Ieteikumi ģimenes maciņa saudzēšanai

Ieteikumi ģimenes maciņa saudzēšanai

17. Sep 2010, 09:51 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja vēlies ietaupīt, bet nezini, kā, ieskaties SEB bankas eksperta Edmunda Rudzīša ieteikumos, kā ietaupīt!

 

Universālie ieteikumi

 

- Meklējiet, kur lētāk. Salīdziniet cenas, servisus, ko piedāvā kompānijas. Tomēr neapšaubāmi lētumu nepieciešams salīdzināt ar kvalitāti, lai nesanāk tā, ka «skopais maksā divreiz».

 

- Nekautrējieties pajautāt par atlaidi, kādu kompānija varētu Jums piedāvāt. Jautājiet – tas nav aizliegts! Ja nejautāsiet, neviens Jums ar atlaidēm neuzbāzīsies.

 

- Ēdiet mājās. Gatavošana – tā ir sirsnīga tradīcija un ģimeniskuma sajūta mājās, kur varat apspriest, kā katram klājies, kas jauns ir noticis. Lai būtu atpūta arī saimniecei vai saimniekam, kādreiz ieprieciniet sevi ar iemīļotā restorāna apmeklējumu.

 

- Ja apsverat ceļojumu, plānojiet savlaicīgi un pasūtiet biļetes un viesnīcu jau iepriekš.

 

- Daudzas lietas, kas Jums ir mājās, varat izlabot (ja nepieciešams) paši.

 

- Nnoteikti katram ir kāds talants vai spējas, kas ļautu pagatavot kaut ko savām rokām, turklāt ne tikai sev, bet arī citiem, jo pašizgatavota dāvana bieži vien ir daudz vērtīgāka nekā veikalā pirktā.

 

- Izmantojiet iespējas, ko Jums piedāvā arī teātri un citas izklaides vietas, kas ļauj ietaupīt. Tās ir gan pēdējā brīža iespējas, gan abonementi.

 

Par neparedzētiem izdevumiem

 

Savā budžetā vienmēr nepieciešams atvēlēt noteiktu summu neparedzētajiem tēriņiem. Esat taču dzirdējuši par Mērfija likumiem, piemēram: “Ja vien kaut kas var saiet greizi, tas arī notiks” vai “Iespēja sviestmaizei nokrist ar apsmērēto pusi uz leju ir tieši proporcionāla paklāja cenai.” Mērfija likumu zināšana gan nepalīdzēs izvairīties no neparedzētiem notikumiem, taču tiem iespējams sagatavoties. Ja Mērfijs vairākus mēnešus būs licis Jūs mierā, ietaupīto naudas summu varēsiet novirzīt uzkrājumiem vai arī iegādāties kaut ko sev vai saviem mīļajiem.

 

Padomājiet – kur varētu rasties Jūsu it kā neparedzētie izdevumi? Piemēram, mašīnas remonts, izbraukumi, svinīgie pasākumi, taksi izmaksas, dāvanas. Patiesībā (vairāk vai mazāk) tie visi ir paredzamie izdevumi – tikai nepieciešams tos savlaicīgi saplānot. Tāpēc ieteicams plānot budžetu ne tikai īstermiņā, bet arī ilgākā termiņā: tas atvieglos Jūsu ikdienas dzīvi un ļaus plānot lielākus pirkumus, remontu vai ceļojumus jau laikus.

 

Jūs redzējāt, ka ikmēneša tēriņus ir iespējams paredzēt un plānot diezgan precīzi un detalizēti. Tāpat ar ikgadējiem izdevumiem – ir lietas, kas atkārtojas katru gadu. Piemēram, ir jārēķinās ar skolas sākšanos, ik gadu vajadzīgs atjaunot arī mašīnas vai dzīvokļa apdrošināšanu, nepieciešama mašīnas tehniskā apkope servisā un tamlīdzīgi.

 

„Drošības spilvens”

 

Minimālais ieteicamais drošības spilvens ir 3 mēnešu algu apmērā, tomēr mans ieteikums ir veidot rezervi, kas atbilstu 6 mēnešalgām. Rezerves fonds jeb nauda nebaltai dienai vai neparedzētiem gadījumiem (un tie ne vienmēr ir nepatīkami – var taču gadīties arī neplānots ceļojums vai izbraukums, kurā lieti noderēs papildu līdzekļi!) sniegs Jums drošības sajūtu. Tas būs arī glābiņš dažādās dzīves situācijās, piemēram, darba algas samazinājuma vai darba zaudēšanas gadījumā, veselības uzlabošanai, kredītprocentu vai komunālo rēķinu neplānota pieauguma segšanai vai, piemēram, līdzekļu uzkrāšanai sava mazā biznesa uzsākšanai.

 

Ieskaties, kā ģimenes budžetu plānoja mūsu ģimenes!

Budžetu plāno māmiņa Liene

Budžetu plāno māmiņa Zane

Budžetu plāno māmiņa Līga

SEB bankas ieteikumi ģimenēm

Sāc plānot savu budžetu arī Tu! Ieskaties un uzzini vairāk ŠEIT!

21. Dec 2009, 15:30

Es katru mēnesi sastādu sarakstu- ko mums vajag nopirkt un cik naudas aizies rēķiniem....Ja naudiņas par maz, tad skatos pirkumu sarakstā, bez kā varētu iztikt u.t.t.
Tā nu mēs plānojam kā iztikt....Ja neplānotu, tad jau pusmēnesī būtu bez naudas.
P.S.Pie neparedzētiem izdevumiem ieskaitu zāles un sīrupus, jo bez tiem šajā periodā neiztikt.