. Mar 2012, 13:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Āda ir mūsu lielākais sargs gan pret apkārtējo vidi, gan pret tajā mītošajiem mikroorganismiem. Lielākais sargs vienlaicīgi ir arī cilvēka lielākais maņu orgāns, kas visā tās krāšņumā palīdz sajust apkārtējo pasauli.

 

Ādu veido trīs slāņi: virsāda ir epiderma, kas sastāv no epitēlijaudiem. Tie ir audi, kas veido robežu starp Tevi un apkārtējo vidi. Pēc tam ir pamatāda, ko veido saistaudi, un arī taukaudu veidotā zemāda. Šie visi trīs slāņi veido ādas kopējo biezumu – 0,3 līdz 3mm (bērniem āda ir gan plānāka, gan gludāka). Visplānākā āda ir uz acu plakstiņiem un dzimumorgāniem, bet visbiezākā – uz pēdām un delnām. Ādas kopējā virsma ir aptuveni 2m2 , un tā veido 7% no Tava ķermeņa svara.

 

Ādas virskārtu var salīdzināt ar ķieģeļu sienu, kurā ķieģeļus kopā satur javas kārta. Šāda analoģija ir iespējama, jo šūnas, tāpat kā ķieģeļus, kopā satur saistviela – taukvielas. Tiklīdz tauku nav pietiekamā daudzumā, āda kļūst sausa un sāk plaisāt. Caur plaisiņām ādā iekļūst kairinātāji, kas sekmē mitruma zudumu un ādas izžūšanu. Taču savlaicīgi mitrinot ādu, iespējams izvairīties no ādas niezes, kas izraisa ādas sakasījumus un var veidot ādas iekaisumu.

 

Ādas sausumu veicina visa apkārtējā vide – gan laika apstākļi un apģērbs, gan ikdienas kosmētika un sadzīves ķīmija. Vienlaikus ādas stāvokli būtiski ietekmē arī dažādi iekšēji faktori – slimības, medikamentu lietošana u.c.

 

Ja āda ir sausa, tai trūkst mitrums un taukvielas. Tā kļūst plāna, pēc taustes raupjāka, pēc mazgāšanās var būt velkoša sajūta, tā var niezēt, lobīties, plaisāt. Nav iespējams šo dažādo faktoru ietekmi uz ādu novērst, tomēr mazināt to iedarbību ir iespējams. Lai āda būtu vesela, tā regulāri jākopj – jāmazgā, jāmitrina, jābaro!

 

Daži noderīgi padomi, ja āda ir sausa!

  •  Ādu kairina ilgstoša un bieža saskare ar ūdeni.
  • Izvēlies siltu, nevis karstu vannu.
  • Izvairies no ziepju lietošanas. Lieto speciālus mazgāšanās līdzekļus, kas paredzēti sausai ādai.
  • Mazgājoties ādu stipri neberz un slaukoties ādu tikai nosusini.
  • Pēc ūdens procedūrām iezied ādu ar piemērotu Essex krēmu.
  • Ja ārsts ādas problēmu risināšanai izrakstījis antibiotiku vai kortikosteroīdu ziedi, to uzklāj uz bojātā ādas laukuma pēc Essex mitrinošo krēmu lietošanas. 
  • Ikdienā izvēlies kokvilnas apģērbu.
  • Telpās, kurās uzturies, nodrošini optimālu gaisa mitrumu.

 

Izvairies:

-  No pārāk augstas temperatūras istabā

-  No tabakas dūmiem

-  No kontakta ar ķīmiskajiem kairinātājiem, piemēram, mazgājamajiem līdzekļiem un pulveriem.

 

Tā kā Essex nesatur smaržvielas un krāsvielas, tos droši var lietot, ja Tev vai bērnam ir alerģiska āda, ja ir paaugstināta ādas jutība vai arī jutība pret smaržām. Essex palīdz, ja kādas slimības ārstēšanai tiek lietoti glikokortikosteroīdi, kuru ietekmē var rasties ādas problēmas.

 

Essex noder, ikdienā kopjot, mitrinot, barojot un mīkstinot ādu un pasargājot to no pāragras novecošanās, kā arī neikdienišķās situācijās: ziemā – sargājot pret apsaldējumiem, vasarā – palīdzot tikt galā ar vieglas pakāpes apdegumiem.

 

Essex domāts ne tikai visai ģimenei, bet arī visam ķermenim!